Η ολλανδική αστυνομία έχει μια ειδική μονάδα προστασίας των ζώων

Διασώζει ζώα και ταυτόχρονα τιμωρεί τους αμελείς ή κακόβουλους ιδιοκτήτες τους.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Πριν από ένα μήνα περίπου στη Χάγη, λίγες ώρες προτού χτυπήσει την πόλη μια χιονοθύελλα, ο αστυνόμος Erik Smit έλαβε μια κλήση για ένα σκυλάκι Τζακ Ράσελ που ήταν αποκλεισμένο σε ένα μπαλκόνι του τρίτου ορόφου. Το είχαν ακούσει γείτονες να γαβγίζει και ήξεραν ότι ο ιδιοκτήτης του, που είχε φύγει για τη δουλειά στις 7μιση το πρωί, δεν θα επέστρεφε προτού νυχτώσει, όταν το μπαλκόνι θα ήταν ήδη καλυμμένο με χιόνι.

Ο Smit ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση και με τη βοήθεια ενός γερανού, κατάφερε να απεγκλωβίσει το σκυλάκι. Το κόστος της όλης επιχείρησης ανήλθε στα 500 ευρώ, από τα οποία ο ιδιοκτήτης επιβαρύνθηκε με 150 ευρώ, το πρόστιμο που κλήθηκε να πληρώσει για αμέλεια ζώου.

Ενώ στην Ελλάδα η διάσωση των ζώων που έχουν την ατυχία να βρεθούν σε λάθος χέρια επαφίεται στην καλή διάθεση και τους περιορισμένους πόρους των φιλοζωικών οργανώσεων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως η Angels Team, η ολλανδική αστυνομία διαθέτει εδώ και μερικά χρόνια τη δική της μονάδα προστασίας ζώων, η οποία αριθμεί 250 μέλη πλήρους απασχόλησης, όπως είναι ο αστυνόμος Smit που έσωσε το Τζακ Ράσελ.

Όσοι γίνονται μάρτυρες ενός περιστατικού αμέλειας ή κακοποίησης ζώου μπορούν να τηλεφωνήσουν στη γραμμή άμεσης βοήθειας 144 (από οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο στην Ολλανδία), για να ζητήσουν την παρέμβαση των αρχών.

Η ολλανδική αστυνομία των ζώων δεν προσφέρει μόνο υπηρεσίες άμεσης διάσωσης των ζώων αλλά επιπλέον τιμωρεί τους αμελείς ή κακόβουλους ιδιοκτήτες, ενώ αναλαμβάνει να βρίσκει και πρακτικές λύσεις για ειδικές καταστάσεις, για παράδειγμα για ιδιοκτήτες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενός άρρωστου ζώου.

«Προφανώς το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να φροντίσω τα ζώα, αλλά συχνά αν το ψάξεις περισσότερο βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά ούτε για τους ιδιοκτήτες τους», σχολίασε σε ένα σχετικό αφιέρωμα ο αστυνόμος Smit, ο οποίος διαπιστώνει κακόβουλες προθέσεις μόλις στο 20% των περιπτώσεων.

Μάλιστα η ειδική αυτή μονάδα δεν διασώζει μόνο σκύλους και γάτες. Στη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας ο Smit μπορεί, για παράδειγμα, να περιμαζέψει μια άρρωστη φώκια από την παραλία, να περιορίσει έναν επιθετικό σκύλο ή να ερευνήσει ένα σπίτι που ανήκει σε hoarders, συλλέκτες ζώων. Πρόσφατα διέσωσε 60 ινδικά χοιρίδια από μια κατοικία της οποίας οι γείτονες διαμαρτύρονταν για τη δυσοσμία.

«Τα ζώα μας –και ολόκληρη η κοινωνία μας– έχουν ανάγκη την αστυνομία των ζώων. Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη βία ενάντια στα ζώα και τη βία ενάντια στους ανθρώπους», δήλωσε η Marianne Thieme, επικεφαλής του Κόμματος των Ζώων, που κατέχει 150 βουλευτικές έδρες.

Σχετικά θέματα

Protect Animals Greece: Καλύπτει τα έξοδα για την προετοιμασία υιοθεσίας των πυρόπληκτων ζώων

Ήδη συντόνισε δράση στο Μάτι για τη σίτιση, τον εντοπισμό, τη διάσωση και τη…

Γίνε pet sitter και κάνε το γύρο του κόσμου!

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να γυρίσεις τον κόσμο χωρίς να πληρώσεις ούτε ευρώ σε…

SOS: Χώροι φιλοξενίας και περίθαλψης ζώων τραυματισμένων από τη φωτιά

Πού να απευθυνθείς αν βρήκες κάποιο δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο τραυματισμένο…

Διαβάζονται τώρα!

Ιδρώνουν οι σκύλοι;

Η λειτουργία της εφίδρωσης στους τετράποδους φίλους μας διαφέρει από τη δική…

Μπορεί μια γάτα να καεί από τον ήλιο;

Πρόσφατα μάθαμε για πολλά περιστατικά εγκαυμάτων σε γάτες από τις φωτιές στο…

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Παχυσαρκία: Απειλεί την υγεία (και) των κατοικιδίων μας;

Το 60% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ στους σκύλους το ίδιο…

Protect Animals Greece: Καλύπτει τα έξοδα για την προετοιμασία υιοθεσίας των πυρόπληκτων ζώων

Ήδη συντόνισε δράση στο Μάτι για τη σίτιση, τον εντοπισμό, τη διάσωση και τη…