Δεκαέξι ώρες κολύμβησης για τη σκυλίτσα Μάγκυ

Η Νικόλ Τρύφωνα αφιερώνει μαραθώνιους κολύμβησης στα αδέσποτα. Στον επόμενο αγώνα της, στις 16 Αυγούστου, σκοπεύει να κολυμπήσει για 24 ώρες!Το AllYou.gr μίλησε μαζί της.

Η Νικόλ Τρύφωνα αφιερώνει μαραθώνιους κολύμβησης στα αδέσποτα. Στον επόμενο αγώνα της, στις 16 Αυγούστου, σκοπεύει να κολυμπήσει για 24 ώρες! Το AllYou.gr μίλησε μαζί της.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο αντίκτυπο έχουν, πραγματικά, πράξεις μου όπως η υιοθεσία δύο γάτων από τον δρόμο ή το τάισμα των αδεσπότων της γειτονιάς. Είναι αυτός ο αντίκτυπος ανάλογος προς τη θλίψη και τον αποτροπιασμό που αισθάνομαι κάθε φορά που μαθαίνω ότι ένα ακόμη ζωάκι έπεσε θύμα κακοποίησης; Εύχομαι να παραδειγματιστώ έστω και στο ελάχιστο από ανθρώπους όπως η Νικόλ Τρύφωνα, μια Κερκυραία που έταξε το πάθος της για την κολύμβηση στα αδεσποτάκια. 

Δεκαέξι ώρες στο νερό

Από τον Ιούνιο, η Νικόλ κάνει μαραθώνιους κολύμβησης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στο πρόβλημα των αδεσπότων και να συγκεντρώνει δωρεές για το Φιλοζωικό Σωματείο Κιβωτός στην Κέρκυρα. Ο πιο πρόσφατος άθλος της ήταν στις 20 Ιουλίου, όταν κολυμπώντας ασταμάτητα για 16 ώρες, διένυσε περίπου 45 χιλιόμετρα, από το νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας, τον Ασπρόκαβο, μέχρι το κέντρο του νησιού, τον ΝΑΟΚ (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας). Αφιέρωσε τον αγώνα στη Μάγκυ, την αδέσποτη σκυλίτσα που δολοφονήθηκε από ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Νέα Στύρα Ευβοίας. 

«Η δυσκολία της διαδρομής ήταν πάρα πολύ μεγάλη, γιατί είχαμε κόντρα τον άνεμο, που γύρω στο μεσημέρι έφτασε στα 6 μποφόρ κόβοντάς μου ταχύτητα. Ήταν όμως και το κρύο, που ένιωθα αμέσως κάθε φορά που σταματούσα για ένα λεπτό για να φάω ή να πιω. Και ύστερα ήταν και η κούραση. Αυτήν δεν την ξεπερνάς με τίποτα! Το σώμα αρχίζει να κουράζεται μετά το 12ωρο. Ένιωθα και έναν πόνο στο αριστερό γόνατο που έπρεπε να παραβλέψω προκειμένου να τερματίσω. Βέβαια το λιμενικό είναι πάντα δίπλα μου για ό,τι χρειαστώ», μας είπε η Νικόλ για τη διαδρομή Ασπρόκαβος-ΝΑΟΚ.

Το αληθινό πάθος της Νικόλ

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι πριν από έναν χρόνο, η Νικόλ δεν είχε πιο στενή επαφή με την κολύμβηση από οποιονδήποτε από εμάς. «Αφού σπούδασα Πληροφορική και Αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο, είδα ότι κανένα από τα δύο δεν με ευχαριστούσαν. Έκανα λοιπόν μια εσωτερική αναζήτηση και αναρωτήθηκα: “Τι είναι αυτό που πραγματικά με ευχαριστεί;”. Σκέφτηκα ότι είναι αυτές οι ώρες που βρίσκομαι στη θάλασσα με τα πέδιλα και τη μάσκα μου και βλέπω τον βυθό. Έτσι άρχισα να ασχολούμαι με την κολύμβηση. Μετά αύξησα λίγο την παραμονή μου στο νερό, είδα ότι έχω μια κλίση προς το άθλημα και αποφάσισα, πέρυσι το καλοκαίρι, να κάνω δύο αποστάσεις». Η Νικόλ επέλεξε τη λεγόμενη τεχνική κολύμβηση, με πέδιλα, γιατί τής δίνει αντοχή και σταθερό ρυθμό.

Σταδιακά αύξησε τις αποστάσεις της και τις ώρες παραμονής στο νερό. Η κολύμβηση άρχισε να γίνεται όλο και πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Τον χειμώνα συνέχισε τις προπονήσεις και μάλιστα χωρίς προστατευτική στολή. Όπως μού εξήγησε, άλλωστε, αυτό είναι το κλειδί για να μην κρυώνεις: να σκληραγωγηθείς σε παγωμένο νερό. 

Πάει για παγκόσμιο ρεκόρ

Η δεύτερη μεγάλη αγάπη της εκτός από την κολύμβηση ήταν ανέκαθεν τα ζώα. «Πάντα τα λάτρευα και πάντα όταν υπέφεραν υπέφερα κι εγώ». Καθώς λοιπόν παρατήρησε ότι η Κέρκυρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα, στράφηκε στην Κιβωτό και της πρότεινε να συνεργαστούν. Έτσι άρχισαν οι φιλοζωικοί αγώνες της Νικόλ, στις 15 Ιουνίου, με τη διαδρομή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, απόστασης 30 χιλιομέτρων.

Ο επόμενος αγώνας της Νικόλ έχει προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου: Σκοπεύει να κάνει τον γύρο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας για 24 ώρες, υπολογίζοντας να καλύψει περίπου 72 χιλιόμετρα! Τα έσοδα από τις δωρεές θα διατεθούν, φυσικά, στην Κιβωτό. «Σε ολόκληρο τον πλανήτη, περίπου εκατό άτομα έχουν μείνει 24 ώρες μέσα στο νερό. Για το καλοκαίρι του '15, σχεδιάζω να καλύψω την απόσταση Κέρκυρα-Ιταλία, δηλαδή εκατόν δέκα χιλιόμετρα. Θα χρειαστώ περίπου σαράντα ώρες». 

Φιλόζωοι στα λόγια

Στην καθημερινή προπόνησή της η Νικόλ καλύπτει περίπου 6 με 8 χιλιόμετρα. Ο ΝΑΟΚ τη στηρίζει όπως μπορεί, αλλά δεν έχει πολλά μέσα. Οι ανάγκες των αγώνων καλύπτονται από εθελοντές. «Αισιοδοξώ ότι σε επόμενους αγώνες θα βρεθούν χορηγοί ώστε να έχουμε μια καλύτερη προετοιμασία».

Όμως η συνεισφορά της Νικόλ στα ζώα δεν σταματάει από τη στιγμή που πατάει το πόδι της στην ξηρά: Εδώ και πέντε χρόνια έχει υιοθετήσει έναν γάτο και παρόλο που ζει σε διαμέρισμα, στην Πόλη της Κέρκυρας, όποτε χρειαστεί φιλοξενεί κάποιο γατάκι ή σκυλάκι μέχρι να βρουν σταθερό σπίτι. «Θεωρητικά, πολλοί αγαπούν τα ζώα. Αλλά δεν παίρνει κανένας π.χ. την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο μέχρι να βγει μια οικογένεια – στο οποίο βέβαια προηγουμένως θα έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από κτηνίατρο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι δεν θέλουν καν να αγγίξουν τα ζώα, μην τυχόν και κολλήσουν κάποια αρρώστια. Εννοείται ότι θα πλύνεις τα χέρια σου αφού χαϊδέψεις ένα αδέσποτο, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεραστούν τέτοιες προκαταλήψεις».

Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεές, μπορείς να απευθυνθείς στη fb page του Φιλοζωικού Σωματείου Κιβωτός

Nikol1.jpgΑπό τον πρόσφατο φιλοζωικό αγώνα Penny Marathon, στην Αθήνα, Άλιμος-Βουλιαγμένη.

Nikol2.jpg

Μετά τον τερματισμό του αγώνα Ασπρόκαβος-ΝΑΟΚ

Nikol3.jpg

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News