Τι τρώνε τα κατοικίδια ζώα των διατροφολόγων (συν δύο συγκινητικές ιστορίες συμβίωσης)

Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Τόνια Καραγιάννη και Ελένη Τσαχάκη αφηγούνται στο Tetrapodo.gr το χρονικό της γνωριμίας τους με τα pets τους και δίνουν συμβουλές διατροφής… μόνο για τετράποδα.

Ένα τετράποδο πλασματάκι μπορεί να μπει στη ζωή σου και να φέρει τα πάνω, κάτω. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά από πρώτο χέρι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Τόνια Καραγιάννη και Ελένη Τσαχάκη, που μας αφηγούνται πώς έγιναν γατομαμά και σκυλομαμά, αντίστοιχα, αλλά και μας αποκαλύπτουν διατροφικά tips που βοηθούν τα κατοικίδιά τους να διατηρούνται υγιή και σε φόρμα!

Η Τόνια Καραγιάννη* και οι γάτοι της

Συστήστε μας με λίγα λόγια τα κατοικίδια ζώα σας

«Ο Fifa είναι ενας μακρύτριχος μαύρος κύριος περίπου 9 ετών και ο Felix ένας ασπρόμαυρος κύριος εκεί γύρω στα 5. Δεν είναι κάποιας συγκεκριμένης ράτσας, δηλαδή καθαρόαιμα. Αποτελούν την ατραξιόν του σπιτιού και του φιλικού περίγυρου εν γένει, καθώς ο καθένας τους έχει τον τύπο του. Ο Fifa είναι πολύ περίεργος και ομιλητικός (νιαουρίζει συνέχεια και θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο), του αρέσει πολύ το νερό και κάνει μπάνιο, ενώ λατρεύει τα μανιτάρια και τους γίγαντες! Ο Felix, από την άλλη, είναι ο μαμάκιας της παρέας, πολύ χαδιάρης σε αντίθεση με τον Fifa, τρομάζει με το παραμικρό, παίρνει τις πιο απίθανες στάσεις ύπνου και όταν τον τρώει η περιέργεια….γουρλώνει τα μάτια με τέτοιο τρόπο, που απλά δεν μπορείς να αντισταθείς στο γέλιο!».

karagianni_gata.JPG

Η Τόνια Καραγιάννη με τον Fifa. 

Πώς μπήκαν στη ζωή σας και με ποιον τρόπο την άλλαξαν;

«Μπήκαν και οι δυο πολύ απρόσμενα στη ζωή μου. Τον Fifa τον πετάξανε μαζί με τα αδελφάκια του μέσα σε μια σακούλα δίπλα στο σπίτι μου και βρέθηκε να νιαουρίζει μπροστά από την πόρτα της αυλής μου. Ο Felix, από την άλλη, ήρθε κι εκείνος στην αυλή μου (5 χρόνια περίπου μετά), κατατρομαγμένος από τα άλλα γατιά της γειτονιάς, ανέβηκε στην καρυδιά που έχω και δεν κατέβαινε με τίποτα. Η πρώτη τους συνάντηση, θεαματική: δεν ήξερα ότι ο Fifa έχει ικανότητες Luciano Pavarotti… Ωστόσο με τον καιρό έχουν βρει το δικό τους κώδικα επικοινωνίας και πλέον αποτελούν μια ισχυρή ομάδα τύπου “μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε”.

Στο παρελθόν δεν θα μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ ότι μπορεί κάποιος να έχει τόσο έντονη επικοινωνία με μια γάτα. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα αγόρια μου. Έχουν πάρει στοιχεία από το χαρακτήρα μου, όπως κι εγώ από το δικό τους. Το σπίτι πλέον είναι πολύ πολύ πολύ ζωντανό!» 

Ποια διατροφή έχετε επιλέξει για τους γάτους σας; Πώς τους προστατεύετε από την παχυσαρκία;

«Επειδή είναι στειρωμένα και τα δύο, φροντίζω να τους δίνω ειδική τροφή για στειρωμένες γάτες και φυσικά μεριμνώ για την απαραίτητη ενυδάτωσή τους. Προσέχω αρκετά την ποσότητα που θα καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς όμως να λείπουν και οι λιχουδιές. Γι’ αυτό ζούμε κιόλας! Όσον αφορά την άσκηση, δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο... κοιμούνται αρκετά, όσο δηλαδή κοιμούνται οι γάτες, αλλά όταν τους πιάσει η τρέλα τους ξεκινούν ένα εκπληκτικό παιχνίδι με κυνηγητό το οποίο δεν έχει σταματημό!». 

*Η Τόνια Καραγιάννη είναι κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ph.D.c., επιστημονική συνεργάτιδα του mednutrition.gr. 

Η Ελένη Τσαχάκη* και το σκυλάκι της ο Marley

Συστήστε μας με λίγα λόγια το κατοικίδιο ζώο σας

«Ο Marley είναι ο δικός μου τετράποδος φίλος, είναι μεσαίου μεγέθους και ράτσας Γλυκό-σκυλο, όπως συχνά αναφέρω όποτε με ρωτούν. Η μαμά του είναι ημίαιμo αγγλικό Cocker Spaniel και ο μπαμπάς... τετράποδος Κρητικός! Από αυτούς τους 2 γονείς ήρθαν στον κόσμο 9 κουταβάκια, και ένα από αυτά ήταν και ο δικός μου Marley! Αν και με καταγωγή από την Κρήτη, δεν τον λες και θαρραλέο. Όσες φορές νιώθει φόβο, τρέχει στην αγκαλιά της μαμάς (εγώ είμαι αυτή!) για να πάρει ακόμη μία φορά χάδια και προστασία. Φοβάται και απεχθάνεται ταυτόχρονα τις γάτες, καθώς όταν ήταν 4 μηνών τον γρατζούνισε μία στο μάτι. Ωστόσο, είναι πολύ ναζιάρης και παιχνιδιάρης, με αγαπημένο παιχνίδι ένα λούτρινο κουνέλι, το οποίο παίρνει παντού μαζί και ειδικά όταν πηγαίνει για ύπνο».

tsahaki_marley.jpg

Η Ελένη Τσαχάκη με τον Marley. 

Πώς μπήκε στη ζωή σας και με ποιον τρόπο την άλλαξε;

«Ο Marley ήρθε στη ζωή μου έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Ήμουν σε αναζήτηση για να πάρω σκύλο, ωστόσο περίμενα να μου κάνει το κλικ! Και έτσι μια μέρα είδα μία αγγελία για τον Marley και τα αδελφάκια του που ψάχνανε για... παντοτινό σπίτι! Από τότε όλα άλλαξαν: στο πρόγραμμά μου, στις προτεραιότητές μου και φυσικά στο ποιος θα έχει την πρώτη θέση στην καρδιά μου!».

Ποια διατροφή έχετε επιλέξει για το σκύλο σας; Πώς τον προστατεύετε από την παχυσαρκία;

«Η διατροφή που έχω επιλέξει, όπως μου σύστησε και ο κτηνίατρος, είναι αυτή που του ταιριάξει καλύτερα, τόσο σε θέμα γεύσης, όσο και στην ολική του εμφάνιση (τρίχα, οσμή κ.λπ.). Επιλέγω ξηρά τροφή με υψηλή σχετικά σύσταση σε πρωτεΐνη, με λαχανικά και λίγα δημητριακά. Αγαπημένη γεύση; Το αρνί και το κοτόπουλο, καθώς και το έλαιο σολομού! Προκειμένου να διατηρήσω σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος του από τις λιχουδιές των “παππούδων”, πέρα από την καθημερινή πρωινή βόλτα περπατάμε το απόγευμα 4 χιλιόμετρα σε βουνό! Εκτός από τη γυμναστική που κάνουμε, εκεί βρίσκεται και η σκυλο-παρέα του για άφθονο παιχνίδι και τρέξιμο».

*Η Ελένη Τσαχάκη είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του mednutrition.gr

Στην κεντρική φωτό, από αριστερά: ο Fifa, o Marley και ο Felix.

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News