Η συγκινητική ιστορία του γητευτή των παπαγάλων

Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ένας άντρας, ο Glenn Sorino, που λύνει τα προβλήματα συμπεριφοράς των πανέμορφων αυτών πτηνών σχεδόν ως διά μαγείας.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να αποκτήσουν έναν παπαγάλο τον φαντάζονται ως ένα πτηνό εξωτικής ομορφιάς και εξαιρετικής ευφυΐας. 

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε προβλήματα διάθεσης και συμπεριφοράς. Ότι οι παπαγάλοι έχουν τη συμπεριφορά ενός νηπίου: φωνάζουν επιζητώντας την προσοχή μας, καταφεύγοντας συχνά σε συναισθηματικές εκρήξεις. Ενός νηπίου, μάλιστα, που παραμένει νήπιο για πενήντα ολόκληρα χρόνια, γιατί αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής ενός παπαγάλου.

Οι ιδιοκτήτες παπαγάλου, ωστόσο, στις ΗΠΑ, μπορούν πλέον να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός διαφορετικού εκπαιδευτή ζώων: του Glenn Sorino ή «γητευτή των παπαγάλων», όπως τον χαρακτηρίζουν οι New York Times σε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα.

Ο 60χρονος Sorino τα τελευταία είκοσι χρόνια εκπαιδεύει, φροντίζει παπαγάλους και, το κυριότερο, αντιμετωπίζει τα προβλήματα συμπεριφοράς τους. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 40 πελάτες.

Το πάθος του για τα πτηνά ξεκίνησε από την παιδική ηλικία του, όταν άρχισε να διαβάζει σχετικά βιβλία και να συμμετέχει σε συναντήσεις που διοργάνωναν οι λέσχες των φίλων των πτηνών. Μεγαλώνοντας εργάστηκε σε διάφορα pet shops με πτηνά, αλλά σταδιακά άρχισε να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα η φήμη του ως «μάγου» των παπαγάλων.

«H συμβίωση με έναν παπαγάλο κρύβει πολλές προκλήσεις», παραδέχεται και ο ίδιος. Όχι παράξενα πάντως, ο ο δικός του, μια θηλυκιά ονόματι Sara, θυμίζει περισσότερο σκυλάκι του σαλονιού, αφού κοιμάται μαζί του στο κρεβάτι, κρέμεται από τη ζώνη του και τον ακολουθεί ακόμα και στο μπάνιο.

Μια από τις πελάτισσές του, ονόματι Anne Pollack, βρέθηκε στα πρόθυρα της απελπισίας όταν ο παπαγάλος της, Mahmah, άρχισε ξαφνικά να στριγκλίζει, παρόλο που διέθετε ήδη ένα λεξιλόγιο 100 λέξεων (ανάμεσα σε αυτές και πολλές βρισιές). Όταν απευθύνθηκε στον Sorino, εκείνος εκπαίδευσε τον παπαγάλο από την αρχή και οι τσιρίδες σύντομα υποχώρησαν. «Υπήρχε ένας κώδικας επικοινωνίας που έπρεπε να ξεκλειδώσω και ο Sorino ήταν αυτός που μου έδωσε τα κλειδιά», σχολίασε σχετικά η Pollack.

Ένας άλλος φτερωτός ασθενής του Sorino, ο Goose, ο οποίος ανήκει σε ένα ζευγάρι, τον τελευταίο καιρό ήταν περιορισμένος με κολάρο καθώς από το άγχος του είχε τσιμπολογήσει τόσο βαθιά τη ράχη του που είχε προκαλέσει στον εαυτό του μια ανοιχτή πληγή.

Μετά από μερικές «συνεδρίες» με τον Sorino η πληγή του Goosie έκλεισε και πλέον έχει αρχίσει να βγάζει φτερά. «Συμβουλευόμαστε τον Sorino για τα πάντα», σχολιάζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες του Goosie. «Μπορεί να αναλάβει την πιο δύσκολη κατάσταση με έναν παπαγάλο, κάνοντάς τη να μοιάζει εξίσου αβίαστη με την αναπνοή».

Διαβάζονται τώρα!

4 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου δείχνει την αγάπη του

Με τη γλώσσα του σώματός του και τις πράξεις του σου λέει «σ’ αγαπώ». Είναι στο…

Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να…

Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα! Τι κάνω;

Πώς θα καταλάβεις, καταρχήν, ότι όντως καταβρόχθισε κάποιο αντικείμενο και ποια…

Τελικά, τι καταλαβαίνει ο σκύλος μου από όσα τού λέω;

Έχει νόημα να του μιλάς ή είναι… σαν να μιλάς μόνος σου; Θυμάται τα πράγματα…

Το κοινό διακοσμητικό αντικείμενο που μπορεί να σκοτώσει μια γάτα

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε στο σπίτι μας, ιδιαίτερα την περίοδο των…