Η αιώνια λιακάδα της διάσωσης ενός αδέσποτου 

Για το θαύμα της μεταμόρφωσης ενός εγκαταλειμμένου ζώου σε υγιές και ευτυχισμένο πλάσμα μιλήσαμε με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, λίγο πριν από το τριήμερο φιλοζωικό πανηγύρι του στις 12-14/10.

Ήταν μια ωραία, ηλιόλουστη μέρα. Δεν κατάφερα να αντισταθώ στον πειρασμό να αρχίσω με την πιο κοινότοπη φράση στον κόσμο, γιατί το φως και η ζεστασιά της ταίριαζαν απόλυτα στα συναισθήματα που με πλημμύρισαν όταν το πρωί μου ξεκίνησε με άπειρα σαλιάρικα σκυλοφιλιά και μαλλιαρά γατοτριψίματα. Έτσι με υποδέχτηκαν οι τετράποδοι φιλοξενούμενοι στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, που βρίσκεται μέσα στο άλσος της πόλης, όπου συναντήθηκα με την πρόεδρό του, Κική Καραθανάση.

katafigio6.jpg
Μερικά από τα σπιτάκια του καταφυγίου.

Να ξεκινήσουμε με τα ευχάριστα ή τα δυσάρεστα; Ας αφήσουμε τα καλά για το τέλος. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι οι περίπου 50 σκύλοι και οι αμέτρητες γάτες που φιλοξενούνται εδώ κινδυνεύουν να καταλήξουν πάλι στους δρόμους. Ο σύλλογος, μετά από μία δεκαετία και βάλε, αναγκάζεται να εγκαταλείψει άμεσα αυτόν το μεγάλο και πράσινο χώρο ενόψει ενός σχεδίου ανάπλασης του άλσους, και να αναζητήσει νέα στέγη.

«Ο χώρος όπου θα μεταφερθούμε πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από τα σπίτια, εκτός σχεδίου, και να μην έχει οριστεί χρήση γης. Η Φιλαδέλφεια αποδείχτηκε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν το έχουμε βρει ούτε σε όμορους δήμους» εξηγεί η κ. Καραθανάση.

katafigio3.jpg
Αυτό το ιδιαίτερα φιλικό σκυλάκι βρέθηκε με τσακισμένο πόδι. Τώρα αναρρώνει και σύντομα θα αναζητήσει καινούριο σπίτι. 

Το καταφύγιο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις δραστηριότητες του συλλόγου. Εδώ έρχονται τα ζώα που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στους δρόμους, συχνά χτυπημένα και άρρωστα, μετά την περίθαλψή τους στο κτηνιατρείο, εδώ φιλοξενούνται για όσο χρειαστεί, εδώ συναντούν για πρώτη φορά τους ανθρώπους που τους προσφέρουν ένα σταθερό σπίτι. 

Πράγματι, όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει δεν έχει παρά να επισκεφτεί το καταφύγιο, κατόπιν συνεννόησης με το σύλλογο, και να επιλέξει το νέο μέλος της οικογένειάς του. «Έρχονται κάποιοι που σου λένε “θέλω μικρόσωμο σκύλο” αλλά μετά βλέπουν τον μεσαίου μεγέθους, που τους κάνει γλύκες και γυρίζει την κοιλιά, και παίρνουν αυτόν. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές στην αγάπη» σχολιάζει η κ. Καραθανάση και επισημαίνει: «Αν δεν έχουμε χώρο θα μηδενιστεί ο αριθμός των ζώων που προσφέρουμε για υιοθεσία».

katafigio4.jpg

Υπάρχουν, άλλωστε, και κάποια ζώα που είναι δύσκολο έως αδύνατον να υιοθετηθούν και πρέπει να παραμείνουν στο καταφύγιο. Όπως σκυλιά με λεϊσμανίαση ή όσα έχουν περάσει πολλά στο παρελθόν και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά με τους ανθρώπους.

katafigio7.jpg
Μπροστά στο κλουβί κάθε σκύλου του καταφυγίου υπάρχει το «προφίλ» του. 

Ο σύλλογος, ωστόσο, δεν αναζητά μόνο χώρο αλλά και εθελοντές. Ανθρώπους που μπορούν να διαθέσουν έστω και δύο μέρες την εβδομάδα για να βγάλουν βόλτα τα ζώα του καταφυγίου, να παίξουν μαζί τους, να τα κοινωνικοποιήσουν, να τα ασκήσουν, να τα ψυχολογήσουν (τα στοιχεία του χαρακτήρα τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της νέας οικογένειάς τους), αλλά και να παρατηρήσουν εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. 

Καθώς περπατάμε ανάμεσα στα κλουβιά του καταφυγίου, τα σκυλιά προσπαθούν να βγάλουν τη μουσούδα τους έξω από τα κάγκελα για να γλείψουν το χέρι μου ενώ τα γατιά, που κυκλοφορούν παντού ελεύθερα, σχεδόν σκαρφαλώνουν πάνω μου με καταιγιστική τρυφερότητα και αφοσίωση. Σκέφτομαι ότι αυτό είναι που κινητοποιεί τους εθελοντές, ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα, να έρθουν εδώ και να καταθέσουν τα τελευταία αποθέματα ενέργειάς τους. Αυτή η ζεστασιά και το φως. 

katafigio2.jpg

«Είναι κάποια ζώα που βλέπεις να περιφέρονται σαν ζόμπι. Αυτή την οικτρή εικόνα παρουσιάζουν κυρίως όσα έχουν ψώρα και έχουν χάσει το τρίχωμά τους και γεμίσει πληγές. Εντωμεταξύ ο κόσμος θεωρεί ότι με το που τα κοιτάει θα αρρωστήσει και δεν τους δίνει φαγητό, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε συνήθως εξαθλιωμένα. Και σιγά σιγά τα βλέπεις να ανασταίνονται, να γίνονται όμορφα και υγιή και να βρίσκουν καλές οικογένειες. Αυτή είναι η χαρά και η αμοιβή μας για την καθημερινή δουλειά που γίνεται εδώ πέρα. Να σκεφτείς ότι κάνουμε 100-150 υιοθεσίες το χρόνο. Κάθε ζώο έχει τη δική του ιστορία» μου λέει η κ. Καραθανάση.

Όμως το πιο δυνατό φως είναι αυτό της ελπίδας. Ότι στο μέλλον η κακοποίηση και η εγκατάλειψη ζώων θα είναι είδη προς εξαφάνιση. Η πρόεδρος του συλλόγου πιστεύει ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται και ότι ο καλύτερος τρόπος να αλλάξει η νοοτροπία απέναντι στα ζώα είναι να εκπαιδευτεί στη φιλοζωία από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό και η ίδια επισκέπτεται τα σχολεία, τις τάξεις, με ζώα από το καταφύγιο, τα οποία «συστήνει» στους μικρούς μαθητές. Ακόμα και τα παιδιά που στην αρχή λένε «φοβάμαι» ή «είναι βρόμικο, θα λερωθώ», στο τέλος πλησιάζουν και χαϊδεύουν το σκυλάκι. Είναι ένα πρώτο κέρδος. 

katafigio5.jpg
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κική Καραθανάση. 

Για το φιλοζωικό πανηγύρι

Από την Παρασκευή 12/10 μέχρι την Κυριακή 14/10 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνει το 12ο Φιλοζωικό Πανηγύρι, με παζάρι, παιδικές εκδηλώσεις, ομιλίες, αντάμωμα ζώων του συλλόγου που έχουν υιοθετηθεί και, την Κυριακή, το 10ο Wag-A-Thon, παραφθορά της λέξης Marathon. Στη διάρκεια του Wag-A-Thon εθελοντές του καταφυγίου με φιλοξενούμενα ζώα αλλά και άνθρωποι με τα δικά τους κατοικίδια (οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος με τη συμβολική συμμετοχή των 5 ευρώ) περπατούν στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας με σκοπό να περάσουν τα μηνύματα του σεβασμού και της ευαισθητοποίησης απέναντι στα αδέσποτα και να συγκεντρώσουν χορηγίες για τα ζώα του συλλόγου. 

Info
Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για το τριήμερο εκδηλώσεων και εδώ για το Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News