Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – σώσε μια ζωή υιοθετώντας την

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι σου προσφέρει πολλά οφέλη

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μια μέρα ευαισθητοποίησης που θα έπρεπε να είναι περισσότερο γνωστή. Είναι καιρός να δείξουμε συμπόνια και φροντίδα για τα άστεγα ζώα σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η περίσταση ονομάστηκε από ιδιοκτήτες σκύλων και γατών από την Ολλανδία. Αποφάσισαν αυτήν την ημερομηνία επειδή είναι στα μισά του δρόμου μεταξύ δύο άλλων γνωστών και σχετικών ημερών του έτους. Επίσης, φαινόταν ότι δεν υπήρχε άλλη ειδική «ημέρα» σε αυτήν την ημερομηνία. Αυτό είναι ίσως μια έκπληξη, καθώς τις περισσότερες μέρες υπάρχει μια «ημέρα» με κάτι ή άλλο!

Τι είναι ένα αδέσποτο ζώο;

Αντί να είναι απλώς ένα άγριο ζώο, ένα αδέσποτο είναι εκείνο που κάποτε ήταν κατοικίδιο και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί ή χαθεί (Animal Welfare League).

Αδέσποτα ζώα παγκοσμίως

Υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 200 εκατομμυρίων άστεγων σκύλων (το πιο εξημερωμένο ζώο). Ακόμη και στις ΗΠΑ (ένα έθνος που αγαπούν τα σκυλιά), 3,3 εκατομμύρια από αυτούς μπαίνουν σε καταφύγια αστέγων κάθε χρόνο.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες αδέσποτες γάτες στις 7 ηπείρους – περίπου 600 εκατομμύρια από αυτές! Φυσικά, υπάρχουν και αδέσποτα ζώα φάρμας όπως γουρούνια και γαλοπούλες επίσης.

Γιατί υπάρχουν αδέσποτα ζώα;

Σε δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους. Ένα προηγούμενο άρθρο εξέτασε τις οργανώσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι άνθρωποι που βοηθούν τα καταφύγια ζώων στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα είναι ότι με κάθε ανθρωπιστική κρίση, τα κατοικίδια υποφέρουν επίσης. Μπορούν να υποσιτιστούν και να γίνουν αδύναμα, και η διάρκεια ζωής των αδέσποτων ζώων είναι σημαντικά μικρότερη από τα οικιακά.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους επειδή αναγκάζονται να μετακινηθούν, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν υπεύθυνη διάθεση ή δεν έχουν λάβει υπόψη τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου πριν το αποκτήσουν.

 

Καταφύγια ζώων, εθελοντικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στη χώρα μας, υπάρχει μια ποικιλία από εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις που κάνουν εξαιρετική δουλειά στην εύρεση και προσωρινή στέγαση σκύλων και γατών που έχουν γίνει αδέσποτα και που έχουν εγκαταλειφθεί. Ένα παράδειγμα αυτών είναι το Dog voice, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία , οι Φιλοζωικές Αθήνας, η Save a Greek Stray και το Stray Voice.

Όποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο κάνει πολύ καλά γι' αυτό το ζώο. Εάν δεν το έχετε κάνει, αλλά το σκέφτεστε, αν το αποφασίσετε, θα τους δώσετε μια νέα ζωή. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, λόγω διαφορετικών προελεύσεων των ζώων, οι ιδιοκτήτες συχνά εκφράζουν πόσο καλύτερη είναι η υγεία τους, καθώς και τα κατοικίδιά τους, μετά την υιοθεσία.

Μικροτσίπ

Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το ζώο σας μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα σε περίπτωση που χαθεί είναι να του κάνετε μικροτσίπ.

Πώς η Ολλανδία έλυσε μια κατάσταση με αδέσποτους σκύλους

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ολλανδία είχε ένα πρόβλημα με αδέσποτους σκύλους, αυτό άρχισε να αλλάζει μετά το 1962. Αυτό συνέβη επειδή η ολλανδική κυβέρνηση ψήφισε νόμο. Δήλωσε ότι ένα μεγάλο πρόστιμο και μια ποινή φυλάκισης τριών ετών θα επιβαλλόταν σε οποιονδήποτε δεν θα μπορούσε να παράσχει την απαραίτητη φροντίδα για το/τα κατοικίδιό του. Σήμερα, αυτό το πρόβλημα έχει μειωθεί σημαντικά. Οι ολλανδικές κοινωνίες για την προστασία των ζώων και των σκύλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της μείωσης, καθώς και στην παροχή συμβουλών σε άλλα έθνη για το πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων.

Υπάρχουν σήμερα πολλά μέρη του κόσμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συμβουλή της Ολλανδίας, οπότε ας αφιερώσουμε λίγο σήμερα για να εξετάσουμε την έλλειψη στέγης για κατοικίδια!

Οφέλη στην υγεία σας που προσφέρει η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου

Σκέφτεστε να προσθέσετε ένα γούνινο μέλος της οικογένειας στο σπίτι σας; Η υιοθέτηση ενός αδέσποτου κατοικίδιου ή καταφυγίου μπορεί να είναι μια ανταποδοτική εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για τον νέο σας σύντροφο. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξερευνήσουμε τα πολλά οφέλη από την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου καταφυγίου, από τη βελτίωση της υγείας έως την αυξημένη ευτυχία.

Συντροφιά

Ένα από τα πιο προφανή οφέλη της υιοθέτησης ενός κατοικίδιου καταφυγίου είναι η συντροφιά που προσφέρουν. Είτε ψάχνετε για έναν πιστό σκύλο για να κάνετε μεγάλες βόλτες είτε μια γάτα για να κουλουριαστείτε αγκαλιά στον καναπέ, υπάρχει ένα κατοικίδιο σε κάποιο καταφύγιο εκεί έξω που σας περιμένει. Ο δεσμός που μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο βοηθά επίσης στη μείωση των συναισθημάτων μοναξιάς και παρέχει μια ρουτίνα αίσθησης στην καθημερινή σας ζωή.

Βελτιωμένη υγεία

Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου καταφυγίου μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα στρες. Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, είτε είναι παίζοντας με ένα ζωηρό γατάκι είτε πηγαίνοντας έναν σκύλο για μια βόλτα και να παίζουν fetch. Επιπλέον, τα κατοικίδια μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Ευτυχία

Δεν είναι μυστικό ότι τα κατοικίδια μπορούν να φέρουν χαρά στη ζωή μας. Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου μπορεί να αυξήσει την ευτυχία και την ικανοποίηση τόσο σε εσάς όσο και στον νέο σας φίλο. Δεν υπάρχει τίποτα σαν την αίσθηση μιας κουνημένης ουράς ή μιας γάτας που γουργουρίζει στην αγκαλιά σας για να φωτίσει τη μέρα σας. Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας, γνωρίζοντας ότι έχετε δώσει σε ένα ζώο που έχει ανάγκη ένα στοργικό σπίτι. Τα κατοικίδια μπορούν να φέρουν μια αίσθηση σκοπού και ευθύνης σε μια οικογένεια.

Οφέλη Υιοθεσίας

Όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο καταφύγιο, δεν αποκτάτε μόνο έναν σύντροφο, αλλά βοηθάτε επίσης να σώσετε μια ζωή. Πολλά καταφύγια είναι υπερπλήρη και υποχρηματοδοτούνται, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζώα κινδυνεύουν να υποστούν ευθανασία εάν δεν υιοθετηθούν. Υιοθετώντας ένα αδέσποτο, παρέχετε ένα στοργικό σπίτι σε ένα ζώο που έχει ανάγκη και συμβάλλετε στη μείωση του αριθμού των αστέγων κατοικίδιων στην κοινότητά σας.

Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου από το καταφύγιο μπορεί να φέρει αμέτρητα οφέλη στη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένης της συντροφικότητας, της βελτίωσης της υγείας και της αυξημένης ευτυχίας με πρόσθετη αίσθηση σκοπού. Είναι επίσης μια ικανοποιητική εμπειρία να γνωρίζεις ότι δίνεις σε ένα ζώο που έχει ανάγκη μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Εάν έχετε συζητήσει με την οικογένειά σας και έχετε αποφασίσει ότι είστε έτοιμοι για την ευθύνη ενός νέου κατοικίδιου, η υιοθεσία είναι μια επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσθέτετε ένα νέο γούνινο μέλος της οικογένειας!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News