Τι πρέπει να ξέρετε αν έχετε υιοθετήσει ή σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια γάτα που δεν ακούει

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την κώφωση ή την απώλεια ακοής σε μια γάτα

Η ακοή παίζει ζωτικό ρόλο στο πώς μια γάτα αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον της και δεσμεύεται με τους ανθρώπους. Η κώφωση ή η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει αυτόν τον δεσμό, αλλά μόνο εάν το αφήσετε να συμβεί. Πολλές κωφές γάτες προσαρμόζονται εύκολα και συνεχίζουν να ζουν σχετικά υγιείς και ευτυχισμένες ζωές. Αν ψάχνετε για αυτόν τον επόμενο γούνινο φίλο για πάντα, σκεφτείτε να υιοθετήσετε μια κωφή γάτα. Θα απαιτήσει μόνο μερικές μικρές προσαρμογές από την πλευρά σας.

Η κώφωση στις γάτες έχει ταξινομηθεί σε τρεις κύριους τύπους:

Κληρονομική/Συγγενής κώφωση: Ένα γενετικό ελάττωμα που εμφανίζεται συνήθως σε γάτες με μπλε μάτια και λευκή γούνα και συνήθως παρατηρείται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του;.

Αισθητηριακή κώφωση: Εμφανίζεται λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων και είναι μη αναστρέψιμη. Μπορεί να προκύψει από:

Τραύμα

Δυνατούς θορύβους

Ορισμένες τοξίνες και φάρμακα (όπως οι αμινογλυκοσίδες, ένας τύπος αντιβιοτικού)

Μολύνσεις του εσωτερικού αυτιού

Μηνιγγίτιδα

Αναισθησία

Καρκίνος

Γήρανση (πρεσβυκουσία)

Εκτός από την απώλεια ακοής, η γάτα σας μπορεί επίσης να παρουσιάσει κλίση του κεφαλιού, πυρετό ή κυκλικό κύκλο.

Αγώγιμη κώφωση: Αυτός ο τύπος κώφωσης συνήθως αποδίδεται σε μια υποκείμενη αιτία, όπως μια λοίμωξη του μέσου ή του εξωτερικού αυτιού που εμποδίζει τον ήχο να φτάσει στον εγκέφαλο. Αυτή η κατάσταση μπορεί συνήθως να αποκατασταθεί εάν επιλυθεί η απόφραξη.

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσει το ένα αυτί (μονόπλευρη) ή και τα δύο αυτιά (αμφίπλευρη) και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική απώλεια ακοής όπου επηρεάζονται μόνο ορισμένοι ήχοι ή συχνότητες (συνήθως επηρεάζονται πρώτα οι υψηλότερες συχνότητες).

Πώς να προετοιμαστείτε για μια κωφή γάτα

Όταν εργάζεστε με το προσωπικό του καταφυγίου για να προετοιμαστείτε να φέρετε μια κωφή γάτα στο σπίτι, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ποιες είναι οι συνθήκες (αν είναι γνωστές) που οδήγησαν τη γάτα να τοποθετηθεί σε καταφύγιο;

Πόσο καιρό είναι η γάτα κωφή;

Ποια ήταν η αιτία της κώφωσης, εάν ήταν γνωστή;

Εάν η κώφωση ήταν αποτέλεσμα τοξικότητας (δηλαδή, από προηγούμενα φάρμακα), ποιο(α);

Εκπαιδεύτηκε η γάτα σε μη λεκτικές εντολές; Αν ναι, ποιες ήταν αυτές;

Ποια ειδική δίαιτα ακολουθεί αυτή τη στιγμή η γάτα; Πόσο φαγητό παρέχεται και σε ποιες ώρες; Ποιες άλλες επιλογές μπορούν να εξεταστούν εάν δεν υπάρχει ειδική δίαιτα;

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με κτηνίατρο για την κωφή γάτα σας

Μετά την υιοθεσία, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό σας κτηνίατρο για να ολοκληρωθεί η πλήρης εξέταση και να μοιραστείτε τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, καθώς και τα ιατρικά αρχεία της γάτας σας. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια ωτοσκοπική εξέταση αυτιού για να προσδιορίσει εάν το τύμπανο του αυτιού έχει και/ή παρουσιάζει σημάδια ασθένειας, όπως συντρίμμια, ερυθρότητα και φλεγμονή. Εάν η γάτα σας υπέφερε από χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού στο παρελθόν – αποτέλεσμα των οποίων ήταν η κώφωση– φροντίστε να ρωτήσετε για τη συχνότητα των επανελέγχων και τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης μελλοντικών λοιμώξεων στο σπίτι.

Εάν είστε περίεργοι για τον τύπο της κώφωσης ή θέλετε περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το αν είναι μερική ή πλήρης, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το τεστ ακουστικής προκλητικής απόκρισης του εγκεφαλικού στελέχους (BAER). Ο έλεγχος συμπεριφοράς μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς μια γάτα μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα, αλλά μπορεί να είναι δυνατό να παρατηρήσετε εάν τα αυτιά ή το κεφάλι της γάτας κινούνται προς έναν ήχο όταν ακούγεται. Η εξέταση BAER είναι μη επεμβατική και συχνά εκτελείται από ειδικό. Οι αποκρίσεις στον ήχο καταγράφονται και μετρώνται με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων για τον προσδιορισμό της απώλειας ακοής.

Διαχείριση της κωφής γάτας σας στο σπίτι

Μόλις η γάτα σας εγκλιματιστεί σε ένα νέο σπίτι και περιβάλλον, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον ταξίδια στον κτηνίατρο εκτός των τακτικών ελέγχων. Συνιστάται η νέα σας γάτα να εξεταστεί από τον οικογενειακό σας κτηνίατρο αμέσως μετά την υιοθεσία, ώστε η γάτα σας να γίνει εδραιωμένος ασθενής και να αξιολογηθούν τυχόν αρχεία και προηγούμενο ιατρικό ιστορικό.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ μπορεί να μη χρειάζεται πρόσθετη ιατρική φροντίδα, μπορεί να απαιτείται αλλαγή των αρχικών σας αντιλήψεων σχετικά με τη ζωή με μια κωφή γάτα. Η γάτα σας μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να ξυπνήσει από τον ύπνο, να κάνει πιο δυνατούς από το κανονικό φωνητικούς ήχους (όπως νιαούρισμα), να έχει διακυμάνσεις στο πρόγραμμα τάισματός της (επομένως μια ρουτίνα είναι η καλύτερη) και να τρομάζει εύκολα. Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή της γάτας πρώτα πριν επιχειρήσετε να τη χαϊδέψετε ή να τη σηκώσετε. Αυτό θα αποφύγει την εκκίνηση και θα αποτρέψει ακούσια γρατσουνιά και δάγκωμα.

Πώς να επικοινωνήσετε με μια κωφή γάτα

Η ακοή είναι μια σημαντική αίσθηση. Όχι μόνο οι γάτες το χρησιμοποιούν για ασφάλεια, επικοινωνία, κυνηγετική συμπεριφορά και κατανάλωση τροφής, αλλά το χρησιμοποιούν και για να «μιλούν» και να ακούν τον γονιό τους. Είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του δεσμού ανθρώπου-ζώου.

Όταν αυτή η επικοινωνία διακόπτεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον δεσμό. Αλλά όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι επικοινωνίας με τους φίλους μας με αιλουροειδείς.

Αυτό που λείπει από μια γάτα στην ικανότητα ακοής μπορεί γενικά να αντισταθμιστεί με άλλες αισθήσεις, όπως η κίνηση και η όραση, οπότε δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα σήματα των χεριών και τη γλώσσα του σώματος για σκοπούς εκπαίδευσης. Εναλλακτικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φακοί ή παρόμοια αντικείμενα, καθώς και δονήσεις που παράγονται με το πάτημα στο πάτωμα ή το χτύπημα σε επιφάνειες.

Και μην ξεχνάτε την αίσθηση της αφής. Οι κωφές γάτες ανταποκρίνονται εξίσου στο χάιδεμα και στο τρίψιμο όπως και εκείνες με κανονική ακοή.

Μακροχρόνια διαχείριση μιας κωφής γάτας

Η διαχείριση μιας κωφής γάτας στο σπίτι σας μπορεί να απαιτεί λίγη περισσότερη υπομονή και, μερικές φορές, μια μη παραδοσιακή προσέγγιση εκπαίδευσης. Η κώφωση, ωστόσο, δεν πρέπει να καθορίζει τη γάτα σας ή τη σχέση του κατοικίδιου με εσάς. Μερικοί απλοί κανόνες για να ζήσετε σίγουρα θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί:

Διατηρήστε το περιβάλλον και τη γάτα σας ασφαλή. Οι κωφές γάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από πράγματα όπως μηχανοκίνητα οχήματα και αρπακτικά ζώα. Σκεφτείτε τα προστατευμένα περιβλήματα ή να κρατήσετε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο ή ακόμα και να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να περπατά με λουρί.

Η συνεπής ρουτίνα όχι μόνο βοηθά με το άγχος, αλλά προάγει επίσης μια μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας και ποιότητας ζωής. Παρέχετε στύλους για ξύσιμο, πολλά κιβώτια απορριμμάτων, παιχνίδια κλπ.

Χρησιμοποιήστε οπτικές ενδείξεις για επικοινωνία.

Παρόλο που η γάτα σας μπορεί να μην το ακούει, το να έχετε ένα κολάρο και ένα κουδούνι ή κάποιο είδος ιχνηλάτη ή ανιχνευτή κατοικίδιων ζώων, μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να παρακολουθείτε τη γάτα σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να σας ειδοποιηθείτε εάν η γάτα βρίσκεται σε κίνδυνο ή αν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News