Συριγμός γάτας: Τι είναι, γιατί συμβαίνει και πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο;

Συρίζει η γάτα σας ή είναι απλά μια τρίχα; Δείτε πώς να διακρίνετε τη διαφορά και τι πρέπει να κάνετε για τον συριγμό της γάτας

Όπως γνωρίζει κάθε γονέας γάτας, οι γάτες κάνουν κάθε είδους παράξενους ήχους. Ο ήχος του συριγμού της γάτας είναι ένας ευδιάκριτος συριστικός ήχος, που ακολουθείται από καμπύλωμα της πλάτης τους, ενώ ανοίγουν διάπλατα τα σαγόνια τους. Τα αποτελέσματα δεν είναι όμορφα και ακούγεται οδυνηρό!

Παρόμοιος ήχος είναι και όταν προσπαθούν να ξεράσουν μια μπάλα από τρίχες. Μπορώ να ακούσω ότι κάτι πρόκειται να προκύψει. Αλλά μερικές φορές, ο συριγμός μιας γάτας μπορεί να ακούγεται σαν να έχει την ίδια κρίση βήχα ή φτερνίσματος που μας πιάνει κατά τη διάρκεια ενός αλλεργικού επεισοδίου. Αυτές οι συριστικές αντιδράσεις συνήθως διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό και συνοδεύονται από διακριτούς θορύβους ροχαλητού / συριγμού. Μερικές φορές μπορεί να σκύβει τους ώμους της και τεντώνει το λαιμό της σαν να θέλει να επιμηκύνει τους αεραγωγούς της σε μια προσπάθεια να αναπνεύσει καλύτερα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του συριγμού της γάτας και του βήχα από μια τριχόμπαλα;

Δυστυχώς, η διαφορά μεταξύ του συριγμού και μιας γάτας που βήχει από μια τριχόμπαλα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά αν δεν παρατηρήσετε κάτι να εμφανίζεται, πιθανότατα είναι συριγμός. Ο βήχας ή ο συριγμός της γάτας ακούγεται πολύ παρόμοιος με μια γάτα που προσπαθεί να αποβάλει τρίχες. Στην πραγματικότητα, μπορεί συχνά να μοιάζουν πολύ, αλλά τις περισσότερες φορές με τον βήχα δεν εμφανίζεται τίποτα.

Τι προκαλεί συριγμό της γάτας;

Μερικοί διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο όταν πρόκειται για συριγμό γάτας. Ο βήχας και ο συριγμός στις γάτες συνδέονται συχνότερα με αναπνευστικές αλλεργίες ή άσθμα. Ο συριγμός μπορεί επίσης να συμβεί με καλοήθεις όγκους που ονομάζονται πολύποδες που εμφανίζονται στους κόλπους ή στο λαιμό. Περιστασιακά, ο συριγμός μπορεί να συμβεί με ξένα σώματα παγιδευμένα μέσα στην αναπνευστική οδό.

Μερικές φορές, ο συριγμός της γάτας είναι σύμπτωμα σοβαρών ασθενειών της γάτας. Τα σκουλήκια της καρδιάς και τα παράσιτα, όπως οι πνευμονικοί σκώληκες, μπορούν να προκαλέσουν συριγμό. Η πνευμονία μπορεί να είναι αιτία βήχα. Ανάλογα με τη θέση της ανάπτυξης, ο καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει συριγμό. Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί σπάνια βήχα ή συριγμό στις γάτες (είναι πιο συνηθισμένο στους σκύλους), αλλά μπορεί να συμβεί.

Πότε να πάτε στον κτηνίατρο;

Εάν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο τριχόμπαλων, ο συριγμός της γάτας δικαιολογεί μια επίσκεψη ταξίδι στον κτηνίατρο. (Αν και ακόμη και κάποιες καταστάσεις με τριχόμπαλα σημαίνουν ταξίδι στον κτηνίατρο!). Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε τη γάτα σας από κτηνίατρο για να προσδιορίσετε την αιτία του συριγμού.

Δεδομένου ότι η γάτα σας πιθανότατα δεν κάνει συριγμό συνεχώς (σε αντίθετη περίπτωση, είναι επείγουσα ανάγκη - δείτε παρακάτω και πηγαίνετε την σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν), προσπαθήστε να απαθανατίσετε τη γάτα σας σε βίντεο, καθώς μπορεί να είναι χρήσιμο να καταγράψετε ένα επεισόδιο συριγμού για να βοηθήσετε τον κτηνίατρό σας να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Ακτινογραφίες και εργαστηριακή εργασία μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις»

Πότε είναι ο συριγμός της γάτας επείγουσα ανάγκη;

Μερικές φορές, ο συριγμός της γάτας σημαίνει ότι πηγαίνετε το γατάκι σας σε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Ο συριγμός είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν μια γάτα λαχανιάζει και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Οι περισσότερες γάτες επιστρέφουν στην κανονική αναπνευστική λειτουργία μετά από λίγο βήχα. Εάν ο βήχας δεν σταματήσει μέσα σε ένα λεπτό ή φαίνεται ότι η γάτα σας δεν μπορεί να αναπνεύσει, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε κτηνίατρο.

Πώς αντιμετωπίζετε τον συριγμό της γάτας;

Οι θεραπείες για τον συριγμό της γάτας εξαρτώνται από την αιτία. Οι γάτες μπορούν να σταλούν στο σπίτι είτε με βραχυπρόθεσμες είτε με μακροχρόνιες θεραπείες. Και, όπως και οι άνθρωποι με άσθμα, οι γάτες με συριγμό λόγω άσθματος μπορεί να λάβουν επίσης συσκευές εισπνοής.

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του συριγμού της γάτας σας, ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να είναι ένα στεροειδές ή μια συσκευή εισπνοής για το άσθμα, αντιβιοτικά για μια βακτηριακή λοίμωξη ή αντι-ιικά συμπληρώματα για έναν ιό του αναπνευστικού. Ορισμένες από αυτές τις διεργασίες της νόσου απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και κάποιες θα υποχωρήσουν με ένα μόνο κύκλο θεραπείας ή απλώς με το πέρασμα του χρόνου. Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του αξιόπιστου κτηνιάτρου σας σχετικά με την παρακολούθηση και τη θεραπεία του συριγμού της γάτας σας, καθώς τυχόν αλλαγές στην αναπνοή μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Μπορείτε να αποτρέψετε τον συριγμό της γάτας πριν συμβεί;

Εάν ο συριγμός της γάτας σας προκαλείται από άσθμα, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες στο χώρο διαβίωσής σας εισάγοντας φίλτρα HEPA και συχνά ξεσκονίζοντας και καθαρίζοντας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News