Τι προκαλεί υγρά μάτια στη γάτα και πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο;

Έχετε παρατηρήσει τα μάτια της γάτας σας να δακρύζουν; Ή μήπως τα μάτια της σας φαίνονται να είναι συνεχώς δακρυσμένα; Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τα υγρά μάτια της γάτας.

Εάν ξυπνήσετε ένα πρωί και παρατηρήσετε ότι ένα από τα μάτια της γάτας σας φαίνεται λίγο περίεργο, ίσως αναρωτηθείτε αν είναι κάτι που απαιτεί επίσκεψη κτηνιάτρου. Τι σημαίνει αν η γάτα σας έχει υγρά μάτια ή δακρυσμένα;

Πρώτον, τι προκαλεί τα υγρά μάτια της γάτας;

Μια σειρά από πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν τη γάτα σας να έχει υπερβολικό δάκρυ. Γενικά, εμπίπτει σε δύο κατηγορίες: πράγματα που εμποδίζουν την κανονική ροή των δακρύων και πράγματα που παράγουν υπερβολικά δάκρυα.

Όταν τα πράγματα λειτουργούν κανονικά, τα δάκρυα από τα μάτια ρέουν στη μύτη. Γι’ αυτό τρέχει η μύτη σου όταν κλαις. Αυτή η ροή θα μπορούσε να αποκλειστεί από διάφορους παράγοντες, όπως φλεγμονή, μόλυνση, πρήξιμο ή απλώς το σχήμα του προσώπου της γάτας σας. Τα υπερβολικά δάκρυα παράγονται συνήθως από πράγματα που προκαλούν φλεγμονή, για παράδειγμα, λοιμώξεις (βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές), αλλεργίες ή ακόμα και κάτι που μεγαλώνει στο μάτι όπως ένας όγκος ή ακόμα και μια τρίχα.

Άλλες αιτίες υδαρών ματιών της γάτας περιλαμβάνουν μια γρατσουνιά ή τραυματισμό στο μάτι ή ένα ξένο σώμα που έχει κολλήσει στο μάτι σαν σπόρος γρασιδιού ή μικροσκοπικό κομμάτι κάτι (απλώς σκεφτείτε πόσο ποτίζει το δικό σας μάτι όταν έχετε μια βλεφαρίδα πιασμένη στο ενδιάμεσο το μάτι και το καπάκι).

Είναι ορισμένοι τύποι γατών και ράτσες γατών που έχουν προδιάθεση να έχουν υγρά μάτια;

Μερικές φορές αυτά τα υγρά μάτια της γάτας μπορεί να προκληθούν από το σχήμα του προσώπου και των ματιών. Οι βραχυκεφαλικές γάτες (ή οι γάτες με επίπεδη όψη) συχνά εμφανίζουν υγρά μάτια. Όταν μια γάτα έχει ένα επίπεδο πρόσωπο, μια μικρή μύτη και μεγάλα, στρογγυλά μάτια, τα δάκρυα τείνουν να χυθούν στα χείλη των ματιών.

Ορισμένες γάτες έχουν επίσης γενετική προδιάθεση να παράγουν περισσότερα δάκρυα από άλλες γάτες. Τα υγρά μάτια της γάτας και οι λεκέδες από δάκρυ που προκύπτουν (αυτές οι αντιαισθητικές καφέ ραβδώσεις κάτω από τα μάτια) είναι κοινά σε ράτσες γατών όπως οι εξωτικές κοντότριχες, των Ιμαλάιων και οι Περσικές, για παράδειγμα. Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν βλάπτει τη γάτα εφόσον δεν συμβαίνει τίποτα άλλο με το μάτι (πάντα ελέγχετε με τον κτηνίατρό σας για να είστε σίγουροι), αν και θα πρέπει να σκουπίζετε τακτικά την περιοχή κάτω από τα μάτια για να τη διατηρείτε τόσο καθαρή και στεγνή όσο είναι δυνατό να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Πότε τα υγρά μάτια δικαιολογούν μια επίσκεψη στον κτηνίατρο;

Εάν η γάτα σας δεν έχει γενικά υγρά μάτια, αλλά ξαφνικά παρατηρήσετε υπερβολικό δάκρυ, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να καταλάβετε τι συμβαίνει. Αυτό ισχύει είτε τα μάτια της γάτας σας έχουν διαυγή, υδαρή έκκριση είτε πιο παχύρρευστη, κίτρινου ή πράσινου χρώματος. Άλλα συμπτώματα των υδαρών ματιών της γάτας που χρειάζονται την προσοχή του κτηνιάτρου περιλαμβάνουν το στραβισμό ή το ανοιγοκλείσιμο μάτι ή το τρίψιμο στο μάτι, τον κόκκινο ή φλεγμονώδη ιστό των ματιών, ένα θολό μάτι ή εκκρίσεις από τη μύτη καθώς και από το μάτι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο κτηνίατρός σας για να αξιολογήσει τα μάτια της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης βλάβης στις δομές του ματιού (τόσο μέσα όσο και έξω), τη μέτρηση της πίεσης μέσα στο μάτι και την αξιολόγηση της παραγωγής δακρύων και της φυσιολογικής ροή αυτών των δακρύων. Αφού προσδιορίσουν τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό, θα είναι καλύτερα σε θέση να προσδιορίσουν ποια μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία και θα συνεργαστούν μαζί σας για να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας, όπως είναι απαραίτητο και κατάλληλο.

Θεραπεία

Εάν η γάτα σας διαγνωστεί με μια πάθηση που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας στείλει σπίτι με μερικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή. Οι γάτες δεν είναι πάντα οι πιο συμμορφωμένοι ασθενείς, αλλά ο κτηνίατρός σας θα σας δείξει πώς να χορηγήσετε με επιτυχία το φάρμακο πριν φύγετε από το ιατρείο.

Μερικοί γενικοί κανόνες περιλαμβάνουν την εργασία σε μια ήρεμη και ήσυχη περιοχή όπου η γάτα σας είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθεί ή να αποσπαστεί η προσοχή. Χορήγηση φαρμάκων στο κατοικίδιο ζώο σας σε τραπέζι αντί για πάτωμα και επιβραβεύοντας τις γάτες σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, ώστε να έχουν θετικές συσχετίσεις με τη φαρμακευτική αγωγή και δεν θα είναι τόσο πιθανό να κρυφτούν κάτω από το κρεβάτι σας πριν από την επόμενη θεραπεία.

Όταν χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή, προσπαθήστε να μην αγγίζετε το σταγονόμετρο ή την άκρη του σωλήνα στην επιφάνεια του ματιού της γάτας σας. Η αλοιφή μπορεί να είναι πιο εύκολη στη χορήγηση από τις σταγόνες, επομένως ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τις επιλογές σας πριν φύγετε από το ραντεβού.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News