6 συμβουλές για το πώς να φροντίσεις την ηλικιωμένη γατούλα σου

Τι να έχεις υπόψη σου καθώς το αγαπημένο σου κατοικίδιο γερνάει

Με επαρκή φροντίδα –και καλή τύχη– οι γάτες μας μπορούν να ζήσουν μια χαρά μέχρι τα τέλη της εφηβείας τους, ακόμη και τα είκοσί τους. Αλλά καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, οι σωματικές και συμπεριφορικές τους ανάγκες αλλάζουν.

Ενώ αυτές οι αλλαγές είναι προφανείς καθώς το γατάκι σας ωριμάζει σε ενήλικη γάτα, οι αλλαγές όταν η γάτα σας μεταβαίνει από ενήλικη σε ηλικιωμένη –ξεκινώντας από 11 ετών– μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Εδώ είναι οι έξι κορυφαίοι τρόποι για να φροντίσετε τις ηλικιωμένες γάτες.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της ηλικιωμένης γάτας σας

Οι ηλικιωμένες γάτες έχουν μοναδικές διατροφικές και συμπεριφορικές ανάγκες. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τη γάτα σας να έχει υγιές βάρος για να διατηρεί τη βέλτιστη υγεία.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το πώς και πότε να αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας σε τροφή για ηλικιωμένες.

Ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε το βέλτιστο βάρος της γάτας σας και μπορεί να συστήσει μια τροφή για ηλικιωμένες για να σας βοηθήσει να διατηρήσει, να χάσει ή να κερδίσει βάρος.

Η πέψη μιας γάτας βελτιώνεται επίσης όταν τρώει μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μετρήστε την καθημερινή τροφή της γάτας σας και μοιράστε την σε μικρές μερίδες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως τροφοδότες κυνηγιού και παιχνίδια παζλ που προάγουν τη σωματική και πνευματική δέσμευση την ώρα του φαγητού.

Αυξήστε την πρόσβαση της γάτας σας στο νερό

Καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, είναι επιρρεπείς σε δυσκοιλιότητα και νεφρική νόσο, ειδικά αν δεν μένουν αρκετά ενυδατωμένες.

Αυξήστε την πρόσληψη νερού της ηλικιωμένης γάτας σας παρέχοντας κονσερβοποιημένη τροφή και περισσότερες επιλογές για πόσιμο νερό.

Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, μπορεί να μην είναι σε θέση να πηδήξει σε πάγκους ή να έχει πρόσβαση στο συνηθισμένο πιάτο με νερό. Προσθέστε περισσότερους επιλογές νερού γύρω από το σπίτι με πολλά μπολ ή/και βρύσες για κατοικίδια για να δελεάσετε την ηλικιωμένη γάτα σας να πιει περισσότερο.

Να γνωρίζετε και να προσέχετε τα διακριτικά σημάδια του πόνου στις γάτες

Οι γάτες είναι ειδικές στο να κρύβουν τον πόνο τους. Έως και εννέα στις 10 ηλικιωμένες γάτες παρουσιάζουν ενδείξεις αρθρίτιδας όταν υποβάλλονται σε ακτινογραφία, ωστόσο οι περισσότεροι γονείς ηλικιωμένων γάτων δεν έχουνε ιδέα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον πόνο από την αρθρίτιδα είναι να διατηρήσετε τη γάτα σας σε υγιές βάρος. Μόλις ένα ή δύο κιλά υπερβολικού βάρους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον πόνο των επώδυνων αρθρώσεων.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον έλεγχο του πόνου της γάτας σας με φάρμακα, συμπληρώματα και εναλλακτικές θεραπείες, όπως βελονισμό, φυσικοθεραπεία και θεραπείες με λέιζερ.

Μην παραμελείτε την οδοντική υγεία της γάτας σας

Η οδοντική νόσος είναι πολύ συχνή στις γερασμένες γάτες. Οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν επώδυνες τρύπες στα δόντια τους, σπασμένα δόντια, ασθένειες των ούλων και όγκους του στόματος που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Οι λοιμώξεις στο στόμα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να επηρεάσουν αργά το ήπαρ, τα νεφρά και την καρδιά. Επομένως, η προσοχή στην οδοντική υγεία της γάτας σας είναι απαραίτητη για τη φροντίδα της κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας της.

Συχνά, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη οδοντικής νόσου. Οι γονείς της γάτας βλέπουν την απώλεια βάρους και το φτωχό τρίχωμα ως ασαφή σημάδια γήρανσης, όχι ως ένδειξη πιθανού προβλήματος.

Μια ενδελεχής κτηνιατρική εξέταση και η τακτική οδοντιατρική φροντίδα μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής της γάτας σας και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της.

Δώστε στις ηλικιωμένες γάτες καθημερινή άσκηση και πνευματικό ερέθισμα

Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ποιότητας ζωής της γάτας σας.

Όλες οι γάτες χρειάζονται μέρη για να σκαρφαλώσουν, μέρη για να κρυφτούν, πράγματα για να ξύσουν και τρόπους για να κυνηγήσουν και να παίξουν. Όλα αυτά τα πράγματα θα βοηθήσουν τη γάτα σας να παραμείνει σωματικά και πνευματικά διεγερμένη καθώς και υγιής.

Ωστόσο, καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, η παροχή αυτών των πραγμάτων μπορεί να απαιτεί κάποια επιπλέον σκέψη. Η κινητικότητα της γάτας σας μπορεί να γίνει πιο περιορισμένη, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε το σπίτι σας πιο προσιτό, ώστε να είναι ευκολότερο στις παλαιότερες αρθρώσεις της.

Για παράδειγμα, μια ράμπα γάτας με μοκέτα μπορεί να λειτουργήσει ως στύλος γρατσουνίσματος καθώς και ως βοήθημα αναρρίχησης για γάτες με αρθρίτιδα. Ένα καλυμμένο κρεβάτι γάτας μπορεί να δώσει στις ηλικιωμένες γάτες ένα άνετο, ζεστό μέρος για να κρυφτούν, το οποίο βοηθά επίσης να καταπραΰνει τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών. Μπορείτε να μετακινήσετε τα μπολ με φαγητό και νερό σε πιο προσβάσιμες τοποθεσίες στο έδαφος αντί σε τραπέζια ή πάγκους.

Μην αγνοείτε τις εξαμηνιαίες επισκέψεις στον κτηνίατρο

Τέλος, και το πιο σημαντικό, η διατήρηση μιας καλής σχέσης με τον κτηνίατρό σας είναι κρίσιμης σημασίας όταν συζητάτε τη φροντίδα και την ποιότητα ζωής για τη γάτα σας στα πιο προχωρημένα της χρόνια. Στην ιδανική περίπτωση, οι γάτες άνω των 11 ετών θα πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο κάθε έξι μήνες.

Η αιμοληψία που γίνεται κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων μπορεί να ανιχνεύσει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας –όπως η νεφρική νόσο– ενώ υπάρχει ακόμα χρόνος για να κάνετε ιατρικές αλλαγές που θα βελτιώσουν και θα παρατείνουν τη ζωή της γάτας σας.

Το να ζυγίζετε τη γάτα σας δύο φορές τον χρόνο θα δείξει επίσης τάσεις στην απώλεια ή αύξηση βάρους που μπορεί να είναι πολύτιμες ενδείξεις για τις γενικές αλλαγές στην υγεία. Και οι προφορικές εξετάσεις θα ανιχνεύσουν οδοντικές ασθένειες προτού επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της γάτας σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News