Πόσα χρόνια ζει μια γάτα;

Το προσδόκιμο ζωής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ας τους δούμε.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτή την ερώτηση, καθώς το προσδόκιμο ζωής της εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, όπως είναι το περιβάλλον όπου ζει, η διατροφή της και η κατάσταση της υγείας της. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται, σε γενικές γραμμές, από τα 10 μέχρι τα 20 χρόνια, οπότε ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας είναι τα 15 χρόνια. 
Ποιο παράγοντες τον επηρεάζουν, όμως, αυξάνοντάς τον ή μειώνοντάς τον ανά περίπτωση; Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

στείρωση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής της, καθώς την προστατεύει από διάφορες ασθένειες των γεννητικών οργάνων που μπορεί να αναπτυχθούν σε προχωρημένη ηλικία. 

φυλή στην οποία ανήκει επίσης παίζει κάποιο ρόλο. Γενικά, οι ημίαιμες γάτες είναι πιο ανθεκτικές και ζουν περισσότερο από τις καθαρόαιμες.

-Το φύλο μετράει: όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο, οι θηλυκές γάτες αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από τις αρσενικές (γύρω στα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο).

-Το αν ζει μέσα στο σπίτι ή στο δρόμο επίσης μετράει. Συνήθως οι οικόσιτες γάτες ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από τις αδέσποτες – σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχουν το τριπλάσιο προσδόκιμο ζωής! Ο λόγος; Οι οικόσιτες γάτες στειρώνονται, εμβολιάζονται και προστατεύονται όχι μόνο από ασθένειες αλλά και από όλους τους κινδύνους του δρόμου. Επιπλέον, έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή και φρέσκο, καθαρό νερό.

Αφήνοντας τη γάτα μου να βγαίνει έξω, τη βάζω σε κίνδυνο;

Εξαρτάται από το πού ζεις. Το σπίτι σου βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο; Πόσες ακόμα γάτες υπάρχουν στην περιοχή; Οι γάτες που κυκλοφορούν στην περιοχή είναι ως επί το πλείστον δεσποζόμενες ή αδέσποτες; Έχουν καταγραφεί περιστατικά με φόλες στη γειτονιά σου;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας που ναι μεν έχει ένα σταθερό σπίτι (άρα, πιθανότατα, είναι εμβολιασμένη, στειρωμένη και τρέφεται καλά), αλλά επιπλέον εκτίθεται σε κάποιους από τους κινδύνους του δρόμου. Σε γενικές γραμμές πάντως, ακόμα και μια γάτα με σταθερό σπίτι που κυκλοφορεί έξω έχει χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από μια άλλη που ζει σε διαμέρισμα.

Ποιοι παράγοντες μέσα στο σπίτι απειλούν το προσδόκιμο ζωής της γάτας μου;

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κινδύνους. Γι’ αυτό, αν η γάτα σου ζει σε διαμέρισμα, πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα τη διατροφή της και να της εξασφαλίσεις τα ερεθίσματα που θα της δώσουν το κίνητρο να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε κίνηση.

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση, μια γάτα;

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ηλικία στην οποία έχει φτάσει ποτέ γάτα είναι 38 χρόνια και τρεις μέρες! Το ρεκόρ ανήκει στην Crème Puff, μια γάτα που έζησε στο Όστιν του Τέξας. Οι περισσότεροι Μαθουσάλες της γάτας, πάντως, φτάνουν σε ηλικίες που κυμαίνονται, ανάλογα και με τους παραπάνω παράγοντες, μεταξύ των 23 και 36 χρόνων.

Σχετικά θέματα

Οδηγός: πόσο φαγητό πρέπει να βάζω στη γάτα μου;

Αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τις διατροφικές ανάγκες της, παρακάτω θα σου…

Βάλε τη γάτα σου σε δίαιτα!

5 τρόποι να τη βοηθήσεις να χάσει κιλά και να την προστατεύσεις από σοβαρά…

Προστάτεψε τη γάτα σου από… το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πώς πρέπει να αντιδράσεις, αν αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σχέση αγάπης-μίσους;

Διαβάζονται τώρα!

Πριν από 15.000 χρόνια ο σκύλος ήταν ήδη ο πιο πιστός μας φίλος

Αυτή την υπόθεση στηρίζουν τα ευρήματα σε έναν τάφο στη Γερμανία.

Γιατί ένας σκύλος ξαφνικά τσιτώνει και αρχίζει να τρέχει σαν τρελός;

Πού οφείλεται αυτή η αστεία συμπεριφορά αλλά και ποιους κινδύνους κρύβει.

5 λόγοι να βγεις ραντεβού με έναν άντρα που αγαπάει τις γάτες

Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καταρρίπτουμε το κλισέ ότι «οι…

Βίντεο: Μήπως οι γάτες αναπτύσσουν διαφορετικές «διαλέκτους» νιαουρίσματος ανά χώρα; 

Μια συναρπαστική έρευνα για τη γλώσσα του αγαπημένου σου αιλουροειδούς.

Η ολλανδική αστυνομία έχει μια ειδική μονάδα προστασίας των ζώων

Διασώζει ζώα και ταυτόχρονα τιμωρεί τους αμελείς ή κακόβουλους ιδιοκτήτες τους.