Πώς θα φροντίσεις μια ηλικιωμένη γάτα

Οι ανάγκες της αλλάζουν στην τρίτη ηλικία, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δυστυχώς, οι αγαπημένες μας γατούλες μπαίνουν στην τρίτη ηλικία πολύ νωρίτερα από εμάς: γύρω στα έντεκα χρόνια τους. Ωστόσο, όπως γίνεται και στην περίπτωση των ανθρώπων, οι ανάγκες τους αλλάζουν και χρειάζονται περισσότερη φροντίδα για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να έχεις κατά νου λοιπόν, αν η γάτα σου «βγήκε στη σύνταξη»; Παρατήρησε μήπως παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια. Αν ναι, πήγαινέ τη το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο, να διερευνηθούν τυχόν παθολογικά αίτια:

Ξαφνική απώλεια της ικανότητάς της να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη: Αν αρχίσει να κάνει τις ανάγκες της σε διάφορα σημεία του σπιτιού, πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται διάφορα αίτια, όπως προβλήματα στους μυς, το νευρολογικό σύστημα ή τους συνδέσμους, ακράτεια λόγω προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως όγκοι στον εγκέφαλο. Για να τη διευκολύνεις μπορείς να προσθέσεις περισσότερες αμμολεκάνες σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή να αντικαταστήσεις τις ήδη υπάρχουσες με άλλες, πιο εύκολες στη χρήση, π.χ. πιο ρηχές αμμολεκάνες στις οποίες θα σκαρφαλώνει ευκολότερα.

Δυσκολία προσανατολισμού: Αυτό είναι μόνο ένα από τα σημάδια των νοητικών δυσλειτουργιών που συνοδεύουν κάποιες φορές την τρίτη ηλικία. Άλλες ενδείξεις; Τάσεις απομόνωσης (αρχίζει ξαφνικά να αποφεύγει τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες), δυσκολία χρήσης της αμμολεκάνης, διαταραχές στον ύπνο (στη διάρκεια της νύχτας, αντί να κοιμάται όπως έκανε μέχρι τώρα, περιφέρεται στο σπίτι νιαουρίζοντας).

Απώλεια αισθήσεων: Συχνά μια ηλικιωμένη γάτα χάνει την ακοή της, ή τουλάχιστον μέρος αυτής: μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχίζει να ακούει ήχους σε χαμηλότερο τόνο, όπως το χτύπημα της κονσέρβας, αλλά όχι τη φωνή σου. Το ήξερες όμως ότι μια εντελώς κουφή γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ανταποκρίνεται σε χειρονομίες σου;

Τι μπορείς να κάνεις για να τη βοηθήσεις

Αφιέρωσέ της λίγο χρόνο (παραπάνω): Βούρτσισε τη γούνα της αν δεν μπορεί πλέον να την ξεμπλέξει με τη γλώσσα της και παίξε μαζί της ήπια παιχνίδια, που θα της προσφέρουν ερεθίσματα και θα κρατήσουν το μυαλό της σε εγρήγορση.

Διαμόρφωσε το περιβάλλον του σπιτιού έτσι ώστε να διευκολύνεις την καθημερινότητά της: Αντικατέστησε την αμμολεκάνη με κάποια άλλη, πιο προσβάσιμη, εξασφάλισέ της ένα κρεβατάκι κάπου χαμηλά, αν δεν είναι πλέον σε θέση να σκαρφαλώσει στο αγαπημένο της περβάζι, πρόσθεσε περισσότερα δοχεία νερού, σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, ώστε να υπάρχει πάντα ένα κοντά της.

Ποτέ μη θεωρείς δεδομένο ότι μια αλλαγή στη συμπεριφορά της οφείλεται απλά «στα γεράματα»: Μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Οποιοδήποτε παράξενο σημάδι κι αν παρατηρήσεις, ενημέρωσε τον κτηνίατρο.

Ποτέ μην την εγκαταλείψεις: Ακόμα και αν η φροντίδα της έχει γίνει πιο απαιτητική, αντιμετώπισέ τη σαν ένα δικό σου άνθρωπο: δεν θα έκανες ό,τι μπορούσες για να περάσει ευτυχισμένος και υγιής τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του;

Σχετικά θέματα

10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πατουσάκια της γάτας

Δεν τα χρησιμοποιεί μόνο για να κυνηγάει και να παίρνει το μπάνιο της. Έχουν…

Είναι φυσιολογικό η γάτα μου να κοιμάται τόσες ώρες;

Πώς θα ξεχωρίσεις μια γάτα που απλά αγαπά τον ύπνο από εκείνη που αντιμετωπίζει…

Μπορεί μια γάτα να καεί από τον ήλιο;

Πρόσφατα μάθαμε για πολλά περιστατικά εγκαυμάτων σε γάτες από τις φωτιές στο…

Διαβάζονται τώρα!

Γιατί η γάτα «βρέχει» το κρεβάτι μου;

Ποιες αιτίες μπορεί να υπάρχουν όταν το αγαπημένο σου τετράποδο κάνει τις…

10 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για το Τσιουάουα

Αυτό το μικρό σε μέγεθος σκυλάκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όσους αναζητούν…

Βίντεο: O Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξαναβρήκε τη σκυλίτσα του μετά από 2,5 χρόνια

Μια ακόμα συγκινητική ιστορία επανένωσης, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον…

7 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τις τρίχρωμες γάτες

Είναι όλες θηλυκές; Έχουν πάντα τις ίδιες αποχρώσεις στη γούνα τους;…

Πώς να εκκενώσεις επειγόντως το σπίτι με τα κατοικίδιά σου σε περίπτωση ανάγκης

Μπροστά στην απειλή μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας ή ενός σεισμού, σίγουρα δεν…

Έτσι θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για να υποδεχτείς ένα νέο κουτάβι

Πώς θα δημιουργήσεις ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον για το καινούριο…