Πώς θα φροντίσεις μια ηλικιωμένη γάτα

Οι ανάγκες της αλλάζουν στην τρίτη ηλικία, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δυστυχώς, οι αγαπημένες μας γατούλες μπαίνουν στην τρίτη ηλικία πολύ νωρίτερα από εμάς: γύρω στα έντεκα χρόνια τους. Ωστόσο, όπως γίνεται και στην περίπτωση των ανθρώπων, οι ανάγκες τους αλλάζουν και χρειάζονται περισσότερη φροντίδα για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να έχεις κατά νου λοιπόν, αν η γάτα σου «βγήκε στη σύνταξη»; Παρατήρησε μήπως παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια. Αν ναι, πήγαινέ τη το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο, να διερευνηθούν τυχόν παθολογικά αίτια:

Ξαφνική απώλεια της ικανότητάς της να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη: Αν αρχίσει να κάνει τις ανάγκες της σε διάφορα σημεία του σπιτιού, πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται διάφορα αίτια, όπως προβλήματα στους μυς, το νευρολογικό σύστημα ή τους συνδέσμους, ακράτεια λόγω προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως όγκοι στον εγκέφαλο. Για να τη διευκολύνεις μπορείς να προσθέσεις περισσότερες αμμολεκάνες σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή να αντικαταστήσεις τις ήδη υπάρχουσες με άλλες, πιο εύκολες στη χρήση, π.χ. πιο ρηχές αμμολεκάνες στις οποίες θα σκαρφαλώνει ευκολότερα.

Δυσκολία προσανατολισμού: Αυτό είναι μόνο ένα από τα σημάδια των νοητικών δυσλειτουργιών που συνοδεύουν κάποιες φορές την τρίτη ηλικία. Άλλες ενδείξεις; Τάσεις απομόνωσης (αρχίζει ξαφνικά να αποφεύγει τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες), δυσκολία χρήσης της αμμολεκάνης, διαταραχές στον ύπνο (στη διάρκεια της νύχτας, αντί να κοιμάται όπως έκανε μέχρι τώρα, περιφέρεται στο σπίτι νιαουρίζοντας).

Απώλεια αισθήσεων: Συχνά μια ηλικιωμένη γάτα χάνει την ακοή της, ή τουλάχιστον μέρος αυτής: μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχίζει να ακούει ήχους σε χαμηλότερο τόνο, όπως το χτύπημα της κονσέρβας, αλλά όχι τη φωνή σου. Το ήξερες όμως ότι μια εντελώς κουφή γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ανταποκρίνεται σε χειρονομίες σου;

Τι μπορείς να κάνεις για να τη βοηθήσεις

Αφιέρωσέ της λίγο χρόνο (παραπάνω): Βούρτσισε τη γούνα της αν δεν μπορεί πλέον να την ξεμπλέξει με τη γλώσσα της και παίξε μαζί της ήπια παιχνίδια, που θα της προσφέρουν ερεθίσματα και θα κρατήσουν το μυαλό της σε εγρήγορση.

Διαμόρφωσε το περιβάλλον του σπιτιού έτσι ώστε να διευκολύνεις την καθημερινότητά της: Αντικατέστησε την αμμολεκάνη με κάποια άλλη, πιο προσβάσιμη, εξασφάλισέ της ένα κρεβατάκι κάπου χαμηλά, αν δεν είναι πλέον σε θέση να σκαρφαλώσει στο αγαπημένο της περβάζι, πρόσθεσε περισσότερα δοχεία νερού, σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, ώστε να υπάρχει πάντα ένα κοντά της.

Ποτέ μη θεωρείς δεδομένο ότι μια αλλαγή στη συμπεριφορά της οφείλεται απλά «στα γεράματα»: Μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Οποιοδήποτε παράξενο σημάδι κι αν παρατηρήσεις, ενημέρωσε τον κτηνίατρο.

Ποτέ μην την εγκαταλείψεις: Ακόμα και αν η φροντίδα της έχει γίνει πιο απαιτητική, αντιμετώπισέ τη σαν ένα δικό σου άνθρωπο: δεν θα έκανες ό,τι μπορούσες για να περάσει ευτυχισμένος και υγιής τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του;

Σχετικά θέματα

Μήπως η γάτα σου έχει πάθει αφυδάτωση;

Μαζί με τη θερμοκρασία ανεβαίνει και ο σοβαρός αυτός κίνδυνος για την υγεία της.

Η γλώσσα της γάτας σου είναι μια σούπερ βούρτσα χτενίσματος

Αυτό είναι το μυστικό της για μεταξένια γούνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

3 συμβουλές για να προστατεύσεις τη γάτα σου από τη ζέστη

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δώσε προσοχή.

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Βίντεο: Ο επιστήμονας έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ενώ η γάτα του τριβόταν στο κεφάλι του

Βραβείο ψυχραιμίας στον επιστήμονα, βραβείο τρυφερότητας στη γάτα.

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…