Βελονισμός για σκύλους: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τον βελονισμό σε σκύλους για να τονώσουν τη φυσική θεραπευτική ικανότητα του σώματός τους να τους υποστηρίξει μέσω μιας ποικιλίας ιατρικών και συμπεριφορικών καταστάσεων.

Ο βελονισμός είναι μια μορφή παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και περιλαμβάνει την εισαγωγή βελόνων στο δέρμα κατά μήκος στρατηγικών σημείων ή περιοχών του σώματος.

Έχει το ίδιο αποτέλεσμα για τους σκύλους με τους ανθρώπους; Ναι!

Τα σκυλιά που υποφέρουν από αυτές τις καταστάσεις τείνουν να αισθάνονται ανακούφιση από τον πόνο μετά από μια συνεδρία βελονισμού:

Οστεοαρθρίτιδα

Δερματικές αλλεργίες

Δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα

Καταστάσεις του νωτιαίου μυελού

Άγχος ή άλλες προκλήσεις συμπεριφοράς

Παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία, όπως ναυτία, χαμηλή όρεξη και κατάθλιψη

Αυτή είναι μόνο μια μικρή λίστα καταστάσεων που μπορεί να ωφεληθούν από την εισαγωγή του βελονισμού. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει μια πάθηση που θα μπορούσε να ανακουφιστεί χρησιμοποιώντας αυτήν τη θεραπεία, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

Βελονισμός για σκύλους - Συχνές ερωτήσεις

Οι βελόνες βελονισμού εισάγονται σε σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών του σώματος. Οι μεσημβρινοί είναι μονοπάτια στα οποία η ενέργεια της ζωής, γνωστή και ως chi, ρέει για την ισορροπία αυτής της ενέργειας. Από μια δυτική προοπτική, οι βελόνες βελονισμού εισάγονται σε σημεία βελονισμού για την τόνωση των νεύρων, του συνδετικού ιστού και των μυών. Ενώ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στον βελονισμό ανάλογα με την προσωπική προσέγγιση του επαγγελματία, οι στόχοι παραμένουν γενικά οι ίδιοι — να τονωθεί η φυσική θεραπευτική ικανότητα του σώματος, προάγοντας επομένως την αύξηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής ευεξίας.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία για τον βελονισμό:

Μια τυπική συνεδρία βελονισμού για τον σκύλο σας μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 15 και 30 λεπτά.

Ένας κτηνίατρος εισάγει βελόνες στο σώμα του σκύλου σας σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού χρησιμοποιώντας διάφορα μεγέθη λεπτών βελόνων.

Αυτές οι βελόνες μπορούν να μείνουν στο σκυλί σας για πάνω από 30 λεπτά ή μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Ο κτηνίατρος πιθανότατα θα συστήσει περισσότερες συνεδρίες, ανάλογα με την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Οι συνεδρίες βελονισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν στην άνεση του σπιτιού του κατοικίδιου ζώου ή στην κτηνιατρική κλινική.

5 είδη βελονισμού για σκύλους

Τα είδη βελονισμού είναι τα ίδια για τους σκύλους και τους ανθρώπους. Εδώ είναι τα κύρια 5 με περιγραφές για το καθένα:

Ο βελονισμός με ξηρή βελόνα, η εισαγωγή μικρών βελόνων στο δέρμα, μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας είτε κινεζική είτε ιαπωνική προσέγγιση. Ο κινεζικός βελονισμός είναι η πιο κοινή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας ελαφρώς μεγαλύτερες βελόνες που εισάγονται στο δέρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (συνήθως μεταξύ 15 και 30 λεπτών). Εναλλακτικά, ο ιαπωνικός βελονισμός τείνει προς μικρότερες βελόνες που εισάγονται πιο επιφανειακά και για μικρότερη χρονική διάρκεια.

Αν και λιγότερο συχνό από το dry needling, τόσο ο υδροβελονισμός όσο και ο ηλεκτροβελονισμός γίνονται επίσης πιο συνηθισμένοι στην κτηνιατρική. Η υδατοπαρακέντηση είναι όπου τα στείρα διαλυτά, συνήθως Β12, εγχέονται σε γνωστά σημεία βελονισμού. Ο ηλεκτροβελονισμός χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να ενισχύσει περαιτέρω τον σκοπό και τα οφέλη του βελονισμού με ξηρή βελόνα. Και τα δύο έχουν μεγάλο όφελος και είναι γενικά καλά ανεκτά από τους σκύλους.

Μια άλλη αύξηση στον βελονισμό που αφαιρεί την ανάγκη για βελόνες είναι η πίεση. Η πίεση χρησιμοποιεί τα δάχτυλα (ή άλλα μέρη του χεριού και του σώματος) για να τονώσει τα σημεία βελονισμού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του βελονισμού σε σκύλους είναι ότι οι γονείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να παρέχουν αυτήν τη θεραπεία στο σπίτι. Πολλές φορές, βλέπουν τα ίδια οφέλη που επιτυγχάνονται με τον βελονισμό στον σκύλο τους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενδυναμώσετε τους γονείς των κουταβιών!

Πώς βοηθάει ο βελονισμός τον σκύλο μου;

Τα οφέλη του βελονισμού για τους σκύλους είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε:

Μειωμένος χρόνος επούλωσης. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση του μειωμένου χρόνου επούλωσης για σκύλους που αναρρώνουν από οξύ ή χρόνιο τραυματισμό ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τραυματισμούς μαλακών ιστών ή συνδέσμων ή ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυξημένος έλεγχος του πόνου. Είτε ένας σκύλος έχει ορθοπεδικό, νευρολογικό ή γαστρεντερικό πόνο, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενόχλησης με τον καλύτερο έλεγχο του πόνου. Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετική δωρεάν μέθοδος που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με τα παραδοσιακά σχέδια θεραπείας.

Αυξημένη κινητικότητα. Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετική επιλογή για ηλικιωμένους σκύλους ή σκύλους με χρόνιες αλλαγές κινητικότητας (όπως σκύλους με ακρωτηριασμούς, δυσπλασία ή μυϊκή αδυναμία ή ατροφία).

Μειωμένη φλεγμονή. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση πολλών διαφορετικών τύπων φλεγμονής, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η φλεγμονή που σχετίζεται με δερματικές αλλεργίες. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που έγινε το 2018 σχετικά με τις δερματικές αλλεργίες στους ανθρώπους, ο βελονισμός φάνηκε ότι διεγείρει τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού που βοηθούν στην επούλωση δερματικών βλαβών, καθώς Θα μειώσει περαιτέρω τα συμπτώματα που σχετίζονται με έκζεμα, δερματίτιδα και κνησμό (φαγούρα στο δέρμα).

Το πώς ανταποκρίνεται ένας σκύλος στον βελονισμό και για πόσο καιρό εξαρτάται αποκλειστικά από την ατομική του ανταπόκριση, καθώς και από την ανατροφοδότηση των γονιών του κατοικίδιου. Ενώ ορισμένοι γονείς κατοικίδιων ζώων μπορεί να μην παρατηρήσουν αμέσως τα οφέλη, άλλοι θα παρατηρήσουν θετικές αλλαγές για μέρες ή και εβδομάδες μετά τις συνεδρίες. Ο βελονισμός συχνά συνδυάζεται με άλλες εργασίες σώματος, όπως χειροπρακτική, θεραπεία με λέιζερ ή θεραπεία μασάζ, για να βοηθήσει στην παράταση των οφελών.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο βελονισμός βοηθάει τον σκύλο μου;

Μετά από μια συνεδρία βελονισμού, προσέξτε αυτές τις αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα του σκύλου σας:

Όρεξη. Εάν ο σκύλος σας τρώει περισσότερη τροφή μετά τη θεραπεία του με βελονισμό, μπορείτε να το συσχετίσετε με κάτι συγκεκριμένο, όπως μειωμένη ναυτία, αυξημένη αίσθηση ευεξίας ή μειωμένο πόνο;

Κατανάλωση νερού. Πολλά σκυλιά πίνουν περισσότερο νερό και ουρούν πιο άμεσα μετά τη συνεδρία βελονισμού τους. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό.

Κινητικότητα. Εάν ο σκύλος σας μπορεί να κινείται ευκολότερα μετά τον βελονισμό, αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι. Προσέξτε για λιγότερη ακαμψία μετά το ξύπνημα, για ευκολότερο χρόνο σε ανέβασμα και κατέβασμα, καλύτερο εύρος κίνησης ή ευκολότερο ανέβασμα και κατέβασμα από διάφορα σημεία.

Επίπεδα δραστηριότητας. Εάν ο σκύλος σας ζητά να κάνει πιο συχνούς ή μεγαλύτερους περιπάτους, αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι. Εάν παίζει πιο συχνά μαζί σας ή με άλλα κατοικίδια στο σπίτι, πιθανότατα νιώθει καλύτερα.

Αλλαγές συμπεριφοράς. Οι θετικές αλλαγές συμπεριφοράς μπορεί να περιλαμβάνουν το σκυλί σας να φαίνεται πιο κοινωνικό, άνετο ή λιγότερο στενοχωρημένο συνολικά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News