8+1 συμβουλές για να αντιμετωπίσει ο σκύλος σου τη ζέστη

«Σκάει» όπως κι εσύ. Δες τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις!

Οι άνθρωποι έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία μας, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες ζέστης, μέσω του ιδρώτα μας. Όσο και αν δεν είναι και η καλύτερή σου να ιδρώνεις συνέχεια το καλοκαίρι, είναι ο τρόπος του οργανισμού σου να δροσιστεί μέσω των ιδρωτοποιών αδένων που υπάρχουν σε όλο σου το σώμα. 

Οι σκύλοι (και οι γάτες), έχουν πολύ λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες, κυρίως στις πατούσες τους, για αυτό και τις ζεστές μέρες τους βλέπεις να λαχανιάζουν συνέχεια, αφού είναι ο δικός τους τρόπος να δροσιστούν. 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις τον σκύλο σου να περάσει τις μέρες που κάνει αποπνικτική ζέστη;

1.Απόφυγε να τον ταΐσεις ή να τον βγάλεις βόλτα τις ώρες που έχει την πιο έντονη ζέστη, δηλαδή 11 με 15 το μεσημέρι. Προτίμησε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή μετά τις 9 το βράδυ. 

2. Αν ο σκύλος σου είναι έξω, φρόντισε να έχει πάντα πρόσβαση σε σκιά αλλά και άφθονο καθαρό νερό

3. Πρόσφερέ του μερικά παγάκια για να παίξει και να ενυδατωθεί ταυτόχρονα. Τα περισσότερα σκυλιά, αλλά και οι γάτες, διασκεδάζουν πολύ μασουλώντας τα. 

4. Μην αφήνεις ποτέ το σκύλο σου μόνο του σε κλειστό, σταθμευμένο αυτοκίνητο. Δες εδώ γιατί.

5. Μην τον κουρεύεις γουλί. Αντίθετα, φρόντισε το τρίχωμά του με καλό βούρτσισμα, όσο πιο συχνά μπορείς για να φεύγουν οι νεκρές τρίχες. 

6. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή αν έχεις σκύλο ηλικιωμένο ή κουτάβι, αφού δεν μπορεί να ρυθμίσει καλά τη θερμοκρασία του σώματός του και είναι πιο επιρρεπής σε θερμοπληξία. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν ακόμα τα υπέρβαρα σκυλάκια και όσα ανήκουν σε φυλές με χοντρό τρίχωμα, όπως τα Χάσκι ή τα Μάλαμουτ, και σε βραχυκέφαλες ράτσες, όπως τα Παγκ, τα Μπόξερ και τα Μπουλντόγκ.

7. Φρόντισε να είναι και το σπίτι σου δροσερό, ειδικά αν μένει μόνος του κάποιες ώρες. Κράτα κλειστές τις κουρτίνες και τα παντζούρια τις ώρες που έχει περισσότερη ζέστη, βάλτου έναν ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό, ψεκάσε με νερό το σημείο που κάθεται, τις πατούσες, τα πόδια, την κοιλιά του και γύρω από το λαιμό του.

8. Αν σου φαίνεται ότι ζεσταίνεται πολύ, μπορείς να τον βάλεις να μουλιάσει σε μία παιδική φουσκωτή πισίνα για να ρίξεις γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός του. Πρόσεξε μόνο να μην μένουν στάσιμα νερά γύρω από την «μπανιέρα» του, αφού μπορεί να προσελκύσουν κουνούπια. 

+1. Μην ξεχνάς ότι οι καλοκαιρινοί μήνες, όσο δύσκολοι είναι για το σκύλο σου, άλλο τόσο και περισσότερο είναι για τα αδέσποτα. Βρες ένα σκιερό σημείο έξω από το σπίτι σου και βάλε και για τα λιγότερο τυχερά σκυλάκια ένα μπολάκι με νερό. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News