Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος όταν τον βγάζεις βόλτα!

Δες τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις όταν βγαίνετε έξω τώρα το καλοκαίρι.

Έχουμε πει ήδη ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το σκύλο σου τους μήνες με την περισσότερη ζέστη, την άνοιξη δηλαδή και το καλοκαίρι, είναι τσιμπούρια, ψύλλοι και κουνούπια. 

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάς κάτι που είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι σκυλογονείς όταν βγάζουν βόλτα το τετράποδό τους και μπορεί να απειλήσει άμεσα την υγεία του. 

Ποιο είναι αυτό;

Η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει ο δρόμος και το πεζοδρόμιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, η οποία μπορεί να τραυματίσει τις εξαιρετικά ευαίσθητες πατούσες του. 

Σκέψου ότι τις ημέρες που έχει πολύ υγρασία και άπνοια, όταν η θερμοκρασία είναι 30 βαθμοί, η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να φτάσει τους 60 βαθμούς Κελσίου! 
Οι πατούσες του σκύλου σου μπορεί να καούν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα πάνω σε άσφαλτο που καίει με 50 βαθμούς Κελσίου.

Για αυτό προσπάθησε να αποφεύγεις τις βόλτες σε σημεία με άσφαλτο και πεζοδρόμια το μεσημέρι που ο ήλιος καίει περισσότερο (και η άσφαλτος έχει ήδη απορροφήσει ζέστη από όλες τις προηγούμενες ώρες). Το ίδιο επικίνδυνες για τις πατούσες του μπορεί να είναι και μεταλλικές επιφάνειες που ανεβάζουν άμεσα θερμοκρασία, όπως το κατάστρωμα του πλοίου αλλά και η άμμος

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το περπάτημα σε τέτοιες επιφάνειες κάνε το τεστ: ακούμπα την παλάμη σου για περίπου 10 δευτερόλεπτα στην άσφαλτο, άμμο, κλπ. Αν μπορείς να το αντέξεις, τότε μάλλον μπορεί και ο σκύλος σου. 

Σε διαφορετική περίπτωση, προτίμησε το περπάτημα σε χώμα ή γρασίδι που γενικά μένει πιο δροσερό από το πεζοδρόμιο και την άσφαλτο ή πάρε του παπουτσάκια!

Αν τα πατούσια του πληγωθούν από τη ζέστη παρά τις προφυλάξεις σου, τότε: 
- μπορεί να κουτσαίνει ή να αποφεύγει να περπατήσει
- τα «μαξιλαράκια» στις πατούσες του μπορεί να είναι πιο σκούρα ή να έχουν εμφανή καψίματα και φουσκάλες
- μην τον αφήσεις να περπατήσει και μετέφερέ τον άμεσα σε δροσερό μέρος
- καθάρισε τα πόδια του με άφθονο δροσερό νερό και βάλε του δροσερές (όχι παγωμένες) κομπρέσες
- μην τον αφήσεις να γλύψει τα πόδια του
- πήγαινέ τον στον κτηνίατρό του γιατί τα εγκαύματα του μπορεί να μολυνθούν. Μπορεί να χρειάζεται παυσίπονα ή αντιβίωση ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News