Είναι φυσιολογικό να τρέχουν τα σάλια του σκύλου μου;

Εξαρτάται από τη ράτσα του και από άλλους, περιβαλλοντικούς και μη παράγοντες. Σε κάποιες περιπτώσεις, κρύβει προβλήματα υγείας.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Γιατί σε κάποιους σκύλους τρέχουν συνέχεια τα σάλια; Και τι μπορεί να φταίει αν σε ένα σκύλο αρχίσουν ξαφνικά να τρέχουν τα σάλια του; Αυτά είναι τα πιθανότερα αίτια.

Είναι στη ράτσα του: Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι συνηθισμένη και φυσιολογική για κάποιες φυλές όπως τα Μπλαντχάουντ, τα Μαστίφ και οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να παρατηρηθεί και σε εκπροσώπους άλλων φυλών.

Περιμένει μια λιχουδιά: Ή κάποια άλλη ανταμοιβή. «Στα λαμπραντόρ μου τρέχουν συχνά τα σάλια τους όταν περιμένουν να φάνε ή να παίξουν», σχολιάζει σχετικά η Αμερικανίδα κτηνίατρος Tracey Jensen. «Αυτό είναι μέρος της προσωπικότητάς τους, κάτι που έκαναν ανέκαθεν και το οποίο συνδέεται με την ανυπομονησία».

Σε ποιες περιπτώσεις ανησυχούμε;

Όταν είναι ένδειξη άγχους: Σε κάποιους σκύλους τρέχουν τα σάλια όταν στρεσάρονται ή είναι νευρικοί. Συχνά, αυτή η συμπεριφορά συνδυάζεται από τρέμουλο και άλλες ενδείξεις νευρικότητας.

Όταν πονά: Αν αρχίσουν ξαφνικά να τρέχουν τα σάλια του σκύλου σου ενώ μέχρι τώρα δεν είχες παρατηρήσει ποτέ αυτή τη συμπεριφορά, και δεν συνυπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες, ίσως πονάει κάπου (π.χ. στο εσωτερικό του στόματος, του λαιμού του, στα δόντια ή στα ούλα εξαιτίας π.χ. περιοδοντίτιδας ή ενός χαλασμένου δοντιού). Τότε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο.

Όταν υποφέρει από ναυτία: Σε μια τέτοια περίπτωση η κατάποση σιέλου προκαλεί δυσφορία στο σκύλο με αποτέλεσμα να τρέχουν σάλια από το στόμα του. Αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά παρατηρείται σε ταξίδια με αυτοκίνητο, μπορεί να υποφέρει από τη λεγόμενη ναυτία του ταξιδιώτη. Διαφορετικά, ίσως τον ταλαιπωρούν γαστρεντερικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα υγείας. «Υπάρχουν και παράγοντες εκτός του γαστρεντερικού συστήματος που ενδέχεται να προκαλούν ναυτία στο σκύλο, όπως παθήσεις στα νεφρά ή στο συκώτι», σχολιάζει η Dr Jensen.

Όταν πάθει δηλητηρίαση: Αν ένας σκύλος καταπιεί κάτι τοξικό, π.χ. ένα δηλητηριώδες φυτό, φυτοφάρμακο ή κάποια δηλητηριασμένη τροφή, μπορεί να του τρέχουν τα σάλια ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός, η διάρροια, το τρέμουλο, η αιμορραγία. Τότε, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο.

Τι κάνουμε αν τρέχουν τα σάλια του σκύλου μας;

Αν δεν είναι συνηθισμένο για το συγκεκριμένο ζώο, προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό (εκτός αν υπάρχει υποψία δηλητηρίασης, οπότε τον πηγαίνεις αμέσως για τσεκάπ).

«Ξεκινώντας από την κλινική εξέταση, ο κτηνίατρος θα αναζητήσει οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Ίσως συστήσει απλές εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της ναυτίας από εσωτερικά αίτια, απεικονιστικές εξετάσεις για την περιοχή της κοιλιάς, ή ακόμα και για εκείνη του λαιμού, αν υποψιάζεται ότι κάτι εμποδίζει την κατάποση σιέλου», καταλήγει η Dr. Jensen.

Σχετικά θέματα

Ακολούθησε αυτά τα tips και «καθάρισες» με τα λασπωμένα πατουσάκια!

Μην αφήνεις τον τετράποδο φίλο σου να αφήνει τα ίχνη του στο χαλί.

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

10 «ανθρώπινες» τροφές για το σκύλο σου

Μπορεί να τις φάει με ασφάλεια και να τις ευχαριστηθεί

Διαβάζονται τώρα!

Βίντεο: Όταν προσπαθείς να φας αλλά έχεις σκύλο

Απόλαυσε μια ξεκαρδιστική φατσούλα που έγινε viral.

Ακολούθησε αυτά τα tips και «καθάρισες» με τα λασπωμένα πατουσάκια!

Μην αφήνεις τον τετράποδο φίλο σου να αφήνει τα ίχνη του στο χαλί.

6 τρόποι να «μιλήσεις» με τη γάτα σου

Δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα, αλλά μπορείτε να συνεννοηθείτε άνετα.

Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα;

Επτά πιθανά αίτια πίσω από αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

5 τρόποι να ηρεμήσεις το σκύλο σου

Αν φοβάται τους δυνατούς θορύβους, έχει άγχος αποχωρισμού ή απλά αναστατώνεται…

Γιατί όλα τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλα τα νεογέννητα γατιά είναι γαλανομάτικα;