Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση;

Και σε τι μπορεί να είναι αλλεργικός, ιδιαίτερα αυτή την εποχή;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργίας που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα σκύλο, όπως περιβαλλοντικές αλλεργίες και τροφικές αλλεργίες. Πώς θα καταλάβεις όμως ότι ο σκύλος σου είναι αλλεργικός σε κάτι και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσεις μια αλλεργική αντίδραση;

Πού οφείλεται μια αλλεργική αντίδραση

Παρουσιάζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά σε κάτι που αντιλαμβάνεται σαν «εισβολέα»:τότε, το σώμα παράγει αντισώματα και ισταμίνες προσπαθώντας να εξουδετερώσει τον «εισβολέα», ακόμα και αν η συγκεκριμένη ουσία (τροφή, γύρη κ.λπ.) δεν είναι στην πραγματικότητα βλαβερή.

Οι τύποι της αλλεργίας στους σκύλους

Τροφικές αλλεργίες: Ο σκύλος είναι αλλεργικός σε ένα ή περισσότερα συστατικά τροφών, πιθανότατα σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Περιβαλλοντικές αλλεργίες: Προκαλούνται από οτιδήποτε ο σκύλος εισπνέει, προσλαμβάνει ή απορροφά μέσα από το δέρμα του, όπως σκόνη, γύρη, γρασίδι, καπνό, μούχλα κ.λπ.

Άλλοι τύποι αλλεργίας σε σκύλους είναι σε τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων, φάρμακα και εμβόλια. Κάποια ζώα είναι αλλεργικά ακόμα και στους ψύλλους, παρουσιάζοντας στα συγκεκριμένα παράσιτα σοβαρότερες αντιδράσεις από ό,τι άλλα σκυλιά.

Πώς είναι μια ήπια αλλεργική αντίδραση;

Οι τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις (εμετό και διάρροια), φαγούρα, μολύνσεις στα αυτιά και ερεθισμούς στα μάτια, αλλά σπανίως τέτοιες αντιδράσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Αν όμως συμπτώματα όπως η φαγούρα ή οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο, για να αναζητήσετε την αιτία τους.

Ποιες αλλεργικές αντιδράσεις απειλούν τη ζωή του;

Κάποιοι σκύλοι παρουσιάζουν από ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων, καθώς και σε εμβόλια. Μια ήπια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με ήπιο πρήξιμο στο πρόσωπο ή σπυράκια στο δέρμα, που κάποιες φορές προκαλούν φαγούρα. Αν ο σκύλος σου είναι μακρύτριχος, ίσως είναι δύσκολο να διακρίνεις τα σπυράκια ανάμεσα στη γούνα του, αλλά μπορεί να τα νιώσεις ενώ τον χαϊδεύεις. 

Υπάρχει όμως και μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η αναφυλαξία, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από το γιατρό. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από έντονο πρήξιμο του προσώπου και σπυράκια, εμετό, αδυναμία, δύσπνοια, χλώμιασμα των ούλων και ξαφνική κατάρρευση. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τι να κάνεις σε περίπτωση αναφυλαξίας

Προσκόμισε το ζώο στον πλησιέστερο κτηνίατρο, χωρίς να χάσεις καθόλου χρόνο. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και σε περίπτωση μιας μέτριας αντίδρασης, για να αποκλείσεις τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Να έχεις κατά νου ότι ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση ακόμα και ώρες π.χ. μετά το τσίμπημα ή το εμβόλιο.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μια αλλεργική αντίδραση μόνος;

Οι ειδικοί συνιστούν να μη δοκιμάσεις να χορηγήσεις στο σπίτι αντιισταμινικά (η κοινή θεραπευτική επιλογή για τις αλλεργίες), γιατί στην περίπτωση του σκύλου σου πιθανόν να πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα αντιμετώπισης της αντίδρασης ή ίσως να μην είσαι σε θέση να καθορίσεις την κατάλληλη δόση των αντιισταμινικών. Επικοινώνησε λοιπόν άμεσα με τον κτηνίατρο για οδηγίες και, σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, προσκόμισε το ζώο κατευθείαν σε κτηνιατρική κλινική (υπάρχουν και νοσοκομεία που εφημερεύουν όλο το 24ωρο για τέτοιες επείγουσες περιπτώσεις).

Σε περίπτωση, τέλος, που ο σκύλος σου παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε ένα εμβόλιο, ενημέρωσε σχετικά τον κτηνίατρο ώστε να την προλάβετε στον επόμενο εμβολιασμό. 

Σχετικά θέματα

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.

4 φυσικές θεραπείες για διαφορετικά προβλήματα του σκύλου σου

Για ήπια εγκαύματα, μικρές πληγές, δυσοσμία στην αναπνοή ή κερί στα αυτιά,…

Είναι φυσιολογικό ένας σκύλος να έχει μάτια διαφορετικού χρώματος;

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για την ετεροχρωμία της ίριδας στους τετράποδους…

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Βίντεο: Ο επιστήμονας έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ενώ η γάτα του τριβόταν στο κεφάλι του

Βραβείο ψυχραιμίας στον επιστήμονα, βραβείο τρυφερότητας στη γάτα.

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…