Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση;

Και σε τι μπορεί να είναι αλλεργικός, ιδιαίτερα αυτή την εποχή;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργίας που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα σκύλο, όπως περιβαλλοντικές αλλεργίες και τροφικές αλλεργίες. Πώς θα καταλάβεις όμως ότι ο σκύλος σου είναι αλλεργικός σε κάτι και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσεις μια αλλεργική αντίδραση;

Πού οφείλεται μια αλλεργική αντίδραση

Παρουσιάζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά σε κάτι που αντιλαμβάνεται σαν «εισβολέα»:τότε, το σώμα παράγει αντισώματα και ισταμίνες προσπαθώντας να εξουδετερώσει τον «εισβολέα», ακόμα και αν η συγκεκριμένη ουσία (τροφή, γύρη κ.λπ.) δεν είναι στην πραγματικότητα βλαβερή.

Οι τύποι της αλλεργίας στους σκύλους

Τροφικές αλλεργίες: Ο σκύλος είναι αλλεργικός σε ένα ή περισσότερα συστατικά τροφών, πιθανότατα σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Περιβαλλοντικές αλλεργίες: Προκαλούνται από οτιδήποτε ο σκύλος εισπνέει, προσλαμβάνει ή απορροφά μέσα από το δέρμα του, όπως σκόνη, γύρη, γρασίδι, καπνό, μούχλα κ.λπ.

Άλλοι τύποι αλλεργίας σε σκύλους είναι σε τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων, φάρμακα και εμβόλια. Κάποια ζώα είναι αλλεργικά ακόμα και στους ψύλλους, παρουσιάζοντας στα συγκεκριμένα παράσιτα σοβαρότερες αντιδράσεις από ό,τι άλλα σκυλιά.

Πώς είναι μια ήπια αλλεργική αντίδραση;

Οι τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις (εμετό και διάρροια), φαγούρα, μολύνσεις στα αυτιά και ερεθισμούς στα μάτια, αλλά σπανίως τέτοιες αντιδράσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Αν όμως συμπτώματα όπως η φαγούρα ή οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο, για να αναζητήσετε την αιτία τους.

Ποιες αλλεργικές αντιδράσεις απειλούν τη ζωή του;

Κάποιοι σκύλοι παρουσιάζουν από ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων, καθώς και σε εμβόλια. Μια ήπια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με ήπιο πρήξιμο στο πρόσωπο ή σπυράκια στο δέρμα, που κάποιες φορές προκαλούν φαγούρα. Αν ο σκύλος σου είναι μακρύτριχος, ίσως είναι δύσκολο να διακρίνεις τα σπυράκια ανάμεσα στη γούνα του, αλλά μπορεί να τα νιώσεις ενώ τον χαϊδεύεις. 

Υπάρχει όμως και μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η αναφυλαξία, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από το γιατρό. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από έντονο πρήξιμο του προσώπου και σπυράκια, εμετό, αδυναμία, δύσπνοια, χλώμιασμα των ούλων και ξαφνική κατάρρευση. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τι να κάνεις σε περίπτωση αναφυλαξίας

Προσκόμισε το ζώο στον πλησιέστερο κτηνίατρο, χωρίς να χάσεις καθόλου χρόνο. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και σε περίπτωση μιας μέτριας αντίδρασης, για να αποκλείσεις τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Να έχεις κατά νου ότι ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση ακόμα και ώρες π.χ. μετά το τσίμπημα ή το εμβόλιο.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μια αλλεργική αντίδραση μόνος;

Οι ειδικοί συνιστούν να μη δοκιμάσεις να χορηγήσεις στο σπίτι αντιισταμινικά (η κοινή θεραπευτική επιλογή για τις αλλεργίες), γιατί στην περίπτωση του σκύλου σου πιθανόν να πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα αντιμετώπισης της αντίδρασης ή ίσως να μην είσαι σε θέση να καθορίσεις την κατάλληλη δόση των αντιισταμινικών. Επικοινώνησε λοιπόν άμεσα με τον κτηνίατρο για οδηγίες και, σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, προσκόμισε το ζώο κατευθείαν σε κτηνιατρική κλινική (υπάρχουν και νοσοκομεία που εφημερεύουν όλο το 24ωρο για τέτοιες επείγουσες περιπτώσεις).

Σε περίπτωση, τέλος, που ο σκύλος σου παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε ένα εμβόλιο, ενημέρωσε σχετικά τον κτηνίατρο ώστε να την προλάβετε στον επόμενο εμβολιασμό. 

Σχετικά θέματα

Ιδρώνουν οι σκύλοι;

Η λειτουργία της εφίδρωσης στους τετράποδους φίλους μας διαφέρει από τη δική…

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Σκυλί στην καθαριότητα!

Πώς θα κάνεις το (μικρόσωμο) σκυλάκι σου να αγαπήσει το μπάνιο.

Διαβάζονται τώρα!

Γιατί η γάτα «βρέχει» το κρεβάτι μου;

Ποιες αιτίες μπορεί να υπάρχουν όταν το αγαπημένο σου τετράποδο κάνει τις…

10 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για το Τσιουάουα

Αυτό το μικρό σε μέγεθος σκυλάκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όσους αναζητούν…

Βίντεο: O Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξαναβρήκε τη σκυλίτσα του μετά από 2,5 χρόνια

Μια ακόμα συγκινητική ιστορία επανένωσης, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον…

7 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τις τρίχρωμες γάτες

Είναι όλες θηλυκές; Έχουν πάντα τις ίδιες αποχρώσεις στη γούνα τους;…

Πώς να εκκενώσεις επειγόντως το σπίτι με τα κατοικίδιά σου σε περίπτωση ανάγκης

Μπροστά στην απειλή μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας ή ενός σεισμού, σίγουρα δεν…

Έτσι θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για να υποδεχτείς ένα νέο κουτάβι

Πώς θα δημιουργήσεις ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον για το καινούριο…