Μπορεί ο σκύλος σου να φάει κρεμμύδι;

Τι κάνεις, αν καταβροχθίσει κατά λάθος ό,τι περίσσεψε από τη… χωριάτικη σαλάτα σου;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Να δώσεις στο σκύλο σου φαγητό που περιέχει κρεμμύδι; Και τι γίνεται αν το «κλέψει» από το τραπέζι σου και το καταβροχθίσει; Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Σε αυτές τις ερωτήσεις απαντά ο Αμερικανός κτηνίατρος Dr. Jeff Werber, ο οποίος εμφανίζεται σχετικά καθησυχαστικός.

Όπως απαντά, ενώ τα κρεμμύδια υπάρχουν σε διάφορες λίστες «τροφών που είναι τοξικές για σκύλους», δεν είναι τόσο καταστροφικά για τον τετράποδο φίλο μας, αλλά δεν είναι και για χόρταση. 

«Συνήθως συμβουλεύουμε να μη δίνει κάποιος κρεμμύδι και σκόρδο στο σκύλο του, γιατί περιέχουν ένα είδος τοξίνης που επηρεάζει αρνητικά τα ερυθρά αιμοσφαίριά του», εξηγεί ο ειδικός.

Σε αντίθεση όμως με άλλες τοξικές για το σκύλο τροφές, όπως το σταφύλι όπου ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να τον βλάψει, ένας σκύλος πρέπει να φάει πολύ κρεμμύδι για να επιβαρυνθεί η υγεία του από την τοξικότητά του.  

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να ταΐζεις καθημερινά το κατοικίδιό σου με λίγο κρεμμυδάκι (αν υποθέσουμε ότι το απολαμβάνει). Οι τοξίνες που περιέχουν τα κρεμμύδια λειτουργούν σωρευτικά, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε μια κατάσταση η οποία ονομάζεται αιμολυτική αναιμία, όπου καταστρέφεται μεγάλος αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Κράτα λοιπόν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σου σε σημεία όπου δεν έχει πρόσβαση το τετράποδό σου, αλλά μην πανικοβληθείς αν τύχει να καταπιεί ένα κομματάκι την ώρα που μαγειρεύεις: το πιθανότερο είναι αυτή η τόσο μικρή ποσότητα να μην του προκαλέσει προβλήματα.

Για παν ενδεχόμενο βέβαια, αν έχεις υποψία ότι ο σκύλος σου έφαγε πολύ κρεμμύδι ή αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του, μη διστάσεις να ενημερώσεις τον κτηνίατρο.

Σχετικά θέματα

Ακολούθησε αυτά τα tips και «καθάρισες» με τα λασπωμένα πατουσάκια!

Μην αφήνεις τον τετράποδο φίλο σου να αφήνει τα ίχνη του στο χαλί.

Ιδρώνουν οι σκύλοι;

Η λειτουργία της εφίδρωσης στους τετράποδους φίλους μας διαφέρει από τη δική…

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Διαβάζονται τώρα!

5 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τη γάτα Σφίγγα

Η γάτα με τη σχεδόν εξωγήινη εμφάνιση ταιριάζει ιδιαίτερα σε όσους θέλουν μια…

Η αιώνια λιακάδα της διάσωσης ενός αδέσποτου 

Για το θαύμα της μεταμόρφωσης ενός εγκαταλειμμένου ζώου σε υγιές και…

4 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε με το σκύλο μας

Με τους παρακάτω τρόπους ρισκάρουμε, έστω και άθελά μας, την ασφάλειά του.

Μήπως ταΐζεις τη γάτα σου με λάθος τρόπο;

Ίσως να την κάνεις άθελά σου υπέρβαρη και να της στερείς πολύτιμα ερεθίσματα…