Για σοβαρά προβλήματα υγείας των γαλλικών μπουλντόγκ προειδοποιεί το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο

Τι ανακοίνωσε το βρετανικό ίδρυμα για την αγαπημένη ράτσα πολλών διασημοτήτων και όχι μόνο. 

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Τα γαλλικά μπουλντόγκ έχουν γίνει περιζήτητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία της βρετανικής αγοράς που παραθέτει η εφημερίδα Telegraph, ίσως γιατί, μεταξύ άλλων, τα προτιμούν διασημότητες όπως το ζεύγος Μπέκαμ.

Ωστόσο σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους, που έγινε σε 2.228 γαλλικά μπουλντόγκ, η συγκεκριμένη ράτσα είναι ευάλωτη σε ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως οι ωτίτιδες, η διάρροια και η επιπεφυκίτιδα. 

Επιπλέον, τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι πιο ευάλωτα από άλλες ράτσες σε δερματίτιδες και στην απόφραξη των αεραγωγών του αναπνευστικού, από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι βραχυκέφαλες φυλές.

Μια από τις συνέπειες επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, το λέκτορα του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολεγίου Dr Dan O'Neill, καλούνται συχνά να καλύψουν υπέρογκα ποσά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενός γαλλικού μπουλντόγκ. 

«Πολλά κουτάβια εκτρέφονται σε κακές συνθήκες, συχνά εκτός Βρετανίας, και μετά περνούν τα σύνορα και πωλούνται σαν υγιή, χαρούμενα κουτάβια», σχολίασε ο ίδιος.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα. Όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν ένα γαλλικό μπουλντόγκ πρέπει να κάνουν προσεκτική έρευνα για την προέλευσή του και ιδανικά να το αγοράσουν από πιστοποιημένο εκτροφέα», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Όπως συμπλήρωσε, «η μελέτη μας δείχνει ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η φυλή ενδέχεται να οφείλονται στις κακές συνθήκες εκτροφής που βλέπουμε συχνά στα εκτροφεία κουταβιών». 

Τι μπορούμε να κρατήσουμε εμείς από αυτή την είδηση; Ας μη σπεύσουμε να αρνηθούμε την υιοθεσία ενός γαλλικού μπουλντόγκ, καθώς όλα τα τετράποδα δικαιούνται αγάπη και ένα σταθερό σπίτι. Από την άλλη όμως, ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν ενθαρρύνουμε, έστω και άθελά μας, τη λειτουργία ενός εκτροφείου του οποίου οι αμφιλεγόμενες συνθήκες ευνοούν την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση των ζώων.

Σχετικά θέματα

Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα! Τι κάνω;

Πώς θα καταλάβεις, καταρχήν, ότι όντως καταβρόχθισε κάποιο αντικείμενο και ποια…

6 τροφές ακίνδυνες για τον άνθρωπο αλλά τοξικές για το σκύλο

Δώσε προσοχή, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές.

Αυτό το μπαχαρικό έχει πολλά οφέλη για το σκύλο σου

Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, προστατεύει από το διαβήτη και διατηρεί το…

Διαβάζονται τώρα!

4 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου δείχνει την αγάπη του

Με τη γλώσσα του σώματός του και τις πράξεις του σου λέει «σ’ αγαπώ». Είναι στο…

Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να…

Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα! Τι κάνω;

Πώς θα καταλάβεις, καταρχήν, ότι όντως καταβρόχθισε κάποιο αντικείμενο και ποια…

Τελικά, τι καταλαβαίνει ο σκύλος μου από όσα τού λέω;

Έχει νόημα να του μιλάς ή είναι… σαν να μιλάς μόνος σου; Θυμάται τα πράγματα…

Το κοινό διακοσμητικό αντικείμενο που μπορεί να σκοτώσει μια γάτα

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε στο σπίτι μας, ιδιαίτερα την περίοδο των…