Για σοβαρά προβλήματα υγείας των γαλλικών μπουλντόγκ προειδοποιεί το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο

Τι ανακοίνωσε το βρετανικό ίδρυμα για την αγαπημένη ράτσα πολλών διασημοτήτων και όχι μόνο. 

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Τα γαλλικά μπουλντόγκ έχουν γίνει περιζήτητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία της βρετανικής αγοράς που παραθέτει η εφημερίδα Telegraph, ίσως γιατί, μεταξύ άλλων, τα προτιμούν διασημότητες όπως το ζεύγος Μπέκαμ.

Ωστόσο σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους, που έγινε σε 2.228 γαλλικά μπουλντόγκ, η συγκεκριμένη ράτσα είναι ευάλωτη σε ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως οι ωτίτιδες, η διάρροια και η επιπεφυκίτιδα. 

Επιπλέον, τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι πιο ευάλωτα από άλλες ράτσες σε δερματίτιδες και στην απόφραξη των αεραγωγών του αναπνευστικού, από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι βραχυκέφαλες φυλές.

Μια από τις συνέπειες επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, το λέκτορα του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολεγίου Dr Dan O'Neill, καλούνται συχνά να καλύψουν υπέρογκα ποσά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενός γαλλικού μπουλντόγκ. 

«Πολλά κουτάβια εκτρέφονται σε κακές συνθήκες, συχνά εκτός Βρετανίας, και μετά περνούν τα σύνορα και πωλούνται σαν υγιή, χαρούμενα κουτάβια», σχολίασε ο ίδιος.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα. Όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν ένα γαλλικό μπουλντόγκ πρέπει να κάνουν προσεκτική έρευνα για την προέλευσή του και ιδανικά να το αγοράσουν από πιστοποιημένο εκτροφέα», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Όπως συμπλήρωσε, «η μελέτη μας δείχνει ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η φυλή ενδέχεται να οφείλονται στις κακές συνθήκες εκτροφής που βλέπουμε συχνά στα εκτροφεία κουταβιών». 

Τι μπορούμε να κρατήσουμε εμείς από αυτή την είδηση; Ας μη σπεύσουμε να αρνηθούμε την υιοθεσία ενός γαλλικού μπουλντόγκ, καθώς όλα τα τετράποδα δικαιούνται αγάπη και ένα σταθερό σπίτι. Από την άλλη όμως, ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν ενθαρρύνουμε, έστω και άθελά μας, τη λειτουργία ενός εκτροφείου του οποίου οι αμφιλεγόμενες συνθήκες ευνοούν την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση των ζώων.

Σχετικά θέματα

Ακολούθησε αυτά τα tips και «καθάρισες» με τα λασπωμένα πατουσάκια!

Μην αφήνεις τον τετράποδο φίλο σου να αφήνει τα ίχνη του στο χαλί.

Ιδρώνουν οι σκύλοι;

Η λειτουργία της εφίδρωσης στους τετράποδους φίλους μας διαφέρει από τη δική…

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Διαβάζονται τώρα!

5 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τη γάτα Σφίγγα

Η γάτα με τη σχεδόν εξωγήινη εμφάνιση ταιριάζει ιδιαίτερα σε όσους θέλουν μια…

Η αιώνια λιακάδα της διάσωσης ενός αδέσποτου 

Για το θαύμα της μεταμόρφωσης ενός εγκαταλειμμένου ζώου σε υγιές και…

4 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε με το σκύλο μας

Με τους παρακάτω τρόπους ρισκάρουμε, έστω και άθελά μας, την ασφάλειά του.

Μήπως ταΐζεις τη γάτα σου με λάθος τρόπο;

Ίσως να την κάνεις άθελά σου υπέρβαρη και να της στερείς πολύτιμα ερεθίσματα…