Γιατί η γάτα μου γλείφει το χαλί;

5 πιθανοί λόγοι που υποπτεύεται ο κτηνίατρος

Εάν έχετε γάτα, θα γνωρίζετε ήδη πόσο ιδιόρρυθμες και απρόβλεπτες μπορεί να είναι. Δυστυχώς, όταν οι γάτες μας έχουν κάτι που τους συμβαίνει, δεν μπορούν να μας το πουν. Εναπόκειται σε εμάς να το επιλύσουμε και μπορεί να είναι προκλητικό μέχρι να το καταλάβουμε!

Εάν είστε εδώ σήμερα επειδή αναρωτιέστε γιατί η γάτα σας γλείφει το χαλί, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Η συμπεριφορά της γάτας σας μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πρώτα τη φυσιολογική συμπεριφορά της γατούλας και στη συνέχεια περισσότερο σχετικά με τις συμπεριφορικές και ιατρικές διαταραχές.

Οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας γλείφει το χαλί

Μπορεί να έχει καλή γεύση

Οι γάτες έχουν μια φανταστική όσφρηση και χυμένο φαγητό ή ποτό μπορεί να τις έχει προσελκύσει στο χαλί. Μπορεί να γλείφουν τα υπολείμματα από κάτι στο χαλί. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα κακό πίσω από την προσοχή τους, αλλά αν θέλετε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι με ένα παιχνίδι, αλλά θα μπορούσατε επίσης να ψεκάσετε το χαλί με ένα ασφαλές αποτρεπτικό μέσο που δεν θα αρέσει στη γάτα σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για γάτες! Μπορεί επίσης να είναι καιρός να καθαρίσετε το χαλί σας.

Συμπεριφορά άνεσης

Οι γάτες μπορεί να γλείφουν και να πιπιλίζουν κάτι ως παρηγορητική συμπεριφορά, οπότε αν γλείφουν το χαλί, μπορεί να το βρουν παρηγορητικό με κάποιο τρόπο. Η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται πολύ άνετα και να το κάνει αυτό ως χαλάρωση. Αυτές οι γάτες πιθανότατα θα ξαπλώνουν και θα ζυμώνουν σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά του γλείψιμο. Εάν δεν σας αρέσει να το κάνουν αυτό στο χαλί σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά σε άλλο αντικείμενο.

Ανία

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα βαριούνται και η γάτα σας μπορεί να καταλήξει να γλείφει το χαλί για διέγερση ή επειδή αισθάνεται απογοήτευση. Εάν χρειάζεστε τρόπους για να την διασκεδάσετε και να μην έχει προβλήματα το βαριεστημένο γατάκι σας, αγοράστε νέα παιχνίδια, παίξτε μαζί της ή αποκτήστε νέες κατασκευές αναρρίχησης όπως ένα δέντρο γάτας.

Διαταραχές συμπεριφοράς

Οι αγχώδεις γάτες είναι πιθανό να γλείφουν τον εαυτό τους ή οτιδήποτε άλλο ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Μπορεί επίσης να είναι εκδήλωση ιδεοψυχαναγκαστικών ασθενειών. Οι πιθανότητες είναι ότι εάν η γάτα σας αισθάνεται έτσι, θα υπάρχουν και άλλα σημάδια άγχους, όπως:

  • Αντιδραστικότητα
  • Επιθετικότητα
  • Πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Υπερβολική περιποίηση/απώλεια μαλλιών
  • Υπερβολικό ξύσιμο
  • Ανορεξία
  • Αυξημένος ύπνος
  • Απομόνωση
  • Ούρηση έξω από το κουτί απορριμμάτων

Οι διαχυτές φερομόνης μπορεί να βοηθήσουν καθώς εκπέμπουν χαλαρωτικά αρώματα για να καταπραΰνουν τα νεύρα της γάτας. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα άγχους της γάτας σας. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές ή ακόμα και η φαρμακευτική αγωγή για το άγχος μπορεί να είναι η απάντηση.

Ασθένεια

Η κακή διατροφή και ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσουν περίεργες συμπεριφορές γλυψίματος. Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε γάτες που τρώνε καλή διατροφή, αλλά λόγω γαστρεντερικών ασθενειών, όπως φλεγμονώδεις καταστάσεις, παράσιτα, καρκίνοι κ.λπ., δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Η υποκείμενη ασθένεια μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε. Εάν η γάτα σας αισθάνεται αδιαθεσία, μπορεί να χρησιμοποιήσει το γλείψιμο ως στρατηγική αντιμετώπισης. Έτσι, μια ενδελεχής φυσική εξέταση από τον κτηνίατρο και μερικές κτηνιατρικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιής.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News