Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

Ίσως έχετε αναρωτηθεί, «γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;» Το να κοιτάς επίμονα θεωρείται αγενές στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά το κοίταγμα μπορεί να μεταφέρει διαφορετικά μηνύματα στον κόσμο της γάτας. Μια γάτα που κοιτάζει επίμονα μπορεί να είναι ένα σημάδι επιδίωξης προσοχής, αναζήτησης τροφής ή προειδοποίηση ότι η γάτα χρειάζεται τον χώρο της.

Δείτε πώς μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τι σας λέει μια γάτα που κοιτάζει επίμονα και πώς πρέπει να αντιδράσετε.

Γιατί οι γάτες σας κοιτάζουν επίμονα;

Εάν η γάτα σας κοιτάζει επίμονα, μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Ζητώντας την προσοχή

Μερικές γάτες σας κοιτάζουν επίμονα όταν θέλουν προσοχή. Μόλις η γάτα τραβήξει την προσοχή σας, μπορεί να ανοιγοκλείσει αργά τα μάτια, να νιαουρίσει ή ακόμα και να κυλήσει ή να τριφτεί σε κοντινά αντικείμενα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να πλησιάσετε τη γάτα για να της δώσετε προσοχή.

Πρόσκληση για παιχνίδι

Μερικές γάτες μπορεί να σκύβουν και να σας κοιτάζουν με τις κόρες τους διεσταλμένες και την ουρά τους να γυρίζει μπρος-πίσω. Στη συνέχεια, η γάτα που κοιτάζει επίμονα μπορεί να τρέξει προς το μέρος σας για να χτυπήσει το πόδι σας ή να απομακρυνθεί πριν έρθει σε επαφή. Μερικές γάτες είναι ακόμη γνωστό ότι αντιμετωπίζουν το πόδι του γονέα τους σαν παιχνίδι και τους αρέσει να το γραπώνουν και να το κλωτσάνε με τα πίσω πόδια τους.

Αυτό το παραπάνω βλέμμα γάτας είναι ένα παράδειγμα γατούλας που αναζητά διαδραστικό χρόνο παιχνιδιού μαζί σας.

Ζητώντας φαγητό

Μερικές γάτες είναι γνωστό ότι κοιτάζουν επίμονα τους γονείς τους όταν είναι η ώρα του ταΐσματος. Μόλις κάνετε οπτική επαφή, η γάτα μπορεί να νιαουρίσει και να τρίβεται πάνω σας.

Μερικές γάτες μπορεί στη συνέχεια να περπατήσουν ή να τρέξουν προς το μπολ με το φαγητό τους ή τη θέση όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα. Άλλες γάτες μπορεί να σας κοιτάζουν επίμονα ενώ τρώτε το γεύμα σας, με την ελπίδα να πάρουν μια νόστιμη μερίδα ανθρώπινης τροφής.

Σηματοδότηση φόβου

Μερικές φορές μια γάτα κοιτάζει επίμονα ένα άτομο, ένα άλλο ζώο ή ένα αντικείμενο από φόβο. Αναζητήστε άλλους δείκτες φόβου και άγχους στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας, όπως:

Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών

Χαμηλωμένο κεφάλι

Αυτιά τραβηγμένα στο πλάι ή πίσω

Το σώμα σκυμμένο

Τρίιχωμα ανασηκωμένο (piloerection)

Η γάτα κοιτάζει επίμονα για να κρατήσει τα μάτια της στο ερέθισμα για το οποίο ανησυχεί. Ίσως κάνατε έναν δυνατό θόρυβο ή μια γρήγορη κίνηση που την τρόμαξε. Ή ίσως θυμάται μια προηγούμενη αρνητική εμπειρία με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.

Επίδειξη στοργής

Οι γάτες μπορούν να επιδείξουν στοργή κάνοντας οπτική επαφή μαζί σας και εκτελώντας απαλά βλεφαρίσματα. Η ίδια η πράξη της βλεμματικής επαφής και του οικειοθελούς ανοιγοκλείματος υποδηλώνει το συναίσθημα της γάτας για εσάς – την κάνετε να νιώθει αρκετά ασφαλής και άνετα ώστε να κλείσει τα μάτια της.

Μερικές γάτες θα ανοιγοκλείσουν απαλά τα μάτια τους πριν σας πλησιάσουν για προσοχή.

Σημάδι επιθετικότητας

Όταν μια γάτα ρίχνει ένα σκληρό, ασταμάτητο βλέμμα σε συνδυασμό με άκαμπτη γλώσσα του σώματος και piloerection κατά μήκος της πλάτης και της ουράς, λέει στο άλλο μέρος ότι αν δεν κάνει πίσω, θα υπάρξει αντιπαράθεση.

Το σκληρό, αδιάκοπο βλέμμα αποτελεί απειλή για το άλλο άτομο ή ζώο. Το άλλο μέρος πρέπει να υποχωρήσει και να δώσει απόσταση στη γάτα. Διαφορετικά η γάτα μπορεί να επιτεθεί.

Τι να κάνετε όταν μια γάτα σας κοιτάζει επίμονα

Το πώς ανταποκρίνεστε σε μια γάτα που κοιτάζει επίμονα εξαρτάται από τη γλώσσα του σώματός της. Μόλις γίνει η οπτική επαφή, καθορίστε τι σας λέει το υπόλοιπο σώμα της. Κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις:

Στέκεται η γάτα με άκαμπτη ουρά και γούνα όρθια;

Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών;

Πού είναι τοποθετημένα τα αυτιά;

Η γάτα γρυλίζει ή σφυρίζει;

Η γάτα ανοιγοκλείνει τα μάτια;

Εάν η γάτα φαίνεται φοβισμένη ή επιθετική, αποτρέψτε το βλέμμα σας, μείνετε ακίνητοι και ίσως κάντε μερικά βήματα πίσω για να δώσετε στη γάτα περισσότερο χώρο. Μην επιχειρήσετε να κοιτάξετε, να μιλήσετε ή να χαϊδέψετε τη γάτα. Μόλις απομακρυνθείτε τουλάχιστον 1.5 μέτρο από τη γάτα, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή και να ανακατευθύνετε τη γάτα ώστε να επικεντρωθεί σε άλλο αντικείμενο ή δραστηριότητα – για παράδειγμα, πετώντας ένα παιχνίδι της στην άλλη πλευρά του δωματίου.

Εάν η γάτα σας δείχνει στοργή ή αναζητά την προσοχή ή το παιχνίδι, είναι εντάξει να την πλησιάσετε και να αλληλοεπιδράσετε μαζί της. Μπορείτε επίσης να κάνετε οπτική επαφή και να βλεφαρίζετε αργά στη γάτα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News