Έτσι θα κάνεις μια γάτα να σε συμπαθήσει και να σε πλησιάσει

Τα μυστικά των ειδικών.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Θέλεις να χαϊδέψεις μια γάτα που συνάντησες π.χ. στο εστιατόριο όπου βγήκες για φαγητό ή στο σπίτι ενός φίλου αλλά εκείνη κρατάει τις αποστάσεις της; Για να τη... γοητεύσεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές της ειδικού στη συμπεριφορά της γάτας Marilyn Krieger.

Τα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μια γάτα: Στεκόμαστε όρθιοι από πάνω τους, σκύβουμε και προσπαθούμε να τις πιάσουμε, γεγονός που τις κάνει να νιώθουν ότι απειλούνται από το μέγεθός μας. Ειδικά αν οι χειρονομίες μας δεν είναι αρκετά αργές και προσεκτικές για να τις βοηθήσουμε να μας εμπιστευτούν. Μια άλλη συμπεριφορά μας που τους φαίνεται απειλητική είναι τα «βαριά» βήματα. Δηλαδή, όταν καθώς τις πλησιάζουμε κάνουμε θόρυβο με το περπάτημά μας (ο οποίος θόρυβος μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο στα ευαίσθητα αυτιά τους) οι γάτες αγχώνονται και απομακρύνονται. Τέλος, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε μια γάτα σε ένα σημείο όπου δεν έχει τρόπο διαφυγής, π.χ. σε κάποια γωνία, γιατί θα αισθανθεί στριμωγμένη και, για ακόμη μια φορά, απειλούμενη. Ιδανικά πρέπει να το κάνουμε σε έναν ανοιχτό χώρο, όπως στη μέση ενός πεζοδρομίου ή μιας αυλής.

Πώς θα εμπνεύσουμε μια γάτα να μας εμπιστευτεί: Αρχικά θα τη φωνάξουμε αλλά δεν θα απομακρυνθούμε από τη θέση μας, ώστε να της δώσουμε το ελεύθερο να μας πλησιάσει εκείνη. Μετά μπορούμε να δοκιμάσουμε μια πιο δυναμική προσέγγιση: Να καθίσουμε σε απόσταση λίγων μέτρων από τη γάτα, λυγίζοντας τα γόνατα και χαμηλώνοντας αρκετά το σώμα μας για να φτάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά στο ύψος της. Αφού βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε κάπου όπου η γάτα θα έχει τρόπο διαφυγής σε περίπτωση που νιώσει να απειλείται, μπορούμε να τεντώσουμε το δείκτη μας στο ύψος της μύτης της, προς την κατεύθυνση της μουσούδας της, ως μια χειρονομία ότι θέλουμε να την πλησιάσουμε (περίπου όπως στην ταινία με τον εξωγήινο E.T.). Όταν εκείνη νιώσει έτοιμη, θα μας πλησιάσει και θα τριφτεί στο δάχτυλό μας και κάπως έτσι μπορεί να αρχίσει μια μεγάλη φιλία (ή μια ιστορική υιοθεσία).

Σχετικά θέματα

Μήπως η γάτα σου πιπιλάει τις κουβέρτες και τα ρούχα σου;

Οι λόγοι που ακόμα και μετά την ενηλικίωση μπορεί να μιμείται την πράξη του…

Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα;

Επτά πιθανά αίτια πίσω από αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

Πώς θα συνηθίσει τη ζωή στο σπίτι μια γάτα που κυκλοφορούσε έξω;

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις τα... δράματα και να την κάνεις…

Διαβάζονται τώρα!

7 σκύλοι που θα έπρεπε να πάρουν Όσκαρ για την κινηματογραφική ερμηνεία τους

Αν τα χολιγουντιανά βραβεία δίνονταν (και) σε τετράποδα, ποιοι τριχωτοί…

Μήπως η γάτα σου πιπιλάει τις κουβέρτες και τα ρούχα σου;

Οι λόγοι που ακόμα και μετά την ενηλικίωση μπορεί να μιμείται την πράξη του…

Για αυτές τις ράτσες σκύλων, οι ρυτίδες είναι γοητεία

Αν και από τη φύση τους «τσαλακωμένα», είναι αξιολάτρευτα.

Πώς θα συμπαρασταθείς σε ένα φίλο για το θάνατο της γάτας του

Είναι σαν να έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Πώς θα εκπαιδεύσεις ένα «πεισματάρικο» σκυλί

Είναι όντως «πεισματάρικο» ή μήπως πρέπει εσύ να αναθεωρήσεις κάτι στην…