Γιατί ο στειρωμένος γάτος μου προσπαθεί να «καβαλήσει» τις θηλυκές του σπιτιού;

Τα αίτια αυτής της παράξενης συμπεριφοράς και πώς θα την αντιμετωπίσεις.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Οι περισσότεροι γάτοι σταματούν να προσπαθούν να «καβαλήσουν» τις θηλυκές αμέσως μετά τη στείρωση. Σε κάποιους, όμως, η συγκεκριμένη συμπεριφορά επιμένει για εβδομάδες, μήνες, ίσως ακόμη και χρόνια μετά την επέμβαση, όπως εξηγεί η Pam Johnson-Bennett, ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας και συγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων.

Ο λόγος;

Ακόμα και ένας στειρωμένος γάτος μπορεί να διεγερθεί ερωτικά από τη μυρωδιά μιας θηλυκής που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (η οποία επίσης μπορεί να είναι στειρωμένη!). Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε ζώα που στειρώθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Άλλα αίτια που οδηγούν το αρσενικό σε απόπειρες… συνουσίας μετά τη στείρωση μπορεί να είναι το έντονο στρες ή η προσπάθειά του να επιβάλει κυριαρχία στην περιοχή του.

Κάποια ζώα, επιπλέον, «καβαλούν» αντικείμενα όπως μαξιλάρια ή παιχνίδια, ίσως ακόμη και ανθρώπινα πόδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το αρσενικό πιθανόν διεκδικεί περισσότερη προσοχή από εσένα ή απλά εκτονώνει την ενέργειά του.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί μετά τη στείρωση, η Johnson-Bennett σε συμβουλεύει τα εξής:

Ποτέ μην τιμωρείς τη γάτα για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι θα είναι να ενισχύσεις το στρες της. 

Αύξησε την έκταση της περιοχής της… κάθετα. Τοποθετώντας γατόδεντρα, ράφια, σκαλάκια και περβάζια, δηλαδή επιπλέον επιφάνειες για να σκαρφαλώνει και να κάθεται ψηλά, της δίνεις την αίσθηση της ασφάλειας και την εντύπωση ότι επεκτείνει την κυριαρχία της. 

Πρόσθεσε ονυχοδρόμια. Το γρατζούνισμα είναι ένας ακόμα από τους τρόπους με τους οποίους μια γάτα «σημαδεύει» την περιοχή της, ενώ τη βοηθάει να εκτονώσει το στρες.

Πολλαπλασίασε τα σημεία «παροχών». Αυτό σημαίνει περισσότερα δοχεία με τροφή, περισσότερα δοχεία άμμου, περισσότερα μαξιλάρια ύπνου, περισσότερα μπολ με νερό, όλα σε διαφορετικά σημεία, για να μην έρχεται σε ανταγωνισμό με τα άλλα ζώα του σπιτιού στη διεκδίκηση των πόρων.

Φέρε την αργά και προσεκτικά σε επαφή με μια καινούρια γάτα. Ένας γάτος μπορεί να αρχίσει να «καβαλάει» θηλυκές με τον ερχομό ενός νέου ζώου στο σπίτι, για να δηλώσει την κυριαρχία του και να εκτονώσει το στρες που του προκαλεί αυτή η αλλαγή.

Αύξησε το χρόνο παιχνιδιού. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι με τη γάτα σου, δίνοντάς της έτσι την ευκαιρία να διοχετεύει κάπου την ενέργειά της. 

Σχετικά θέματα

Η γάτα σου μπορεί να γλείφεται γιατί είναι στρεσαρισμένη

Ανακάλυψε τους λόγους αυτής της παράξενης συμπεριφοράς και τους τρόπους με τους…

Βίντεο: Οι γάτες σου είναι φίλες ή εχθροί;

Από τις παρακάτω συμπεριφορές θα καταλάβεις αν μαζί δεν κάνουν ή χώρια δεν…

Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να…

Διαβάζονται τώρα!

Η γάτα σου μπορεί να γλείφεται γιατί είναι στρεσαρισμένη

Ανακάλυψε τους λόγους αυτής της παράξενης συμπεριφοράς και τους τρόπους με τους…

Φωτογραφίες: Η... γέννηση μιας γάτας καρέ-καρέ

Ανακάλυψε το χιουμοριστικό πρότζεκτ #catbirth που εμπνεύστηκε ένα ζευγάρι.

H κάνναβη ως θεραπεία της επιληψίας στους σκύλους;

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ωφελήσει τα τετράποδά μας, σύμφωνα με κάποιους…

Υπάρχουν και άντρες τρελοί με τις γάτες

Πίσω από το λογαριασμό @sixcatsonedude στο Instagram υπάρχει η ιστορία ενός…