Βίντεο: Βοήθεια! Η γάτα μου «κελαηδάει»

Όχι, δεν περνάει κάποια κρίση ταυτότητας. Γιατί όμως κάποιες φορές βγάζει παράξενους ήχους, σαν να προσπαθεί να μιμηθεί τα πουλιά;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Κι όμως, τα πτηνά δεν είναι τα μοναδικά είδη που «τιτιβίζουν». Το ίδιο κάνουν και οι γάτες, σε συγκεκριμένες όμως συνθήκες. Για την ακρίβεια, βγάζουν ένα διακεκομμένο ήχο που θυμίζει κάπως το κελάηδημα των πουλιών, ιδιαίτερα ενώ παρακολουθούν ένα υποψήφιο θήραμά τους μέσα από το παράθυρο (π.χ. ένα πτηνό ή ένα έντομο).

Πώς προέκυψε το «τιτίβισμα» της γάτας; 

Πιθανότατα αποτελεί αρχικά έναν τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στη μαμά γάτα (που προσπαθεί να παρακινήσει τα γατάκια της να την ακολουθήσουν) και τα γατάκια (που χρησιμοποιούν αυτόν το χαρακτηριστικό ήχο επίσης για να προσελκύσουν την προσοχή της μαμάς, ιδιαίτερα αν έχουν όρεξη για φαγητό ή παιχνίδι).

Το «τιτίβισμα» φαίνεται να εκφράζει ένα μείγμα ανυπομονησίας και απόγνωσης, όπως τα επιφωνήματα που βγάζει ένα νήπιο ενώ βρίσκεται μπροστά σε έναν πάγκο με γλυκά και προσπαθεί να πείσει τη μαμά να του αγοράσει καραμέλες.

Με το «τιτίβισμα» η γάτα προσπαθεί να μιμηθεί τα πουλιά; 

Μάλλον όχι, γιατί χρησιμοποιεί αυτό τον ήχο οποιοδήποτε κι αν είναι το υποψήφιο θήραμά της, είτε πτηνό είτε έντομο είτε ένας σκίουρος είτε ακόμα και το… παιχνίδι της μέσα στο σπίτι.

Γιατί «τιτιβίζει» λοιπόν;

Με αυτό τον τρόπο ίσως δείχνει την απόγνωσή της που δεν μπορεί να πιάσει ένα θήραμα, επειδή για παράδειγμα αυτό βρίσκεται υπερβολικά ψηλά ή γιατί τους χωρίζει το τζάμι του παραθύρου.

Η ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας Marilyn Krieger θεωρεί ότι είναι μια αντανακλαστική αντίδραση, καθώς μια γάτα «μπορεί να τιτιβίζει από ανυπομονησία να πιάσει ένα πτηνό ή ίσως είναι απελπισμένη γιατί δεν μπορεί να το πιάσει μέσα από το παράθυρο. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι γάτες τιτιβίζουν επειδή, στη θέα του υποψήφιου θηράματος, ανεβαίνει η αδρεναλίνη στον οργανισμό τους».

Τι κάνουμε, αν δούμε τη γάτα μας να «τιτιβίζει»;

Δεν ανησυχούμε: αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει ότι πονάει ή υποφέρει από κάποιο άλλο σύμπτωμα. Είναι απόλυτα φυσιολογικός, ιδιαίτερα για ένα οικόσιτο αιλουροειδές, που ενθουσιάζεται στη θέα του κυνηγιού του αλλά δεν μπορεί να εκτονώσει τη συσσωρευμένη ενέργειά του γιατί το περιορίζουν οι τέσσερις τοίχοι του σπιτιού.

Δες μια γάτα να «τιτιβίζει» στο βίντεο παρακάτω:

Σχετικά θέματα

Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να…

Τελικά και οι γάτες δένονται συναισθηματικά με τον άνθρωπο

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι τις θεωρούν απόμακρες; Τις συγκρίνουν…

5 νιαουρίσματα και τι σημαίνουν

Αποκρυπτογράφησε το λεξιλόγιο της γάτας σου.

Διαβάζονται τώρα!

4 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου δείχνει την αγάπη του

Με τη γλώσσα του σώματός του και τις πράξεις του σου λέει «σ’ αγαπώ». Είναι στο…

Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να…

Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα! Τι κάνω;

Πώς θα καταλάβεις, καταρχήν, ότι όντως καταβρόχθισε κάποιο αντικείμενο και ποια…

Τελικά, τι καταλαβαίνει ο σκύλος μου από όσα τού λέω;

Έχει νόημα να του μιλάς ή είναι… σαν να μιλάς μόνος σου; Θυμάται τα πράγματα…

Το κοινό διακοσμητικό αντικείμενο που μπορεί να σκοτώσει μια γάτα

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε στο σπίτι μας, ιδιαίτερα την περίοδο των…