Τι ενοχλεί περισσότερη τη γάτα μας στη συμπεριφορά μας;

Και πώς θα καταλάβουμε ότι έχει τα νεύρα της;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δεν είναι απαραίτητο να βγάλει τα νύχια της για να μας δείξει ότι έχει εκνευριστεί. Υπάρχουν και άλλοι, πιο διακριτικοί τρόποι να εκφράσει την ενόχλησή της. Ποια σημάδια λοιπόν στη συμπεριφορά και τη στάση σώματος της γάτας μας λένε «άφησέ με στην ησυχία μου, δεν έχω όρεξη τώρα για πολλά πολλά»;

Τα σημάδια της ενόχλησης

Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι, ίσως, η «νευρική» ουρά: «Η ουρά της γάτας κουνιέται πέρα δώθε νευρικά όταν είναι ενοχλημένη», εξηγεί η Dr. Katherine Houpt, VMD, PhD, Diplomate, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων. Ίσως, πάλι, προσπαθεί να απομακρυνθεί από κοντά σου, σου γυρίζει την πλάτη ή, αντιθέτως, απλώνει την πατούσα της προς το μέρος σου σαν να προσπαθεί να σε εμποδίσει να κάνεις την επόμενη κίνηση, όπως εξηγεί η Dr. Margaret Gruen, PhD, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Duke. 

Μπορεί, ακόμα, να βγάζει ένα χαμηλόφωνο μουγκρητό, προσθέτει η Dr. Kelly C. Ballantyne, βοηθός καθηγήτρια στη σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Η στάση του σώματός της επίσης υποδηλώνει εκνευρισμό. Μερικές χαρακτηριστικές κινήσεις; «Μαζεύει το κεφάλι προς τους ώμους της και τα αυτιά της ελαφρώς προς τα πίσω», περιγράφει η Dr. Ballantyne.

Ενοχλημένη γάτα και επιθετική γάτα

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι «μια ενοχλημένη γάτα έχει χαμηλότερα επίπεδα φόβου, άγχους και στρες από μια επιθετική γάτα», σχολιάζει η η Dr. Ballantyne. «Η ενοχλημένη γάτα μπορεί να προσπαθεί ακόμα να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση ή έναν καβγά, αλλά αν η απειλή επιμένει, η ενόχληση ίσως κλιμακωθεί σε επιθετικότητα».

«Μόλις η γάτα θυμώσει πραγματικά, μπορεί να δούμε την ουρά, αντί απλώς να κουνιέται νευρικά, να γίνεται άκαμπτη και σκληρή, να κοπανιέται στο πάτωμα, και τα αυτιά της να μαζεύονται σε σημείο να γίνονται επίπεδα», λέει η Dr. Gruen. «Μπορεί ακόμα να βγάζει ένα συριγμό. Οι πολύ θυμωμένες γάτες “κοκαλώνουν”, ενώ το τρίχωμα και η ουρά τους φουντώνουν. Η αλήθεια είναι ότι οι γάτες μας δίνουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια μέχρι η ενόχληση να γίνει θυμός».

Από τη στιγμή που θα ανακαλύψουμε τι έχει θυμώσει τη γάτα μας, αρκεί να απομακρύνουμε την απειλή για να αποκλιμακωθεί γρήγορα η κατάσταση. Επιπλέον, αν υπάρχει κάπου κοντά κάποιο μέρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο, όπως ένα γατόδεντρο ή ένα απομονωμένο δωμάτιο, αυτό θα τη βοηθήσει να ανακουφιστεί γρήγορα από το φόβο και το άγχος.

Τι ενοχλεί περισσότερο τις γάτες

Αυτά είναι μερικά από τα ερεθίσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που «τη δίνουν» στις γάτες:

-Τα χάδια και οι αγκαλιές, όταν μια γάτα δεν έχει διάθεση για σωματική επαφή.

-Μια αδέσποτη γάτα σε ορατό σημείο (π.χ. που έχει εισβάλλει στο μπαλκόνι του σπιτιού).

-Κάποιο άλλο ζώο του σπιτιού που «μπλοκάρει» την πρόσβαση της γάτας στο φαγητό, το νερό ή το δοχείο της άμμου της.

Ιδιαίτερα σε σπίτια όπου συνυπάρχουν πολλές γάτες, ο εκνευρισμός είναι αυξημένος και εμείς καλούμαστε κάποιες φορές, όπως κάνουμε και με τα μικρά παιδιά, να αναλάβουμε ρόλο διαιτητή. Ειδικά όταν ένα μικρό γατάκι συμβιώνει με μια μεγαλύτερης ηλικίας γάτα, «ενοχλώντας» τη διαρκώς με τη διάθεσή του για παιχνίδι. Ή όταν μια γάτα που έχει ζήσει για πολλά χρόνια σαν «μοναχοπαίδι» αναγκαστεί ξαφνικά να μοιραστεί το σπίτι και τα προνόμιά της με ένα δεύτερο ζώο που υιοθετείται.

Εν κατακλείδι, κάθε γάτα έχει τα ευαίσθητα σημεία της και παρατηρώντας την προσεκτικά μαθαίνουμε, σταδιακά, να τα ξεχωρίζουμε.

Σχετικά θέματα

Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα;

Επτά πιθανά αίτια πίσω από αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

Πώς θα συνηθίσει τη ζωή στο σπίτι μια γάτα που κυκλοφορούσε έξω;

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις τα... δράματα και να την κάνεις…

Κι όμως, οι γάτες προτιμούν την ανθρώπινη παρέα από το φαγητό

Μια νέα έρευνα ανατρέπει το στερεότυπο που τις θέλει μοναχικά ζώα.

Διαβάζονται τώρα!

Ακολούθησε αυτά τα tips και «καθάρισες» με τα λασπωμένα πατουσάκια!

Μην αφήνεις τον τετράποδο φίλο σου να αφήνει τα ίχνη του στο χαλί.

6 τρόποι να «μιλήσεις» με τη γάτα σου

Δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα, αλλά μπορείτε να συνεννοηθείτε άνετα.

Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα;

Επτά πιθανά αίτια πίσω από αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

5 τρόποι να ηρεμήσεις το σκύλο σου

Αν φοβάται τους δυνατούς θορύβους, έχει άγχος αποχωρισμού ή απλά αναστατώνεται…

Γιατί όλα τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλα τα νεογέννητα γατιά είναι γαλανομάτικα;

Εσύ το ήξερες ότι υπάρχει σκύλος που δεν γαυγίζει;

Οι σκύλοι δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν!