Πώς θα σταματήσει η γάτα σου να σε δαγκώνει κατά το παιχνίδι;

Μπορεί να έχει αθώες προθέσεις αλλά το δάγκωμά της πονάει, ιδιαίτερα αν είναι ενήλικη.  

Ένας από τους γάτους μου έχει μια ενοχλητική συνήθεια: δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο κατά το παιχνίδι, δαγκώνοντας το χέρι του συμπαίκτη του με τέτοια δύναμη, που μπορεί να αφήσει τα αποτυπώματα των δοντιών του στο δέρμα. Αν και η δική σου γάτα συμπεριφέρεται ανάλογα, πώς θα την αποθαρρύνεις;  

Γιατί οι γάτες δαγκώνουν

Το δάγκωμα αποτελεί μέρος του παιχνιδιού ανάμεσα στα γατάκια μιας γέννας, σύμφωνα με την ειδικό στη συμπεριφορά της γάτας Pam Johnson-Bennett. «Σε αυτή τη φάση, τα γατάκια μαθαίνουν πώς μπορούν να δαγκώσουν ώστε να αποθαρρύνουν το συμπαίκτη τους αλλά ταυτόχρονα να μην του προκαλέσουν τραυματισμό. Ένα γατάκι που δαγκώνει υπερβολικά δυνατά εισπράττει την αποδοκιμασία της μαμάς ή την αρνητική αντίδραση των αδερφών του. Αυτό το κοινωνικό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σύντομα κάθε γατάκι μαθαίνει τους κανόνες του».

Πώς θα αποθαρρύνεις αυτή τη συμπεριφορά

«Ο πρώτος και βασικός κανόνας για να βοηθήσουμε μια γάτα να παίζει προσεκτικά είναι να μη χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας σαν παιχνίδια. Δεν έχει σημασία πόσο μικρής ηλικίας είναι και αν μας πονάει όταν δαγκώνει ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε να της περάσουμε το μήνυμα ότι επιτρέπεται να δαγκώνει το χέρι μας».

Επιπλέον, όπως προσθέτει η ειδικός, «καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε παιχνίδια που μπορεί να δαγκώνει ενώ παίζει. Αν παίζουμε μαζί της, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα παιχνίδι με καλάμι (και ψαράκια, φτερά ή ποντικάκια στην άκρη του), δημιουργώντας έτσι μια απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στα χέρια μας και στα δόντια της».

Αν παίζουμε μαζί της με μικρότερα παιχνίδια, μπορούμε να της τα πετάξουμε σε μια απόσταση, παρακινώντας τη να τα κυνηγήσει αντί να έρθει να παλέψει με το χέρι μας. Έτσι, θα αποφύγουμε να της περάσουμε αντιφατικά μηνύματα.

Πώς θα αντιδράσεις αν σε δαγκώσει κατά το παιχνίδι

Και πώς αντιδράς αν την ώρα του παιχνιδιού αντιμετωπίσει το χέρι σου σαν θήραμα; «Είναι σημαντικό να σταματήσουμε κάθε κίνηση, να την αγνοήσουμε και να αρχίσουμε να ξαναπαίζουμε μαζί της μόνο αφού ηρεμήσει. Έτσι, θα της δώσουμε να καταλάβει ότι όταν δαγκώνει σταματάει το παιχνίδι». Αρκεί κάθε φορά που συμβαίνει αυτό να αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο.

Τι δεν πρέπει να κάνεις αν σε δαγκώσει κατά το παιχνίδι

Να μην αντιδράσουμε επιθετικά, για παράδειγμα χτυπώντας τη, σπρώχνοντάς τη μακριά με δύναμη, βάζοντάς της τις φωνές ή καταβρέχοντάς τη με νερό. Παρόλο που αυτές οι αντιδράσεις σε πρώτη φάση θα έχουν αποτέλεσμα (καθώς η γάτα σου όντως θα απομακρυνθεί από το χέρι σου), «μακροπρόθεσμα μπορεί να την κάνουν να αρχίσει να μας φοβάται», προειδοποιεί η Johnson-Bennett. Ίσως, επίσης, λειτουργήσουν σαν μπούμερανγκ, ωθώντας τη να μας δαγκώσει πιο δυνατά στο επόμενο παιχνίδι.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News