Έτσι θα αλλάξεις τη συνήθεια της γάτας σου να σε ξυπνάει τη νύχτα

Πλέον μπορείς να αρχίσεις να κοιμάσαι... σαν γατάκι.

Είναι μύθος ότι η γάτα από τη φύση της είναι πιο δραστήρια στη διάρκεια της νύχτας. Στην πραγματικότητα είναι πιο δραστήρια το χάραμα και το δειλινό, τις ώρες δηλαδή που μπορεί να κυνηγήσει στο ημίφως. Αν λοιπόν η δική σου «τσιτώνει» καθημερινά γύρω στις 4 το πρωί, ίσως πλήττει, πεινάει ή βρίσκεται σε οίστρο. Μπορεί επίσης να το κάνει από συνήθεια ή να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας (όπως πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος ή διαταραχές του θυρεοειδή που προκαλούν υπερδιέγερση). Τι πρέπει να κάνεις εσύ;

Δώσε της την ευκαιρία να εκτονωθεί στη διάρκεια της μέρας: Αν δεν βγαίνει έξω, φρόντισε να της αφιερώνεις τουλάχιστον 10-15 λεπτά παιχνιδιού καθημερινά, κατά προτίμηση πριν από την ώρα του φαγητού της, γιατί ο φυσιολογικός κύκλος της γάτας είναι ξύπνημα, κυνήγι (ή παιχνίδι, στην περίπτωση της οικόσιτης γάτας), φαγητό, μπάνιο, ύπνος.

Τάιζέ τη σε μια σταθερή ώρα: Ιδανικά, πριν από τον ύπνο. Η γάτα είναι σαν τα μωρά: όταν είναι χορτάτη, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Αν της έχεις ένα μπολάκι με ξηρά τροφή στο σπίτι και της δίνεις περιστασιακά κονσέρβα, προγραμμάτισε να την ταΐζεις με κονσέρβα λίγο πριν κοιμηθείς. 

Αγνόησε τη συμπεριφορά της: Και σε αυτή την περίπτωση η γάτα είναι σαν μωρό. Αν κάθε φορά που καλπάζει στο σπίτι μέσα στα άγρια μεσάνυχτα της δίνεις σημασία, εκείνη θα το ερμηνεύσει σαν επιβράβευση της συμπεριφοράς της και θα συνεχίσει να το κάνει. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ακόμα και αν η αντίδρασή σου είναι αρνητική, δηλαδή τη μαλώσεις. Προσπάθησε λοιπόν να την αγνοήσεις εντελώς ώστε να μην της δίνεις πλέον το κίνητρο να διεκδικεί την προσοχή σου τις ώρες του ύπνου.

Απόκλεισε το ενδεχόμενο των ιατρικών προβλημάτων: Αν η συμπεριφορά της γάτας σου ξαφνικά αλλάξει, και εκεί που κοιμόταν όλη τη νύχτα γίνει ανήσυχη, προγραμμάτισε ένα τσεκάπ στον κτηνίατρο για να αποκλείσεις τη μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα να αντιμετωπίζει κάποια σωματική ενόχληση.

Στείρωσέ την: Η στείρωση δεν βοηθάει μόνο στον έλεγχο του πληθυσμού αλλά και στη διακοπή των νυχτερινών δραστηριοτήτων της. Οι αστείρωτες θηλυκές αισθάνονται νυχτερινές εξάψεις λόγω των ορμονικών αλλαγών, ενώ οι αρσενικοί την επιθυμία να βγουν έξω και να αναζητήσουν θηλυκές. Η στείρωση σε νεαρή ηλικία, επιπλέον, προστατεύει από καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος του ζώου και προλαμβάνει επιθετικές συμπεριφορές.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News