Γιατί η γάτα «βρέχει» το κρεβάτι μου;

Ποιες αιτίες μπορεί να υπάρχουν όταν το αγαπημένο σου τετράποδο κάνει τις ανάγκες του στο κρεβάτι ή τον καναπέ.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Η γάτα σου «έβρεξε» (πάλι) το κρεβάτι ή τον καναπέ; Αν η ενστικτώδης αντίδρασή σου είναι να την τιμωρήσεις, ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις. Με αυτό τον τρόπο ίσως προσπαθεί να σου περάσει ένα μήνυμα που απαιτεί την άμεση προσοχή σου. Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

1. Αντιμετωπίζει κάποια πάθηση. Αν παρατηρήσεις μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά της, πρέπει να το αναφέρεις στον κτηνίατρο. Όταν μια γάτα σταματά να χρησιμοποιεί το δοχείο της άμμου, μπορεί να κρύβονται διάφορα οργανικά αίτια, όπως ουρολοιμώξεις και αρθρίτιδες, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις.

2. Η γάτα σου νιώθει ανασφάλεια. Οι καναπέδες, τα κρεβάτια, αλλά και οι καρέκλες και οι πάγκοι έχουν ένα κοινό: βρίσκονται σε απόσταση από το δάπεδο και προσφέρουν καλή ορατότητα. Είναι, επομένως, ένα πιο ασφαλές καταφύγιο για τις γάτες που στρεσάρονται όταν κάνουν τις ανάγκες τους κοντά στο έδαφος γιατί νιώθουν να απειλούνται. Μήπως πρόσφατα έκανες κάποια αλλαγή στο περιβάλλον της ή υιοθέτησες και δεύτερο ζώο;

3. Δεν τη βολεύει η αμμολεκάνη της. Αν άλλαξες πρόσφατα αμμολεκάνη, ίσως η καινούρια να είναι υπερβολικά βαθιά ή υπερβολικά ρηχή ή υπερβολικά μικρή ή υπερβολικά κλειστή για τα γούστα της. Μπορεί επίσης να της μυρίζει και να πρέπει να την καθαρίζεις συχνότερα, ιδιαίτερα αν τη μοιράζεται με άλλες γάτες του σπιτιού. Ο γενικός κανόνας είναι μία αμμολεκάνη ανά γάτα.

4. Προσπαθεί να οριοθετήσει την περιοχή της. Αν μοιράζεται το σπίτι με άλλα ζώα, μπορεί με αυτό τον τρόπο να επιδιώκει να αφήσει τη μυρωδιά της π.χ. στο κρεβάτι ή στον καναπέ, σημαδεύοντας την περιοχή της για να μην μπορούν να τη διεκδικήσουν οι τετράποδοι συγκάτοικοί της.

5. Υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Οι γάτες που είναι ιδιαίτερα δεμένες με τον ιδιοκτήτη τους αλλά αναγκάζονται να τον αποχωριστούν για πολλές ώρες, έως και μέρες, ίσως ανταποκρίνονται στο άγχος της απουσίας «βρέχοντας» το σημείο του σπιτιού που είναι ποτισμένο με τη μυρωδιά του, δηλαδή με το κρεβάτι ή τον καναπέ μας. Έτσι, ενώνουν τη δική μας μυρωδιά με τη δική τους. Ακούγεται συγκινητικό, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, προσπάθησε να περνάς όσο γίνεται περισσότερο χρόνο μαζί της τις ώρες που είσαι σπίτι και, όταν λείπεις, να της αφήνεις ένα ρούχο σου στο κρεβάτι ή στον καναπέ για να σε νιώθει κοντά της.

Σχετικά θέματα

Μήπως η γάτα σου πιπιλάει τις κουβέρτες και τα ρούχα σου;

Οι λόγοι που ακόμα και μετά την ενηλικίωση μπορεί να μιμείται την πράξη του…

Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα;

Επτά πιθανά αίτια πίσω από αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

Πώς θα συνηθίσει τη ζωή στο σπίτι μια γάτα που κυκλοφορούσε έξω;

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις τα... δράματα και να την κάνεις…

Διαβάζονται τώρα!

7 σκύλοι που θα έπρεπε να πάρουν Όσκαρ για την κινηματογραφική ερμηνεία τους

Αν τα χολιγουντιανά βραβεία δίνονταν (και) σε τετράποδα, ποιοι τριχωτοί…

Μήπως η γάτα σου πιπιλάει τις κουβέρτες και τα ρούχα σου;

Οι λόγοι που ακόμα και μετά την ενηλικίωση μπορεί να μιμείται την πράξη του…

Για αυτές τις ράτσες σκύλων, οι ρυτίδες είναι γοητεία

Αν και από τη φύση τους «τσαλακωμένα», είναι αξιολάτρευτα.

Πώς θα συμπαρασταθείς σε ένα φίλο για το θάνατο της γάτας του

Είναι σαν να έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Πώς θα εκπαιδεύσεις ένα «πεισματάρικο» σκυλί

Είναι όντως «πεισματάρικο» ή μήπως πρέπει εσύ να αναθεωρήσεις κάτι στην…