Κι όμως, οι γάτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας!

Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε κάθε συμπεριφορά τους;

Σε αντίθεση με τους ιδιαίτερα εκφραστικούς σκύλους, μερικές φορές οι γάτες δίνουν την εντύπωση των μυστήριων και απόμακρων ζώων, που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο είδος. Όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες που διερευνούν τη συμπεριφορά μεταξύ γάτας και ανθρώπου -ναι, υπάρχει και τέτοιο επιστημονικό πεδίο- αυτό φαίνεται να απέχει από την πραγματικότητα. Τα μηνύματα που προσπαθεί να μας περάσει μια γάτα δεν περιορίζονται μόνο στο "τάισέ με". Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις ερμηνείες στις οποίες έχει καταλήξει μέχρι σήμερα η έρευνα.

Το γουργουρητό δεν σημαίνει μόνο "είμαι χαρούμενη": Μπορεί να σημαίνει επίσης "σε παρακαλώ, μη φύγεις από κοντά μου". Δεν είναι δηλαδή μόνο μια εκδήλωση ικανοποίησης αλλά και μια έκκληση να συνεχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι η γάτα είναι τραυματισμένη ή πονάει και χρειάζεται φροντίδα.

Δεν τρίβεται στα πόδια μας μόνο για να ζητήσει φαγητό: Όπως έχουν δείξει οι παρατηρήσεις σε αγέλες άγριων γάτων, μετά την επιστροφή τους από το κυνήγι η μία τρίβεται πάνω στην άλλη εν είδει φιλικού χαιρετισμού. Ίσως λοιπόν η τρυφερότητα της ψιψίνας σου μετά την επιστροφή σου στο σπίτι να μην κρύβει (μόνο) ιδιοτελείς προθέσεις, αλλά να είναι και ένας τρόπος να σου δείξει ότι της έλειψες!

Όταν σε κοιτάει με μισόκλειστα μάτια, σε έχει συμπαθήσει: Είναι μια συμπεριφορά που εκδηλώνει και σε άλλες γάτες. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, έτσι η γάτα δείχνει ότι σε αποδέχεται και ότι νιώθει απόλυτα άνετα μαζί σου.

Οι γάτες αναπτύσσουν μια μυστική γλώσσα... νιαουρίσματος με τα αφεντικά τους: Όταν μια γάτα βρίσκεται με άλλες εκπροσώπους του είδους της, σπάνια νιαουρίζει. Αντίθετα, όταν είναι με το αφεντικό της μπορεί να του παίρνει τα αυτιά από τα νιαουρίσματα! Το νιαούρισμα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που έχει αναπτύξει για να επικοινωνεί με τον άνθρωπο, όπως πιστεύουν οι ειδικοί. Μάλιστα χρησιμοποιεί διαφορετικά νιαουρίσματα για να εκφράσει διαφορετικές ανάγκες - τα οποία με τον καιρό το αφεντικό της μπορεί να μάθει να ερμηνεύει.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News