Είναι φυσιολογικό ο σκύλος μου να κοιμάται όλη μέρα;

Εξαρτάται, απαντούν οι ειδικοί.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Αν έχεις αναρωτηθεί, βλέποντας το σκύλο σου για μία ακόμα φορά αραγμένο στον καναπέ, μήπως είναι άρρωστος που περνάει τόσες ώρες καθημερινά στην αγκαλιά του Μορφέα, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με κάποιες εξαιρέσεις, φυσικά…

Σύμφωνα με τον Αμερικανό κτηνίατρο dr Evan Antin, σε γενικές γραμμές ένας σκύλος κοιμάται 12-14 ώρες την ημέρα, ανάλογα και με την ηλικία, τη φυλή και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

«Κάποιες ράτσες είναι πιο “υπναράδες”, όπως τα γαλλικά και αγγλικά μπουλντόγκ», σχολιάζει ο ειδικός. 

Σχετικά με την ηλικία, τα κουτάβια μπορεί να κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες την ημέρα, καθώς η διαδικασία και μόνο της ανάπτυξής τους καταναλώνει πολλή ενέργεια. Αλλά και τα ηλικιωμένα σκυλιά αγαπούν τον ύπνο, πιθανόν όμως και λόγω της δυσκολίας στην κίνηση που τους προκαλούν προβλήματα όπως η αρθρίτιδα.

Πώς συνδέεται η ζωή σε διαμέρισμα με τις πολλές ώρες ύπνου;

Ένας ακόμα απλός λόγος για τον οποίο ο σκύλος σου μπορεί να κοιμάται πολύ; Επειδή, απλά, δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει!

«Οι οικόσιτοι σκύλοι ίσως κοιμούνται περισσότερο, καθώς το περιβάλλον τους τούς προσφέρει λιγότερα ερεθίσματα και λιγότερες πηγές στρες», εξηγεί ο dr Antin, συμπληρώνοντας: «Δηλαδή, μέσα στο σπίτι δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν, να φτιάξουν τη φωλιά τους, να ξεφύγουν από θηρευτές, να βρουν ταίρι κ.λπ. Όλες οι ανάγκες τους καλύπτονται από τους ανθρώπους».

Άλλοι λόγοι που συνδέονται με την υπνηλία

Φυσικά υπάρχουν και κάποια προβλήματα υγείας που προκαλούν νωθρότητα και ανάγκη για περισσότερο ύπνο, όπως ορμονικές διαταραχές, οι διαταραχές του θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός), αλλά και ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Πώς θα καταλάβω αν είναι φυσιολογική η συμπεριφορά του σκύλου μου;

Αν σταματήσει να είναι τόσο δραστήριος όσο στο παρελθόν χωρίς να το δικαιολογεί η ηλικία του, και αν αρχίσει να παίρνει βάρος χωρίς να έχει αλλάξει διατροφή, πιθανόν να πάσχει από υποθυρεοειδισμό ή κάποια άλλη διαταραχή.

Σε γενικές γραμμές, σε περίπτωση που πιστεύεις ότι ο σκύλος σου έχει αρχίσει να κοιμάται περισσότερο από όσο συνήθιζε, αναζήτησε και άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά ή την εμφάνισή του και ενημέρωσε τον κτηνίατρο.

Μπορεί ένας σκύλος να υποφέρει από διαταραχές ύπνου;

Κι όμως, δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους. «Κάποιοι ασθενείς μου αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα όπως η υπνική άπνοια», φέρνει ως παράδειγμα ο Αμερικανός κτηνίατρος. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας», συμπληρώνει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τέτοιες καταστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στα τετράποδα. 

Μια άλλη αιτία πίσω από τις διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι η εμφάνιση άνοιας σε ηλικιωμένα σκυλιά που, όπως και στους ανθρώπους, ενδεχομένως να τους προκαλεί σύγχυση στη διάρκεια της νύχτας, κάνοντάς τα να περιπλανιούνται στο σπίτι. Αυτά τα ζώα συνήθως αναπληρώνουν στη διάρκεια της ημέρας τον ύπνο που χάνουν.

Σχετικά θέματα

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί ο σκύλος σου γλείφει όποιον συναντά;

Δεν είναι πάντα μια χειρονομία αγάπης...

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

Διαβάζονται τώρα!

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Ακούνε οι γάτες το όνομά τους;

Στην πραγματικότητα ναι, απλά επιλέγουν να... προσποιηθούν ότι δεν το άκουσαν,…