4 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου δείχνει την αγάπη του

Με τη γλώσσα του σώματός του και τις πράξεις του σου λέει «σ’ αγαπώ». Είναι στο χέρι σου να μάθεις να τον ακούς.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Πώς θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου με αγαπάει; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν στην Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια Annie Phenix οι πελάτες της. Και τι απαντά εκείνη; Τους περιγράφει τις εξής τέσσερις χειρονομίες των αξιαγάπητων τετράποδών μας:

1. Ένας σκύλος δείχνει την αγάπη του κουνώντας την ουρά του. Συγκεκριμένα, την περιστρέφει ζωηρά, σαν έλικα ελικοπτέρου. Προσοχή όμως: Αν η ουρά ενός σκύλου είναι σηκωμένη αλλά ακίνητη και στραμμένη πάνω από την πλάτη του, όπως προειδοποιεί η εκπαιδεύτρια, αυτό μπορεί να μην είναι σημάδι χαράς και εμπιστοσύνης αλλά επιθετικής διάθεσης, γι’ αυτό κράτησε μια απόσταση.

2. Χαμογελά. Ναι, κι όμως! Το στόμα ενός σκύλου που χαίρεται που σε βλέπει είναι χαλαρό και ανοιχτό, όχι σφιγμένο και κλειστό. Αρκεί όμως ένα ανοιχτό στόμα να μη συνοδεύεται από έντονο λαχάνιασμα, γιατί τότε ο σκύλος ζεσταίνεται ή έχει εξαντληθεί από τη σωματική προσπάθεια. Παράλληλα, ένας σκύλος του οποίου το πρόσωπο εκφράζει αγάπη έχει μαλακό βλέμμα και ίσως σε κοιτάει στα μάτια, ανοιγοκλείνοντάς τα χαλαρά – αν η επαφή με το βλέμμα, αντιθέτως, δεν συνοδεύεται από βλεφάρισμα, μπορεί να εκφράζει επιθετική διάθεση. Καλό είναι, επίσης, να μην πλησιάσεις ένα σκύλο με ορθάνοιχτα μάτια, όπου διακρίνεται το ασπράδι τους.

3. Πηδά πάνω σου. Είναι ο τρόπος του να σε πλησιάσει στο πρόσωπο και να σε γλείψει, θέλοντας να σου πει: «Καλώς ήρθες, φίλε!». Αν πάντως θεωρείς υπερβολικά διαχυτική αυτή την υποδοχή, όπως προσθέτει η εκπαιδεύτρια, μπορείς να τον εκπαιδεύσεις έτσι ώστε να σε υποδέχεται πιο… διακριτικά, για παράδειγμα κουνώντας χαρούμενα την ουρά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, επιπλέον, ένας σκύλος που πηδάει πάνω σε ανθρώπους μπορεί να το κάνει για άλλους λόγους, επειδή ας πούμε υποφέρει από άγχος αποχωρισμού και ανακουφίζεται μόλις βλέπει τον «μπαμπά» του να διασχίζει το κατώφλι του σπιτιού μετά από πολλές ώρες απουσίας. Τέλος, αν ένας σκύλος ορμάει προς το πρόσωπό σου κοπανώντας το δυνατά με τη μουσούδα του, μη σπεύσεις να το εκλάβεις ως μια χειρονομία αγάπης, γιατί ενδεχομένως να δείχνει επιθετικότητα.

4. Γέρνει προς το πόδι σου. Ίσως προσπαθεί έτσι να σου πει «χάιδεψέ με», ιδιαίτερα αν ταυτόχρονα σε κοιτάει στα μάτια με ένα χαλαρό χαμόγελο. Μπορεί όμως, από την άλλη, να το κάνει από ανασφάλεια, επιζητώντας παρηγοριά και στήριξη. Υπάρχουν, ακόμα, κάποιες περιπτώσεις σκύλων που μπορεί να πλησιάζουν… επικίνδυνα προς το πόδι ενός ανθρώπου όχι επειδή τον αγαπούν αλλά για να του στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα του τύπου «μην τα βάζεις μαζί μου». Γι’ αυτό, για να ερμηνεύσεις σωστά κάθε κίνηση και πράξη του σκύλου σου, και ειδικά ενός άγνωστου σκύλου, πρέπει να εκτιμήσεις συνολικά τη γλώσσα του σώματός του, «σκανάροντάς» τον από την κορυφή μέχρι τα νύχια, καταλήγει η εκπαιδεύτρια.  

Σχετικά θέματα

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί ο σκύλος σου γλείφει όποιον συναντά;

Δεν είναι πάντα μια χειρονομία αγάπης...

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

Διαβάζονται τώρα!

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Ακούνε οι γάτες το όνομά τους;

Στην πραγματικότητα ναι, απλά επιλέγουν να... προσποιηθούν ότι δεν το άκουσαν,…