Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου βαριέται (και πώς θα το αντιμετωπίσεις)

Όπως τα παιδιά, έτσι και τα σκυλιά βαριούνται εύκολα. Μόνο που σε αντίθεση με τα παιδιά, δεν μπορούν να μας το πουν.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μήπως βλέπεις το σκύλο σου ξαπλωμένο όλη μέρα στο πάτωμα, να μην έχει διάθεση να ασχοληθεί με οτιδήποτε στο περιβάλλον του; Ίσως πλήττει, όπως εξηγεί η Lara Joseph, ιδιοκτήτρια του διεθνούς Κέντρου Συμπεριφοράς των Ζώων (The Animal Behavior Center).

Ένα άλλο σημάδι ανίας είναι η τάση καταστροφής, προσθέτει η ίδια. «Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος σου μασουλάει πράγματα που του έχεις απαγορέψει να μασουλάει. Μπορεί επίσης να δείχνει ακραίες συμπεριφορές, π.χ. να γαβγίζει ασταμάτητα».

Ενδεχομένως, από την άλλη, να κοιμάται ατελείωτες ώρες. Με όποιον τρόπο, ωστόσο, κι αν επιλέγει ο σκύλος σου να εκδηλώνει την πλήξη του, είναι στο χέρι σου να του προσφέρεις ερεθίσματα που θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή του. Βασική προϋπόθεση, να αποκλείσεις πρώτα, με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ότι πίσω από την «παράξενη» συμπεριφορά του κρύβονται οργανικά προβλήματα.

Τι κάνεις λοιπόν για να βοηθήσεις το σκύλο σου να αντιμετωπίσει την πλήξη;

Βγάλε τον μια βόλτα. Είναι ένας από τους πιο άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους να τον βοηθήσεις να καταπολεμήσει την ανία του. Δεν λειτουργεί όμως σε βάθος χρόνου. Δηλαδή μπορεί αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι, ο σκύλος να αρχίσει να βαριέται ξανά.

Επένδυσε στη θετική ενίσχυση συμπεριφοράς. Είναι ένας τύπος εκπαίδευσης που επιβραβεύει τις θετικές συμπεριφορές του σκύλου σου π.χ. με ένα χάδι ή μια λιχουδιά, ενισχύοντάς τις. «Δεν του προσφέρει μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά ερεθίσματα. Ο σκύλος σου μαθαίνει από αυτή την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα χτίζετε μια σχέση μεταξύ σας. Χρησιμοποιώντας τη θετική ενίσχυση, ο σκύλος σου θα ανυπομονεί να αλληλεπιδράσει μαζί σου», εξηγεί η ειδικός.

Κάνε του δώρο παιχνίδια. Επειδή η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να περνάμε όλη μας τη μέρα εκπαιδεύοντας το σκύλο μας, φρόντισε να τον εφοδιάσεις με αρκετά παιχνίδια, με τα οποία θα μπορεί να απασχολείται ακόμα και τις ώρες που λείπεις από το σπίτι. Δεν πειράζει αν ο σκύλος σου δείξει… υπερβάλλοντα ζήλο, με συνέπεια να τα διαλύσει ή να τα παραμορφώσει! «Θέλουμε ο σκύλος μας να καταστρέφει τα παιχνίδια του. Διαφορετικά, θα καταστρέψει τον καναπέ. Ένα κατεστραμμένο παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι που πρόσφερε διασκέδαση», σχολιάζει η Joseph. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία. Το καλύτερο παιχνίδι για πολλά σκυλιά είναι, για παράδειγμα, τα χαρτονένια κουτιά!

Γίνε ευρηματικός με τα παιχνίδια. Αν ανακαλύψεις ότι ο σκύλος σου απολαμβάνει ένα συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού, συνέχισε να του προσφέρεις τέτοιου είδους παιχνίδια σε διαφορετικές εκδοχές. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι λατρεύει τα χαρτονένια κουτιά: Τη μία φορά δώσε του ένα σκέτο κουτί και την επόμενη βάλε στο εσωτερικό του μερικά παιχνίδια, λίγες κόλλες χαρτί και, ίσως μια λιχουδιά στο βάθος. Αν προσθέσεις και τη λιχουδιά, ωστόσο, φρόντισε να είσαι κοντά του την ώρα που παίζει, για να βεβαιωθείς ότι δεν θα φάει και το κουτί!

Μετάτρεψε κάθε γεύμα του σε γρίφο. Αντί να βάλεις το φαγητό του σε ένα μπολ, κρύψε το σε ένα παιχνίδι Κονγκ ή κάπου μέσα στο σπίτι, αφήνοντάς τον να το εντοπίσει ακολουθώντας τη μυρωδιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και άδειες συσκευασίες τροφίμων, αρκεί να έχουν τρυπούλες από τις οποίες μπορεί να τραβήξει έξω τη λιχουδιά. Υπάρχουν και άλλα αξεσουάρ που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη σίτιση όπως οι κύβοι τροφής. Όλα αυτά, επιπλέον, βοηθούν τους σκύλους να αντιμετωπίζουν το άγχος του αποχωρισμού, αλλά και να τρώνε πιο αργά αν συνηθίζουν να καταβροχθίζουν το φαγητό τους υπερβολικά λαίμαργα.

Σχετικά θέματα

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί ο σκύλος σου γλείφει όποιον συναντά;

Δεν είναι πάντα μια χειρονομία αγάπης...

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

Διαβάζονται τώρα!

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Ακούνε οι γάτες το όνομά τους;

Στην πραγματικότητα ναι, απλά επιλέγουν να... προσποιηθούν ότι δεν το άκουσαν,…