Τι μπορείς να κάνεις αν ο σκύλος σου φοβάται τα πάντα;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τον βοηθήσεις να νιώσει ξανά ασφαλής και ήρεμος.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένας σκύλος φοβάται, καθώς μπορεί να εκφράζει αυτό το συναίσθημα έμμεσα: για παράδειγμα, ίσως γίνεται επιθετικός απέναντι σε άλλα ζώα ή ανθρώπους, υπερπροστατευτικός απέναντι στα αντικείμενά του ή μπορεί να «καβαλάει» τα πόδια του ιδιοκτήτη του. Πράγματι, τέτοιες συμπεριφορές που συχνά ερμηνεύονται ως «άσχημες», μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβουν φόβο.

Τι φοβάται, όμως, ένας σκύλος και γιατί;

Μπορεί να φοβάται τα πάντα! Από δυνατούς ήχους, ανθρώπους, παιδιά και άλλα σκυλιά, μέχρι την ηλεκτρική σκούπα του σπιτιού, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια που διασχίζουν το δρόμο.

Πίσω από ένα σκύλο γεμάτο φόβο συχνά κρύβεται ένα πλήθος παραγόντων, όπως η ανεπαρκής κοινωνικοποίησή του με ανθρώπους και/ή άλλα ζώα, εμπειρίες αμέλειας και/ή κακοποίησης, προηγούμενα συναισθηματικά ή σωματικά τραύματα κ.λπ. Δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τα βαθύτερα αίτια, ιδιαίτερα αν τον υιοθετήσαμε σε προχωρημένη ηλικία. Είναι, ωστόσο, στο χέρι μας να τον βοηθήσουμε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους και να αισθανθεί ξανά ήρεμος και ασφαλής.

Τι πρέπει να κάνεις εσύ;

Σε αυτή την προσπάθεια θα σε βοηθήσουν τα παρακάτω βήματα, που καλό είναι να κάνεις αργά, υπομονετικά και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο και, ιδανικά, έναν εκπαιδευτή:

-Μάθε να ερμηνεύεις τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σου: Μέσα από την παρατήρηση και σε συνεργασία με τους ειδικούς, ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει το φόβο του.

-Παρατήρησε τη δική σου συμπεριφορά: Η οποία μπορεί, άθελά σου, να ενισχύει το φόβο του σκύλου σου. Μήπως, για παράδειγμα, κάθε φορά που ο τετράποδος φίλος σου εκδηλώνει κάποια «άσχημη» συμπεριφορά, π.χ. μασουλάει τα παπούτσια σου, εσύ αντιδράς βάζοντάς του τις φωνές ή διώχνοντάς τον βίαια από το δωμάτιο; Μήπως τον τιμωρείς; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι κάθε φορά που αντιδράς έτσι, αντί να βοηθάς το σκύλο σου να ηρεμήσει, υποδαυλίζεις το φόβο του.

-Ανακάλυψε ποια ερεθίσματα πυροδοτούν το φόβο του: Και, στη συνέχεια, προσπάθησε να αλλάξεις τον αρνητικό συσχετισμό στο μυαλό του. Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος σου φοβάται τον ταχυδρόμο, κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι δώσε στο σκύλο σου να φάει μια λιχουδιά. Έτσι, βραχυπρόθεσμα αποσπάς την προσοχή του από το στρεσογόνο ερέθισμα και μακροπρόθεσμα δημιουργείς στο μυαλό του ένα θετικό συσχετισμό (κουδούνι-λιχουδιά), που μπορεί να αντικαταστήσει τον αρνητικό.

-Ξεκίνησε δραστηριότητες που σε φέρνουν πιο κοντά με το σκύλο σου: Παίξτε φρίσμπι, κυνήγι θησαυρού, αύξησε τη συχνότητα των περιπάτων σας. Μέσα από τις κοινές δραστηριότητες θα χτίσεις την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σου και θα τον βοηθήσεις να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. 

-Άρχισε από ένα οικείο περιβάλλον και σταδιακά φέρε το σκύλο σου σε επαφή με τον «έξω κόσμο»: Ξεκίνησε να παίζεις μαζί του π.χ. στην αυλή του σπιτιού σας, όπου είναι ευκολότερο να νιώσει ασφάλεια, και μόλις τον δεις να χαλαρώνει και να απολαμβάνει το παιχνίδι, δοκίμασε να πάτε σε ένα πάρκο, όπου θα εκτεθεί σε περισσότερα και λιγότερο οικεία ερεθίσματα.

-Κάνε τον να νιώσει ασφάλεια με τις κινήσεις σου: Κάθε φορά που ο σκύλος σου δείχνει να φοβάται, βοήθησέ τον να ηρεμήσει αγκαλιάζοντάς τον ή κάνοντας του μασάζ. 

-Η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία λύση: Όταν οι άλλες στρατηγικές αποτύχουν, συζήτησε με τον κτηνίατρο μήπως χρειαστεί να χορηγήσεις στο σκύλο σου κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα τον ανακουφίσει από το άγχος και το φόβο και θα τον βοηθήσει να απολαμβάνει τη ζωή.

Σχετικά θέματα

Πώς θα εκπαιδεύσεις ένα «πεισματάρικο» σκυλί

Είναι όντως «πεισματάρικο» ή μήπως πρέπει εσύ να αναθεωρήσεις κάτι στην…

Γιατί ένας σκύλος ξαφνικά τσιτώνει και αρχίζει να τρέχει σαν τρελός;

Πού οφείλεται αυτή η αστεία συμπεριφορά αλλά και ποιους κινδύνους κρύβει.

Διαβάζονται τώρα!

Φωτογραφίες: Αληθινές ιστορίες κοριτσιών που αγαπούν τις γάτες 

Το φωτογραφικό πρότζεκτ «Girls and their cats» μας συστήνει πάνω από 200 νεαρές…

5 τρόποι να προετοιμαστείς για μια πεζοπορία με το σκύλο σου

Έτσι θα την οργανώσεις εύκολα και με ασφάλεια για όλους, είτε πρόκειται να…

Μήπως η γάτα σου χάνει υπερβολικά πολλές τρίχες;

Οι ειδικοί εξηγούν πότε είναι θέμα εποχής και σε ποιες περιπτώσεις η τριχόπτωση…

Ένας σκύλος επέστρεψε μετά από ενάμιση χρόνο στο σπίτι του στο Χαλάνδρι χάρη στο τσιπ

Μια συγκινητική ιστορία δίνει ελπίδα σε όσους έχουν χάσει το κατοικίδιό τους.

Μια παραμορφωμένη γατούλα βρήκε την απόλυτη φιλία σε μια μεγάλη σκυλίτσα

Μια γυναίκα και ένα Μπόξερ «υιοθέτησαν» ένα αδέσποτο πλασματάκι χωρίς να…

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση;

Και σε τι μπορεί να είναι αλλεργικός, ιδιαίτερα αυτή την εποχή;