Γιατί ο σκύλος μου ξύνει το κρεβατάκι του προτού ξαπλώσει;

Μπορεί, επιπλέον, να κάνει κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο και να το σκάβει. Ανακάλυψε πού οφείλεται η παράξενη ρουτίνα ύπνου του.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Οι περισσότεροι σκύλοι, ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους ή ηλικίας, επιδίδονται σε ένα αλλόκοτο στα μάτια μας τελετουργικό προτού ξαπλώσουν στο κρεβατάκι τους και αποκοιμηθούν. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους πολλές φορές, να ξύνουν και να σκάβουν το μαξιλαράκι τους. Πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά;

Το σκυλί μου κύκλους κάνει

Έχεις παρατηρήσει σε ταινίες τα ελικόπτερα της αστυνομίας να διαγράφουν κύκλους στον αέρα προτού προσγειωθούν στο σημείο του εγκλήματος; Για τον ίδιο λόγο διαγράφει κύκλους και ο σκύλος σου στο σημείο όπου ετοιμάζεται να πάρει έναν υπνάκο: για να βεβαιωθεί ότι η περίμετρος είναι ασφαλής. Είναι κατάλοιπο από τους πρόγονούς του που ζούσαν στη φύση, οι οποίοι προτού ξαπλώσουν έπρεπε να βεβαιωθούν πρώτα ότι το σημείο ανάπαυσής τους δεν έκρυβε φίδια, ποντίκια και άλλες παγίδες.

 Όταν το κρεβάτι του έχει φαγούρα

Όταν ένας σκύλος ξύνει με μανία το κρεβάτι του, στην πραγματικότητα αφήνει τη μυρωδιά του, για να διασφαλίσει ότι είναι δικό του. Κι αυτό γιατί οι πατούσες του σκύλου περιέχουν αδένες από τους οποίους εκκρίνεται η προσωπική του μυρωδιά, αποθαρρύνοντας τους επίδοξους εισβολείς. Με λίγα λόγια, η οσμή που αφήνει ένας σκύλος στο κρεβάτι του ξύνοντάς το στέλνει το μήνυμα: «Μην πλησιάζεις, αυτή είναι η περιοχή μου!».

Ανασκαφές πριν από τον ύπνο

Ο σκύλος σου μπορεί να σκάβει το κρεβατάκι του πριν από τον ύπνο για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ζεσταίνεται ή κρυώνει και θέλει να πετύχει μια καλύτερη θερμοκρασία (αυτή η συμπεριφορά είναι κατάλοιπο από την εποχή που ένας σκύλος έσκαβε το έδαφος για να βρει δροσιά ή ζεστασιά). Δεύτερον, επειδή προσπαθεί να βολευτεί καλύτερα. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα φαγωμένο μαξιλαράκι ή, ακόμα χειρότερο, το μαξιλάρι του καναπέ όπου ο σκύλος απολαμβάνει να αράζει με τις ώρες!

Σχετικά θέματα

Διαβάζονται τώρα!

Πώς θα φτιάξεις τοστάκια σε σχήμα γάτας

Το τέλειο σνακ για μια συνάντηση με τους crazy cat φίλους σου.

Γιατί πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το πένθος για το θάνατο ενός κατοικίδιου

Είναι σαν να χάνουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο, αλλά χωρίς την ανάλογη…

Breaking Bad: Ο γάτος που ανήκει σε αστυνομικό αλλά έχει κατακλέψει τη γειτονιά

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Tigger φέρνει καθημερινά καινούρια λάφυρα στον…

5 συμβουλές για να εξελιχθεί ομαλά το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σκύλους

Κανονίζεις playdate για το τετράποδό σου; Ακολούθησε τα παρακάτω tips για…

7 λόγοι που η γάτα σου έγινε ξαφνικά επιθετική

Τι μπορεί να φταίει και πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε περίπτωση;

Το μικροσκοπικό γατάκι με την τεράστια θέληση για ζωή

Γνώρισε την BooBoo, που από τη στιγμή που διασώθηκε, σε μέγεθος τσέπης, κέρδισε…