Γιατί ο σκύλος μου ξύνει το κρεβατάκι του προτού ξαπλώσει;

Μπορεί, επιπλέον, να κάνει κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο και να το σκάβει. Ανακάλυψε πού οφείλεται η παράξενη ρουτίνα ύπνου του.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Οι περισσότεροι σκύλοι, ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους ή ηλικίας, επιδίδονται σε ένα αλλόκοτο στα μάτια μας τελετουργικό προτού ξαπλώσουν στο κρεβατάκι τους και αποκοιμηθούν. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους πολλές φορές, να ξύνουν και να σκάβουν το μαξιλαράκι τους. Πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά;

Το σκυλί μου κύκλους κάνει

Έχεις παρατηρήσει σε ταινίες τα ελικόπτερα της αστυνομίας να διαγράφουν κύκλους στον αέρα προτού προσγειωθούν στο σημείο του εγκλήματος; Για τον ίδιο λόγο διαγράφει κύκλους και ο σκύλος σου στο σημείο όπου ετοιμάζεται να πάρει έναν υπνάκο: για να βεβαιωθεί ότι η περίμετρος είναι ασφαλής. Είναι κατάλοιπο από τους πρόγονούς του που ζούσαν στη φύση, οι οποίοι προτού ξαπλώσουν έπρεπε να βεβαιωθούν πρώτα ότι το σημείο ανάπαυσής τους δεν έκρυβε φίδια, ποντίκια και άλλες παγίδες.

 Όταν το κρεβάτι του έχει φαγούρα

Όταν ένας σκύλος ξύνει με μανία το κρεβάτι του, στην πραγματικότητα αφήνει τη μυρωδιά του, για να διασφαλίσει ότι είναι δικό του. Κι αυτό γιατί οι πατούσες του σκύλου περιέχουν αδένες από τους οποίους εκκρίνεται η προσωπική του μυρωδιά, αποθαρρύνοντας τους επίδοξους εισβολείς. Με λίγα λόγια, η οσμή που αφήνει ένας σκύλος στο κρεβάτι του ξύνοντάς το στέλνει το μήνυμα: «Μην πλησιάζεις, αυτή είναι η περιοχή μου!».

Ανασκαφές πριν από τον ύπνο

Ο σκύλος σου μπορεί να σκάβει το κρεβατάκι του πριν από τον ύπνο για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ζεσταίνεται ή κρυώνει και θέλει να πετύχει μια καλύτερη θερμοκρασία (αυτή η συμπεριφορά είναι κατάλοιπο από την εποχή που ένας σκύλος έσκαβε το έδαφος για να βρει δροσιά ή ζεστασιά). Δεύτερον, επειδή προσπαθεί να βολευτεί καλύτερα. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα φαγωμένο μαξιλαράκι ή, ακόμα χειρότερο, το μαξιλάρι του καναπέ όπου ο σκύλος απολαμβάνει να αράζει με τις ώρες!

Σχετικά θέματα

Γιατί ένας σκύλος ξαφνικά τσιτώνει και αρχίζει να τρέχει σαν τρελός;

Πού οφείλεται αυτή η αστεία συμπεριφορά αλλά και ποιους κινδύνους κρύβει.

Γιατί βλέπω το ασπράδι των ματιών του σκύλου μου;

Συνήθως είναι μια ένδειξη φόβου που δεν πρέπει να αγνοήσεις ή να υποτιμήσεις.

Διαβάζονται τώρα!

Πριν από 15.000 χρόνια ο σκύλος ήταν ήδη ο πιο πιστός μας φίλος

Αυτή την υπόθεση στηρίζουν τα ευρήματα σε έναν τάφο στη Γερμανία.

Γιατί ένας σκύλος ξαφνικά τσιτώνει και αρχίζει να τρέχει σαν τρελός;

Πού οφείλεται αυτή η αστεία συμπεριφορά αλλά και ποιους κινδύνους κρύβει.

5 λόγοι να βγεις ραντεβού με έναν άντρα που αγαπάει τις γάτες

Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καταρρίπτουμε το κλισέ ότι «οι…

Βίντεο: Μήπως οι γάτες αναπτύσσουν διαφορετικές «διαλέκτους» νιαουρίσματος ανά χώρα; 

Μια συναρπαστική έρευνα για τη γλώσσα του αγαπημένου σου αιλουροειδούς.

Η ολλανδική αστυνομία έχει μια ειδική μονάδα προστασίας των ζώων

Διασώζει ζώα και ταυτόχρονα τιμωρεί τους αμελείς ή κακόβουλους ιδιοκτήτες τους.