Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας εκφράζει συμπόνοια.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Είτε έχεις δικό σου σκύλο είτε όχι, σίγουρα θα γνωρίζεις κάποια ιστορία όπου ενώ ο ιδιοκτήτης του ήταν στεναχωρημένος, ο τετράποδος φίλος του έδειξε να αντιλαμβάνεται τη θλίψη του, καθώς ήρθε να τον παρηγορήσει.

Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ναι, τα σκυλιά νιώθουν συμπόνοια και σπεύδουν να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους.

Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς διεξήγαγε μια μελέτη σε 34 κατοικίδια ζώα και θεραπευτικά σκυλιά (σκυλιά που χρησιμοποιούνται ως φροντιστές π.χ. για ανθρώπους με αναπηρίες), από διάφορες φυλές και ηλικίες. 

Όπως έγραψαν πρόσφατα στο The Conversation δύο από αυτούς τους ερευνητές, οι Julia Meyers-Manor και Emily Sanford, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου κλήθηκε να μπει σε ένα δωμάτιο και να κλείσει την πόρτα. Εκεί, οι ειδικοί ζήτησαν από τους μισούς εθελοντές να κλαίνε δυνατά και να φωνάζουν «βοήθεια», και από τους άλλους μισούς να σιγοτραγουδούν ένα νανούρισμα ενώ έλεγαν «βοήθεια» σε ήρεμο τόνο.

Τι διαπίστωσαν έκπληκτοι οι επιστήμονες; Περίπου τα μισά σκυλιά (τόσο τα κατοικίδια όσο και τα θεραπευτικά σκυλιά) άνοιξαν την πόρτα και πήγαν να βρουν τους ιδιοκτήτες τους, είτε εκείνοι φώναζαν «βοήθεια» και έκλαιγαν δυνατά είτε επαναλάμβαναν ήρεμοι τη λέξη «βοήθεια». Στην περίπτωση των εθελοντών που έκλαιγαν, ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των τετράποδων φίλων τους ήταν μόλις 23 δευτερόλεπτα, ενώ για εκείνους που ήταν ήρεμοι έφτανε το ενάμιση λεπτό. 

«Ερμηνεύουμε αυτά τα αποτελέσματα ως απόδειξη ότι τα σκυλιά ανταποκρίθηκαν στο κλάμα των ιδιοκτητών τους εκφράζοντας συμπόνοια. Για να δείξεις συμπόνοια σε κάποιον πρέπει όχι μόνο να κατανοήσεις ότι βρίσκεται σε δυσφορία, αλλά επιπλέον να ελέγξεις το δικό σου στρες σε αρκετό βαθμό ώστε να καταφέρεις να τον βοηθήσεις. […] Το ίδιο μοτίβο έχουμε παρατηρήσει και σε παιδιά, όπου τα παιδιά με τη μεγαλύτερη συμπόνοια είναι εκείνα που βρίσκονται σε θέση να ελέγξουν καλύτερα τη δική τους συναισθηματική κατάσταση ώστε να προσφέρουν βοήθεια», έγραψαν οι δυο ψυχολόγοι στο The Conversation. 

Πράγματι, όπως διαπίστωσε η ίδια ομάδα ειδικών σε μια σειρά άλλων πειραμάτων, τα υπόλοιπα σκυλιά, εκείνα δηλαδή που δεν έτρεξαν να παρηγορήσουν τους ιδιοκτήτες τους, δεν ήταν απαραιτήτως αδιάφορα προς το αφεντικό τους: πολλά από αυτά, απλά, κυριεύτηκαν από τόσο στρες, ώστε μπλόκαραν απέναντι στη συναισθηματική αντίδραση του ιδιοκτήτη τους και δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Αν λοιπόν ο δικός σου σκύλος δεν έρχεται να σου συμπαρασταθεί σε κάθε δυσκολία, το πρόβλημα ίσως να μην είναι ότι αδιαφορεί για σένα, αλλά ότι σε αγαπάει υπερβολικά.

Σχετικά θέματα

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

8 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου λέει «χάιδεψέ με»

Μια νέα έρευνα αποκρυπτογράφησε τις πιο κοινές χειρονομίες των τετράποδων φίλων…

5 συμβουλές για να εξελιχθεί ομαλά το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σκύλους

Κανονίζεις playdate για το τετράποδό σου; Ακολούθησε τα παρακάτω tips για…

Διαβάζονται τώρα!

Ιδρώνουν οι σκύλοι;

Η λειτουργία της εφίδρωσης στους τετράποδους φίλους μας διαφέρει από τη δική…

Μπορεί μια γάτα να καεί από τον ήλιο;

Πρόσφατα μάθαμε για πολλά περιστατικά εγκαυμάτων σε γάτες από τις φωτιές στο…

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Παχυσαρκία: Απειλεί την υγεία (και) των κατοικιδίων μας;

Το 60% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ στους σκύλους το ίδιο…

Protect Animals Greece: Καλύπτει τα έξοδα για την προετοιμασία υιοθεσίας των πυρόπληκτων ζώων

Ήδη συντόνισε δράση στο Μάτι για τη σίτιση, τον εντοπισμό, τη διάσωση και τη…