8 λόγοι για να υιοθετήσεις μια ενήλικη γάτα

Από ποιες απόψεις είναι προτιμότερη από ένα γατάκι.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Τα γατάκια έχουν πολύ περισσότερες ελπίδες να βρουν ένα σπίτι από τις ενήλικες γάτες. Κι όμως αν αναζητάς να υιοθετήσεις μια γάτα, έχεις τουλάχιστον 8 καλούς λόγους να επιλέξεις ένα ενήλικο ζώο:

1. H ενήλικη γάτα έχει διαμορφωθεί πλήρως. Έτσι, ξέρεις από την αρχή το χαρακτήρα της - όπως το πόσο ζωηρή ή ήσυχη, το πόσο κοινωνική ή μοναχική είναι- αλλά και την εξωτερική της εμφάνιση, για παράδειγμα το χρώμα της γούνας και το τελικό μέγεθός της.

2. Το σπίτι σου κινδυνεύει λιγότερο να καταστραφεί από μια ενήλικη γάτα. Οι ενήλικες γάτες έχουν λιγότερη ενέργεια από τα γατάκια και είναι πιο προσεκτικές και συγκρατημένες, οπότε δεν κινδυνεύουν τόσο τα αγαπημένα σου αντικείμενα και τα έπιπλά σου από τα νύχια και τα δόντια της (αν και, μεταξύ μας, αν αγωνιάς να διατηρήσεις ακέραια τη διακόσμηση του σπιτιού, καλύτερο θα ήταν να πάρεις ένα καναρίνι).

3. Η ενήλικη γάτα χρειάζεται λιγότερη φροντίδα και προσοχή. Ακόμα και αν λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς – τόσο. Οι ενήλικες γάτες είναι πιο ανεξάρτητες, για παράδειγμα δεν έχουν ανάγκη διαρκώς από ένα «συμπαίκτη», δεν χρειάζονται βοήθεια στο φαγητό και έχουν εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.

4. Η ενήλικη γάτα κοστίζει λιγότερο. Πιθανότατα έχει στειρωθεί και έχει κάνει τις πρώτες «φουρνιές» εμβολίων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις ή φιλόζωοι εθελοντές, για να προωθήσουν την υιοθεσία μιας ενήλικης γάτας (που είναι πιο δύσκολη) αναλαμβάνουν να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων του ζώου.

5. Η ενήλικη γάτα είναι καλύτερη επιλογή για ένα σπίτι με ηλικιωμένους ανθρώπους. Μπορεί να ακολουθήσει ευκολότερα τους ρυθμούς τους, γιατί έχει λιγότερη ενέργεια από ένα γατάκι. Μια ενήλικη γάτα είναι πιθανότερο, για παράδειγμα, να αράξει με τις ώρες στην αγκαλιά σου απολαμβάνοντας τα χάδια σου.

6. Η ενήλικη γάτα μπορεί να συνυπάρξει ευκολότερα με άλλα κατοικίδια ζώα. Ιδιαίτερα αν έχει συνηθίσει την παρουσία άλλων κατοικιδίων από προηγούμενα σπίτια. Και ειδικά αν τα υπόλοιπα pets του καινούριου της σπιτιού είναι προχωρημένης ηλικίας. Κι αυτό γιατί μια ενήλικη γάτα είναι συνήθως πιο υπομονετική και ήρεμη από ένα ζωηρό και αεικίνητο γατάκι. 

7. Η ενήλικη γάτα είναι πιθανότερο να σου εκφράσει ευγνωμοσύνη. Ιδιαίτερα αν έχει ζήσει τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν, μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα ένα φιλόξενο και γεμάτο αγάπη σπιτικό.

8. Αν δεν υιοθετήσεις εσύ μια ενήλικη γάτα, μπορεί να μην το κάνει κανένας. Έχει λιγότερες πιθανότητες υιοθεσίας από ένα γατάκι και κινδυνεύει περισσότερο να βρεθεί στο δρόμο και να χάσει τη ζωή της.

Σχετικά θέματα

9 tips για να κάνεις τη φοβισμένη γατούλα σου να σε εμπιστευτεί

Μόλις την υιοθέτησες, αλλά περνάει όλη την ημέρα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι;…

Ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τη γάτα: ναι ή όχι;

Για να δώσεις την απάντηση, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις.

Διαβάζονται τώρα!

4 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος σου δείχνει την αγάπη του

Με τη γλώσσα του σώματός του και τις πράξεις του σου λέει «σ’ αγαπώ». Είναι στο…

Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να…

Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα! Τι κάνω;

Πώς θα καταλάβεις, καταρχήν, ότι όντως καταβρόχθισε κάποιο αντικείμενο και ποια…

Τελικά, τι καταλαβαίνει ο σκύλος μου από όσα τού λέω;

Έχει νόημα να του μιλάς ή είναι… σαν να μιλάς μόνος σου; Θυμάται τα πράγματα…

Το κοινό διακοσμητικό αντικείμενο που μπορεί να σκοτώσει μια γάτα

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε στο σπίτι μας, ιδιαίτερα την περίοδο των…