5 τρόποι να διατηρείς καθαρά την αμμολεκάνη της γάτας σου και το γύρω χώρο 

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μπορεί οι γάτες να μη χρειάζονται βόλτα δύο φορές την ημέρα για να κάνουν την ανάγκη τους, ωστόσο ο καθαρισμός της αμμολεκάνης τους είναι από μόνος του ένας μικρός μπελάς. Πώς θα διατηρείς την τουαλέτα της γάτας σου, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο το δυνατόν πιο καθαρά και απαλλαγμένα από δυσάρεστες οσμές;

Διάλεξε την κατάλληλη αμμολεκάνη: Για να αποφύγεις το βομβαρδισμό του περιβάλλοντα χώρου με βρόμικη άμμο από τη γάτα σου που προσπαθεί να καλύψει τις ακαθαρσίες της, μπορείς να δοκιμάσεις μια κλειστή αμμολεκάνη, αν και δεν είναι σίγουρο ότι το κατοικίδιό σου θα τη βολευτεί. Αν επιλέξεις ανοιχτή αμμολεκάνη, φρόντισε να έχει ψηλά τοιχώματα, ώστε να κρατάει όσο το δυνατόν περισσότερη άμμο στο εσωτερικό της. Υπάρχει, τέλος, η high-tech αλλά αρκετά ακριβή λύση της αυτοκαθαριζόμενης αμμολεκάνης, που θα σου λύσει τα χέρια αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι. 

Δοκίμασε διαφορετικά είδη άμμου: Η ελαφριά άμμος εκτοξεύεται ευκολότερα στον περιβάλλοντα χώρο από την πιο βαριά. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το πέλετ (ουσιαστικά, κομματάκια ξύλου), που σύμφωνα με μαρτυρίες δεν απορροφά μυρωδιές και δεν λερώνει το χώρο γύρω από την τουαλέτα της γάτας.

Τοποθέτησε την τουαλέτα της γάτας σε ένα δωμάτιο που καθαρίζεται εύκολα: Ιδανική λύση είναι το μπάνιο σου, ή η βεράντα σου, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να έχεις ελαφρώς ανοιχτή την μπαλκονόπορτα χειμώνα-καλοκαίρι. 

Κάλυψε το δάπεδο γύρω από την αμμολεκάνη: Αν χρησιμοποιήσεις ανοιχτή αμμολεκάνη, για να μαζεύεις ευκολότερα τις ακαθαρσίες που «δραπετεύουν» γύρω της μπορείς να καλύψεις το πάτωμα κάτω από το δοχείο της άμμου με ένα πρόχειρο χαλάκι, ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ή ένα ταψί. Μπορείς, ακόμα, να τοποθετήσεις την αμμολεκάνη μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα που έχεις φουσκώσει (με την ελπίδα ότι δεν θα τη διαλύσουν τα νύχια της γάτας σου). Υπάρχουν επίσης ειδικά χαλάκια για αμμολεκάνες, τα οποία δεν κοστίζουν ακριβά.

Κράτα σκουπάκι και φαράσι σε κοντινή απόσταση: Η πικρή αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν κάνεις, δύσκολα θα αποφύγεις το συστηματικό καθαρισμό της περιοχής. Ιδανικά, σε καθημερινή βάση αφαίρεσε με ένα ειδικό φτυαράκι τις ακαθαρσίες από την επιφάνεια της άμμου και σκούπισε το γύρω δάπεδο με σκουπάκι και φαράσι. Καλό είναι να έχεις τον εξοπλισμό καθαριότητας σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα της γάτας σου, πράγμα που θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτές τις κινήσεις ρουτίνα.


 

Διαβάζονται τώρα!

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Ακούνε οι γάτες το όνομά τους;

Στην πραγματικότητα ναι, απλά επιλέγουν να... προσποιηθούν ότι δεν το άκουσαν,…