7 συμβουλές για να ξαναβρείς τη γάτα που έχασες

Μην απελπίζεσαι. Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοικίδιων ζώων ξαναβρίσκουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το δρόμο τους. Αρκεί κι εσύ να κινητοποιηθείς άμεσα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ένας από τους γάτους μου εξαφανίστηκε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου, για να τον βρω λίγη ώρα αργότερα πεσμένο στο δρόμο, κάτω από ένα θάμνο, ευτυχώς όχι με σοβαρά τραύματα.

Οι γάτες που χάνονται, σε αντίθεση με τα σκυλιά, δεν το βάζουν στα πόδια αλλά συνήθως δεν απομακρύνονται από το σπίτι και, είτε είναι τραυματισμένες είτε απλώς τρομαγμένες, βρίσκουν κρυψώνες σε κοντινή απόσταση. Ακόμα και αν εσύ τις φωνάζεις να γυρίσουν, ίσως από το φόβο τους να μην ανταποκρίνονται.

Πώς θα βρεις λοιπόν μια γάτα που έχασες, είτε έχει μάθει να κυκλοφορεί εκτός σπιτιού είτε βγήκε για πρώτη φορά;

1. Μη διστάσεις καταρχήν να τσιπάρεις τη γάτα σου. Είναι γεγονός ότι πολλοί δεν θα μπουν στον κόπο να αναζητήσουν μικροτσίπ σε σκύλο που φαίνεται να έχει χαθεί, πόσο μάλλον σε γάτα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

2. Στείρωσέ την, ακόμα και αν ζει μέσα στο σπίτι. Ο οίστρος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες αναπαραγωγικής ηλικίας προσπαθούν να δραπετεύσουν, με κίνδυνο να χαθούν εντελώς.

3. Αν η γάτα σου χαθεί, «χτένισε» τη γειτονιά, ιδιαίτερα τα σημεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν κρυψώνες. Μη διστάσεις να ζητήσεις από τους γείτονές σου να σου ανοίξουν την αυλή ή την πυλωτή τους, για να κάνεις και εκεί μια μικρή έρευνα. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το 2017 το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, το 75% των γάτων που χάνονται βρίσκονται κατά μέσο όρο σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο απόδρασης (ενώ για τις γάτες που ζουν αποκλειστικά στο σπίτι, η μέση απόσταση μειώνεται μόλις στα 50 μέτρα). Μην ξεχνάς ότι οι γάτες χωρούν να κρυφτούν ακόμα και σε μικροσκοπικές τρύπες. Όπου χωράει η γροθιά σου, θα χωράει σίγουρα και η γάτα σου.

4. Πήγαινε κυρίως σε σπίτια και σημεία της γειτονιάς όπου ξέρεις ότι υπάρχει πάντα φαγητό για τις αδέσποτες γάτες. Αν η δική σου έχασε το δρόμο της και έχει αρχίσει να ξεθαρρεύει, δεν αποκλείεται να τη βρεις εκεί, ιδιαίτερα αν είναι αστείρωτη και αναζητά, πέρα από τροφή, και ταίρι.

5. Επικοινώνησε με το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής σου αλλά και με τα πλησιέστερα κτηνιατρεία, προσκομίζοντάς τους μια φωτογραφία της γάτας σου, ώστε να σε ενημερώσουν σε περίπτωση που βρεθεί στα χέρια τους κάποιο ζώο που φαίνεται οικόσιτο, τραυματισμένο ή υγιές.

6. Ανάρτησε αγγελία στα social media, ενημερώνοντας για την απώλεια του ζώου σου μαζί με φωτογραφία του. Μην παραλείψεις να αναγράψεις την ημερομηνία που το έχασες, την ακριβή τοποθεσία από την οποία εξαφανίστηκε, καθώς και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (π.χ. ότι είναι φιλικό προς τους ανθρώπους ή ότι φοράει κόκκινο λουράκι, αν και τα λουράκια κάποιες φορές βγαίνουν). Κοινοποίησε την αγγελία σου και σε σελίδες φιλοζωικών οργανώσεων, ιδιαίτερα σε όσες δραστηριοποιούνται στην περιοχή σου.

7. Ακολούθησε και τον παραδοσιακό τρόπο. Κόλλησε αφίσες σε διάφορα σημεία όχι μόνο της γειτονιάς αλλά και των γύρω δρόμων, δίνοντας έμφαση σε σημεία που επισκέπτονται όσοι έχουν κατοικίδια, π.χ. σε pet shops και κτηνιατρεία.

8. Δράσε άμεσα. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το ένα τρίτο των γάτων που έχουν χαθεί ξαναβρίσκεται μέσα στις πρώτες επτά μέρες.


 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News