Έχετε έναν εσωστρεφή σκύλο; Δείτε πώς να τον βοηθήσετε να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Δεν είναι ντροπή… να έχετε έναν ντροπαλό σκύλο, αλλά μπορείτε να τον κάνετε να νιώθει πιο άνετα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα αγαπημένα μας τετράποδα, έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και την ξεχωριστή τους προσωπικότητα. Έτσι δεν είναι όλα τα σκυλιά κοινωνικά, ενώ ναι κάποια μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ντροπαλά.

Μερικοί συγκρατημένοι σκύλοι προτιμούν να παρακολουθούν τη ζωή από το περιθώριο αντί να είναι μέρος της δράσης. Αυτά τα ντροπαλά κουτάβια αψηφούν το στερεότυπο του «τυπικού» σκύλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη φυσιολογικά. Είτε μέσω της φύσης, είτε μέσω της ανατροφής, είτε με συνδυασμό και των δύο, μερικά σκυλιά τυχαίνει να είναι μοναχικά.

Βασικά σημεία του άρθρου

Ένας ντροπαλός σκύλος εμφανίζει δειλές ή φαινομενικά «αντικοινωνικές» συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τις αντιδράσεις που συνήθως περιμένουμε από τα σκυλιά.

Τόσο η γενετική όσο και οι εμπειρίες ζωής παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η συμπεριφορά ενός σκύλου.

Τα εσωστρεφή σκυλιά μπορεί να σκύβουν, να κρύβονται, να αποφεύγουν την οπτική επαφή, να γλείφουν τα χείλη τους και να γκρινιάζουν.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να βοηθήσουν τα εσωστρεφή σκυλιά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο στρες.

Τι είναι ένας ντροπαλός σκύλος;

Ο «ντροπαλός σκύλος» είναι ένας συναρπαστικός όρος που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς σκύλων. Για παράδειγμα:

Ένα κουτάβι που κρέμεται πίσω και δεν παίζει κατά τη διάρκεια του μαθήματος κοινωνικοποίησης μπορεί να θεωρηθεί ντροπαλό.

Ένας σκύλος που αποσύρεται σε ένα υπνοδωμάτιο όταν τον επισκέπτονται οι επισκέπτες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συγκρατημένος.

Ένα κουτάβι χαμηλής ενέργειας μπορεί να θεωρηθεί εσωστρεφές σκυλί.

Το «ντροπαλό» μπορεί να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε δειλές ή φαινομενικά «αντικοινωνικές» συμπεριφορές που δεν εμπίπτουν στις αντιδράσεις που συνήθως περιμένουμε από τα σκυλιά μας.

Τούτου λεχθέντος, κάποιοι σκύλοι μπορεί να ενεργούν ως αποσυρμένοι μόνο σε ορισμένα σενάρια, όπως όταν αισθάνονται καταβεβλημένοι. Τα ντροπαλά σκυλιά μπορεί να είναι απόλυτα χαρούμενα σε περιβάλλοντα όπου αισθάνονται άνετα, όπως στο σπίτι ή σε γνωστές βόλτες γύρω από το τετράγωνο.

Γιατί κάποια σκυλιά είναι ντροπαλά ή εσωστρεφή;

Οι περισσότεροι γονείς κατοικίδιων ζώων υιοθετούν ένα νέο σκυλί με τις καλύτερες προθέσεις, έτοιμοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον νέο τους καλύτερο φίλο να γίνει ένας καλά προσαρμοσμένος σκύλος με αυτοπεποίθηση. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τόσο η γενετική όσο και οι εμπειρίες ζωής παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η συμπεριφορά ενός σκύλου.

Η ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου επηρεάζεται από έναν συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων, όπως:

Χαρακτηριστικά που κληρονόμησαν ή έμαθαν από τους γονείς τους

Η ποσότητα και η ποιότητα της πρώιμης κοινωνικοποίησης

Το περιβάλλον τους

Συνεχής κοινωνικοποίηση καθώς ο σκύλος ωριμάζει

Το επίπεδο της καθημερινής άσκησής τους

Το τι τρώνε

Όλα αυτά μπορούν να παίξουν ρόλο στο πώς μια κυνική προσωπικότητα αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Παίζει ρόλο η φυλή;

Ενώ η ράτσα ενός σκύλου δεν αποτελεί εγγύηση συμπεριφοράς (τα Λαμπραντόρ που μισούν την κολύμβηση υπάρχουν!), υπάρχουν ορισμένες ράτσες που είναι γνωστό ότι είναι πιο συγκρατημένες από άλλες.

Τα σκυλιά που εκτράφηκαν για να εργάζονται μεμονωμένα, τα σκυλιά φύλαξης ζώων όπως τα Anatolian Shepherds και ορισμένα σκυλιά ομάδας εργασίας όπως τα Akitas, μπορεί να είναι πιο εσωστρεφή από άλλα σκυλιά. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις σε συμπεριφορές που σχετίζονται με τη φυλή, επομένως είναι πιθανό το συνήθως απόμακρο Σαρ Πέι να είναι χαλαρό ή ένα τυπικά απερχόμενο Γκόλντεν Ριτρίβερ να προτιμά τον χρόνο του μόνος του.

Πώς μοιάζει ένας ντροπαλός ή συγκρατημένος σκύλος;

Τα ντροπαλά σκυλιά μπορούν να επιδείξουν συμπεριφορές που κυμαίνονται από την απόσυρση έως το να είναι φαινομενικά επιθετικά. Το επίπεδο αντίδρασης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ένταση της περίστασης.

Τυπικές συμπεριφορές ντροπαλού, νευρικού ή φοβισμένου σκύλου περιλαμβάνουν:

 

κρύψιμο

 

απομάκρυνση

 

αποφυγή οπτικής επαφής

 

χαμηλή στάση

 

μαζεμένη ουρά

 

γλείψιμο χειλιών

 

χασμουρητό

 

πεσμένα αυτιά

 

γκρίνια

 

άσκοπη κίνηση

 

άγχος

 

γαβγίσματα ενώ απομακρύνεται

 

χαμηλή ενέργεια/χωρίς ενέργεια

 

Μερικές συμπεριφορές εσωστρεφών σκύλων, όπως η αποφυγή της οπτικής επαφής και το χασμουρητό, μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Είναι σημαντικό οι γονείς των κατοικίδιων να αφιερώσουν χρόνο για να παρατηρήσουν το κουτάβι τους και να γνωρίσουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου τους. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι ένας ήσυχος σκύλος χαμηλής ενέργειας αισθάνεται καλά, αλλά αυτοί οι τύποι συμπεριφορών «απενεργοποίησης» μπορεί να συγκαλύπτουν το άγχος.

Πώς να βοηθήσετε έναν εσωστρεφή σκύλο

Ελέγξτε τον εαυτό σας

Είναι δελεαστικό να προσπαθείς να διαμορφώσεις τολμηρή συμπεριφορά για τον ντροπαλό σκύλο σου, αλλά το να είσαι θορυβώδης μπορεί να έχει μπούμερανγκ. Αντίθετα, όταν ο σκύλος σας φαίνεται ότι νιώθει άβολα, μιλήστε με απαλή φωνή, κινηθείτε αργά και παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να μάθετε πώς αισθάνεται.

Να θυμάστε ότι τα σκυλιά μας έχουν καλές μέρες και κακές μέρες, οπότε να είστε έτοιμοι να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά σας όπως χρειάζεται.

Γίνετε ο συνήγορος του σκύλου σας

Αφήστε τον σκύλο σας να καθορίσει τον ρυθμό για τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας δεν απολαμβάνει να συναντά ανθρώπους κατά τη διάρκεια της βόλτας, επεμβείτε πριν έρθουν καλοπροαίρετοι άγνωστοι για να σας πουν ένα γεια.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αποτρέψεις έναν χαιρετισμό, αλλά λέγοντας κάτι σαν, «Ο σκύλος μου αναρρώνει από μια ασθένεια» ή «Είμαστε στην εκπαίδευση», μπορεί να κάνει την αλληλεπίδραση να αισθάνεται λιγότερο άβολη για εσωστρεφείς

Χρησιμοποιήστε την Εκπαίδευση Θετικής Ενίσχυσης

Όλοι οι σκύλοι επωφελούνται από την εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης, αλλά ειδικά οι εσωστρεφείς σκύλοι απαιτούν την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης που συνοδεύει αυτή τη μεθοδολογία που υποστηρίζεται από την επιστήμη. Αποφύγετε τη χρήση οποιωνδήποτε μεθόδων προπόνησης που χρησιμοποιούν σκληρές λεκτικές ή σωματικές διορθώσεις, ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν εργαλεία όπως τσοκ, ηλεκτρόδια ή κολάρα με δόντια. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι πάντα μια διασκεδαστική, θετική εμπειρία για τον σκύλο σας.

Παίξτε παιχνίδια ενίσχυσης εμπιστοσύνης

Η εκπαίδευση στο παιχνίδι είναι ένας κρυφός τρόπος για να βοηθήσετε τον ντροπαλό σκύλο σας να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχος – εξάλλου, είναι δύσκολο να ανησυχείτε όταν περνάτε καλά!

Παιχνίδια που αξιοποιούν τα φυσικά ένστικτα του σκύλου σας, όπως «βρες τη λιχουδιά» ή «βρες το παιχνίδι», μπορούν να ενθαρρύνουν τον σκύλο σου να αγνοήσει πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες και να επικεντρωθεί στη διασκέδαση. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας αρχίσει να δείχνει ανήσυχος για κάτι σε απόσταση κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, μπορείτε να σκορπίσετε μια χούφτα λιχουδιές στο έδαφος και να τον ενθαρρύνετε να τα μαζέψει όλα και μετά να περπατήσετε προς διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας ανησυχεί για τους θορύβους των κατασκευών έξω, κρύψτε ένα αγαπημένο λούτρινο παιχνίδι και κάντε τον να επικεντρωθεί στο να το βρει.

Ξεκινήστε ένα Πρόγραμμα Απευαισθητοποίησης και Αντιρρύθμισης

Όταν πρόκειται για την εκπαίδευση ανήσυχων σκύλων, δεν υπάρχει πιο ισχυρό εργαλείο από την απευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση. Αυτός ο συνδυασμός βοηθά τους σκύλους να σχηματίσουν μια νέα σχέση με τους στρεσογόνους παράγοντες συνδέοντάς τους με κάτι θετικό.

Για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος είναι νευρικός με τους άντρες με καπέλα, οι γονείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να προγραμματίσουν μια προπόνηση με έναν άνδρα που φοράει καπέλο σε απόσταση που είναι αρκετά μακριά ώστε να μην προκαλεί αντίδραση φόβου στον σκύλο. Ταΐστε το κουτάβι με μια σειρά από λιχουδιές υψηλής αξίας, ενώ ο σκύλος παρατηρεί τον άνθρωπο από απόσταση – αυτό βοηθά τον σκύλο να αρχίσει να συνδέει το τρομακτικό άτομο με ειδικά καλούδια. Στη συνέχεια, πλησιάστε αργά στον άνδρα, ενώ ταΐζετε λιχουδιές και φροντίζοντας η γλώσσα του σώματος του σκύλου να είναι χαλαρή και με αυτοπεποίθηση.

Αυτή η αργή και σταθερή εκπαίδευση αλλάζει τη συναισθηματική ανταπόκριση ενός σκύλου σε έναν στρεσογόνο παράγοντα με την πάροδο του χρόνου και κινείται με ρυθμό που διατηρεί τον κρατημένο σκύλο σε μια ήρεμη συναισθηματική κατάσταση. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί χρόνο και υπομονή, καθώς κάθε σκύλος θα προχωρήσει με τον δικό του ρυθμό.

Σκεφτείτε να προσλάβετε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή ή έναν κτηνίατρο συμπεριφοριστή

Αισθάνεστε συγκλονισμένοι; Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα τόνωσης της εμπιστοσύνης. Αναζητήστε έναν επαγγελματία που χρησιμοποιεί εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί τόσο με τον σκύλο σας όσο και με εσάς.

Ένας ντροπαλός, νευρικός ή ανασφαλής σκύλος που πιέζεται στα άκρα μπορεί να γίνει αντιδραστικός, επομένως είναι καλύτερο να λάβετε βοήθεια έγκαιρα για να αποτρέψετε την επιδείνωση των προκλήσεων συμπεριφοράς.

Αγαπήστε τον όπως είναι

Έχετε ένα ντροπαλό σκυλί, και αυτό είναι εντάξει! Εάν το κουτάβι σας δεν φαίνεται υπερβολικά αγχωμένο στην καθημερινή σας κοινή ζωή και η συμπεριφορά του δεν σας ενοχλεί, είναι πολύ καλό να συνεχίσετε.

Ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να αλληλεπιδρά με αγνώστους ή άλλα σκυλιά για να ζήσει μια πλούσια και γεμάτη ζωή. Εφόσον περιηγείστε στον κόσμο ως μια δεμένη ομάδα και γνωρίζετε πώς αντιδρά ο σκύλος σας παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματός του, το να αφήνετε έναν σκύλο εσωστρεφή να κάνει το δικό του είναι απολύτως εντάξει!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News