Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να ζητιανεύει την ώρα του φαγητού

Tips για να μην καθιερώσετε και να αποτρέψετε μια ενοχλητική συνήθεια

Ξεκινά με ένα κλαψούρισμα και λυπημένα μάτια σκυλιού κουταβιού. Έχετε μερικά καρότα που έχουν απομείνει στο πιάτο σας και ο σκύλος σας φαίνεται τόσο αξιολύπητος και αξιολάτρευτος που δεν μπορείτε παρά να μοιραστείτε ένα μαζί του. Ή ίσως φτάσετε στο κάτω μέρος μιας σακούλας με κουλούρια και δεν βλέπετε τίποτα κακό στο να πετάξετε ένα ή δύο ψίχουλα στο κουτάβι σας.

Ενώ το να δίνετε στο σκύλο σας περιστασιακά «φαγητό για ανθρώπους» είναι καλό από την άποψη της διατροφής των σκύλων, η συμπεριφορά που μπορεί να συνοδεύει την κοινή χρήση του φαγητού σας με τον σκύλο σας μπορεί να γίνει ενοχλητική. Μόλις ένας σκύλος καταλάβει ότι αυτό που υπάρχει στο πιάτο σας μπορεί να είναι δικό του μετά από «απαίτηση», μπορεί να βρεθείτε σε μια συνεχή προσπάθεια ζητιανιάς την ώρα του γεύματος. Ένας σκύλος που εκλιπαρεί για τροφή –ή χειρότερα, το απαιτεί– δεν είναι διασκεδαστικός σε τακτική βάση.

Αλλά η συνήθεια της επαιτείας μπορεί να ανατραπεί. Μπορείτε να πείσετε το σκυλί σας να σηκωθεί στις ώρες των γευμάτων, ή ακόμα καλύτερα, να αποτρέψετε την έναρξη της συμπεριφοράς. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την ηρεμία στα γεύματα.

Πρόληψη της επαιτείας σε σκύλους

Εάν έχετε ένα κουτάβι ή ένα νέο σκύλο, μπορείτε να αποτρέψετε την έναρξη μιας συνήθειας επαιτείας ακολουθώντας έναν απλό κανόνα: μην ταΐζετε το σκυλί σας από τον «χώρο φαγητού». Αυτό σημαίνει ότι εάν δειπνήσετε σε ένα δίσκο μπροστά από την τηλεόραση ή κάθεστε σε ένα τραπέζι τραπεζαρίας, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στο σκύλο σας το φαγητό σας την ώρα που το απολαμβάνετε.

Το πλαίσιο είναι σημαντικό όταν πρόκειται για συμπεριφορά επαιτείας. Εάν ο σκύλος σας καταλαβαίνει ότι το φαγητό στο πιάτο σας σημαίνει τελικά φαγητό για αυτόν, ιδιαίτερα αν σας τουμπάρει αφού κλαψουρίσει, θα δει αυτό το πλαίσιο ως ώρα γεύματος για δύο. Λάβετε υπόψη ότι μια συνήθεια επαιτείας μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν μοιράζεστε σνακ εν κινήσει, όπως όταν στέκεστε στον πάγκο και τρώτε μερικές πατάτες. Εάν ο σκύλος σας απαιτεί κάτι και ενδώσετε, έχετε διδάξει στον σκύλο σας ότι η επαιτεία λειτουργεί κάθε φορά που καταναλώνετε φαγητό.

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε τη συμπεριφορά κρατώντας τον σκύλο σας απασχολημένο ενώ τρώτε. Το να στήσετε το σκυλί σας σε ένα κοντινό κρεβάτι με ένα πολυάσχολο παιχνίδι γεμάτο λιχουδιές, θα του δώσει κάτι στο οποίο θα επικεντρωθεί εκτός από τις υπέροχες μυρωδιές που αναδύονται από το πιάτο σας. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να συσκευάσετε το παιχνίδι έτσι ώστε να διατηρεί την προσοχή του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του γεύματός σας. Μια μόνο λιχουδιά θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά ένα παιχνίδι με σνακ (συμπεριλαμβανομένου μέρους του γεύματος του σκύλου σας) θα κρατήσει την προσοχή του μέχρι να τελειώσετε.

Σπάζοντας τη συνήθεια του σκύλου σας να ζητιανεύει

Έχετε μια πιο σκληρή δουλειά εάν ο σκύλος σας έχει ήδη μια καθιερωμένη συνήθεια επαιτείας. Ο πρώτος κανόνας για να το ξεφορτωθείτε είναι να αγνοήσετε εντελώς τις προσπάθειες του σκύλου σας να σας «αποπλανήσει». Αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο σκύλος σας πιθανότατα θα περάσει από αυτό που ονομάζεται «έκρηξη συμπεριφοράς» καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει τις παλιότερα επιτυχημένες τεχνικές επαιτείας του. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας θα κλαψουρίζει πιο δυνατά, θα πατάει πιο δυνατά και θα βαδίζει πιο γρήγορα, αφού αυτά τα κόλπα λειτουργούσαν για να σκοράρει λίγο.

Διατηρήστε την πίστη και την εμπιστοσύνη ότι αν δεν υποχωρήσετε ποτέ καθώς ο σκύλος σας κλιμακώνει τα αιτήματά του, τελικά θα εγκαταλείψει την επαιτεία. (Ωστόσο, αν ενδώσετε στη νέα του και βελτιωμένη στρατηγική επαιτείας, έχετε μάθει στο σκυλί σας να μην σταματά ποτέ να προσπαθεί γιατί τελικά θα υποχωρήσετε αν πιέσει αρκετά!)

Όπως και με το βήμα της πρόληψης, το να κρατάτε το σκυλί σας απασχολημένο ενώ τρώτε θα μετατοπίσει την εστίαση από αυτό που είναι απρόσιτο στο πιάτο σας σε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη μύτη του. Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό πλαστικό παιχνίδι με γέμιση λιχουδιάς για να δώσετε στον σκύλο σας μια δουλειά που θα τον απασχολεί ευχάριστα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι τροφίμων που απαιτεί κίνηση για να απομακρύνετε τα καλούδια, όπως μια μπάλα με τρύπες που πρέπει να σπρώξει στο δωμάτιο. Αυτό θα τον κρατήσει μακριά από τη διατροφική σας ζώνη ενώ τρώτε.

Εάν ο σκύλος σας επιλέξει να σηκωθεί αμέσως στην περιοχή σας σας ενώ γευματίζετε, όπως να βάζει τη μύτη του στην αγκαλιά σας, μπορείτε είτε να βάλετε την εκπαίδευσή σας να δουλέψει και να δοκιμάσετε μια μακρά «μείνε» λίγα μέτρα μακριά από το τραπέζι ή αν χρειάζεστε βοήθεια, χρησιμοποιήστε μια γρήγορη και εύκολη τεχνική διαχείρισης, όπως ένα δέσιμο για να τον κρατήσετε μακριά. Η πρόσδεση με ένα λουρί μήκους 4 έως 5 μέτρων που στερεώνετε σε ένα βαρύ έπιπλο, μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά μην ξεχνάτε ότι πρέπει ακόμα να δώσετε στο σκυλί σας δουλειά ενώ τρώτε, καθώς λίγοι «ζητιάνοι» θα σας παρακολουθούν να τρώτε το φαγητό «τους» χωρίς να γαυγίζουν ή να χρησιμοποιούν άλλους ήχους γκρίνιας. Όπως πάντα, ένα παιχνίδι γεμιστό με λιχουδιές θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασης από ζητιάνος σε εργάτη.

Κοινή χρήση τροφής με τον σκύλο σας

Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να μοιράζεστε φαγητό με το κουτάβι σας, υπάρχει ένας τρόπος να το πραγματοποιήσετε χωρίς να ενθαρρύνετε μια αντιπαθητική συνήθεια επαιτείας. Μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να περιμένει ήσυχα μέχρι να είστε έτοιμοι να του προσφέρετε μια γεύση. Αυτό το μάθημα ενθαρρύνει τον έλεγχο των παρορμήσεων και δείχνει στο σκυλί σας ότι δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς από πάνω σας και να ενεργεί πιεστικά για να το κερδίσει. Διδάξτε τον σκύλο σας να πηγαίνει στο κρεβάτι του ή σε ένα κοντινό χαλί και να χαλαρώνει μέχρι να είστε έτοιμοι να του δώσετε λίγο μήλο ή αυτή την τελευταία μπουκιά καρότο. Με αυτόν τον τρόπο είστε και οι δύο ευτυχισμένοι. Ο σκύλος σας παίρνει τα καλά του, και έχετε έναν ευγενικό σύντροφο στο φαγητό.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News