Μεγάλος σκύλος, μικρό διαμέρισμα: πώς θα πετύχει ο συνδυασμός

Ακολούθησε αυτά τα 5 tips για να εξασφαλίσεις την αρμονική συμβίωσή σας.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη


Μπορεί ένας μεγαλόσωμος σκύλος να ζήσει σε διαμέρισμα; Βασικά η απάντηση δεν έχει να κάνει τόσο με το μέγεθός του όσο με το χαρακτήρα του και τον τρόπο ζωής του υποψήφιου ιδιοκτήτη.

Παρά το μέγεθός τους, πολλά μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν λιγότερη ενέργεια από τα μικρόσωμα και χρειάζονται λιγότερα τετραγωνικά για να εκτονωθούν. Σημασία άλλωστε δεν έχει τόσο το μέγεθος ενός σπιτιού όσο ο χρόνος που αφιερώνουμε στον τετράποδο φίλο μας.

Με λίγα λόγια, ένας τετράποδος γίγαντας μπορεί να γίνει ο καλύτερος συγκάτοικός σου σε ένα διαμέρισμα – αρκεί, προτού ακόμα τον υιοθετήσεις, να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips.

Θέσε στον εαυτό σου την ερώτηση: Αφήνοντας στην άκρη το μέγεθός του, ο συγκεκριμένος σκύλος θα μπορέσει να ζήσει σε διαμέρισμα; 

Υπάρχουν μικροσκοπικά σκυλιά που γαβγίζουν διαρκώς ή που χρειάζονται πολλές ώρες σωματικής δραστηριότητας και μεγαλόσωμα σκυλιά που απολαμβάνουν απλά να αράζουν με τις ώρες στο χαλί. Τα βασικά κριτήρια λοιπόν μιας αρμονικής συμβίωσης με σκύλο σε διαμέρισμα είναι τα επίπεδα ενέργειάς του, η ηλικία του, το πόσο συχνά και πόσο δυνατά γαβγίζει, καθώς και χαρακτηριστικά όπως η φιλικότητά του απέναντι σε ξένους (η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια πολυκατοικία).

Δώσε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας

Ο σκύλος σου θα είναι πιο ευτυχισμένος αν βγαίνετε μια βόλτα την ημέρα μαζί, ακόμα και αν ζείτε σε διαμέρισμα, παρά αν τον αφήνεις όλη μέρα να περιπλανιέται μόνος στην αυλή μιας μονοκατοικίας. Μπορείς λοιπόν άνετα να τον φιλοξενήσεις σε τριάρι, αρκεί να έχεις το χρόνο για καθημερινές, τακτικές βόλτες και να υπάρχουν οι υποδομές για να εκτονώνεται (π.χ. πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις) στην περιοχή όπου ζεις.

Δείξε σεβασμό στους γείτονές σου

Μην αφήνεις το σκύλο σου να γαβγίζει για πολλές ώρες, να κάνει τις ανάγκες του σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και φρόντιζε να μαζεύεις πάντα τις ακαθαρσίες που αφήνει στη διάρκεια της βόλτας. Αυτοί οι κανόνες, φυσικά, αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες ζώων. Ωστόσο, εκείνοι που έχουν μεγαλόσωμα σκυλιά πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί με τους γύρω τους, γιατί θα έρθουν επιπλέον αντιμέτωποι με την προκατάληψη «μεγάλος σκύλος ίσον επικίνδυνος σκύλος», ακόμα και αν στην πραγματικότητα το τετράποδό τους είναι… αρνάκι.

Φρόντισε να βεβαιωθείς ότι οι κανονισμοί της πολυκατοικίας επιτρέπουν μεγαλόσωμους σκύλους

Επιπλέον, αν το διαμέρισμα δεν είναι ιδιόκτητο αλλά νοικιασμένο, συζήτησέ το με το σπιτονοικοκύρη σου προτού υιοθετήσεις ένα μεγαλόσωμο (αλλά και μικρόσωμο) σκύλο. Δεν είναι όλοι θετικοί απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Υπολόγισε στα διαθέσιμα τετραγωνικά και την «προίκα» του

Μεγαλόσωμος σκύλος σημαίνει πιο ογκώδης εξοπλισμός: μεγαλύτερο κρεβάτι, δοχείο φαγητού, παιχνίδια και ούτω καθεξής. Εξασφάλισε λοιπόν για την «προίκα» του σκύλου σου έναν άνετο αποθηκευτικό χώρο προτού βρεθείς να σκοντάφτεις μέσα στη νύχτα σε λαστιχένιες μπάλες σκορπισμένες στο πάτωμα. 

Σχετικά θέματα

Οι πιο οικολογικοί τρόποι να μαζέψεις τις ακαθαρσίες του σκύλου σου στη βόλτα

Διατήρησε τα πάρκα και τους δρόμους της πόλης καθαρούς, αλλά χωρίς να…

5 τρόποι να προετοιμαστείς για μια πεζοπορία με το σκύλο σου

Έτσι θα την οργανώσεις εύκολα και με ασφάλεια για όλους, είτε πρόκειται να…

6 λόγοι να βάλεις το ξίδι στην καθημερινότητά σου αν έχεις σκύλο

Είναι ωφέλιμο και για το τετράποδό σου και για την καθαριότητα του σπιτιού σου.

Διαβάζονται τώρα!

Πώς θα φτιάξεις τοστάκια σε σχήμα γάτας

Το τέλειο σνακ για μια συνάντηση με τους crazy cat φίλους σου.

Γιατί πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το πένθος για το θάνατο ενός κατοικίδιου

Είναι σαν να χάνουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο, αλλά χωρίς την ανάλογη…

Breaking Bad: Ο γάτος που ανήκει σε αστυνομικό αλλά έχει κατακλέψει τη γειτονιά

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Tigger φέρνει καθημερινά καινούρια λάφυρα στον…

5 συμβουλές για να εξελιχθεί ομαλά το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σκύλους

Κανονίζεις playdate για το τετράποδό σου; Ακολούθησε τα παρακάτω tips για…

7 λόγοι που η γάτα σου έγινε ξαφνικά επιθετική

Τι μπορεί να φταίει και πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε περίπτωση;

Το μικροσκοπικό γατάκι με την τεράστια θέληση για ζωή

Γνώρισε την BooBoo, που από τη στιγμή που διασώθηκε, σε μέγεθος τσέπης, κέρδισε…