Μήπως το pet σου σε… αρρωσταίνει;

Μάθε πώς θα προστατευτείς από 3 ασθένειες που μπορεί να σου μεταδώσει το κατοικίδιό σου. 

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τα μικρόβια που ενδέχεται να σου μεταδώσει το αγαπημένο σου τετράποδο.  Στην πραγματικότητα τα παράσιστα που μπορεί να σου μεταφέρει συνήθως δεν μπορεί να σου προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Παρακάτω σου αποκαλύπτουμε τι πράγματι να προσέχεις.

1. Νόσος από Νυγμούς Γάτας (Cat Scratch Disease). Κι όμως τα νύχια της γάτας ενδέχεται να σου μεταδώσουν το βακτήριο Bartonella henselae -ειδικά αν έρθουν σε επαφή με ουλές ή άλλα τραύματα- και να τα μολύνουν. Αυτή η δερματική πάθηση μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματά της εκτείνονται από πυρετό μέχρι πρήξιμο στους λεμφαδένες. Προκειμένου να αποφύγεις το «κακό», φρόντισε να προσέχεις όταν είσαι κοντά σε νεογέννητα γατάκια, καθώς μεταφέρουν περισσότερα βακτήρια, ενώ, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τα νύχια τους περισσότερο από τις ενήλικες γάτες.
Πρόλαβέ το έγκαιρα: Προσπάθησε να κρατάς τα νύχια της γάτας σου σε καλή κατάσταση. Φρόντιζε ώστε να είναι πάντα κομμένα και περιποιημένα. Αν δεν γνωρίζεις πώς πρέπει να τα κόβεις, ζήτα τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

2. Σύνδρομο Σπλαχνικά Μεταναστευουσών Προνυμφών (Visceral Larva Migrans Syndrome). Αυτά τα παράσιτα (που μοιάζουν με μικρά σκουλήκια) συνήθως συναντώνται στα περιττώματα του σκύλου και της γάτας. Οι πιθανότητες να μολυνθείς είναι μικρές εκτός αν αγγίξεις τα μολυσμένα περιττώματα με γυμνά χέρια και, στη συνέχεια, αμελήσεις να τα πλύνεις καλά. Αυτό έχει αποτέλεσμα την εμφάνιση δερματικής μόλυνσης, η οποία «ταξιδεύει» στον οργανισμό σου, και μπορεί να σου προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο.
Πρόλαβέ το έγκαιρα: Φρόντιζε να αποπαρασιτώνεις το κατοικίδιό σου συχνά (με ειδικά προϊόντα). Επιπλέον, μην ξεχνάς να φοράς γάντια, καθώς και να πλένεις τα χέρια σου, κάθε φορά που μαζεύεις τα περιττώματα του σκύλου ή της γάτας σου. 

3. Τριχοφυτία και άλλες μυκητιακές μολύνσεις (Ringworm). Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μεταφέρουν το εν λόγω μικρόβιο στο τρίχωμά τους - αν και στις τελευταίες δεν εκδηλώνεται εμφανώς. Αντίθετα, οι σκύλοι εμφανίζουν πάντα κάποιο από τα συμπτώματα της μόλυνσης, όπως έντονη τριχόπτωση ή τραύματα που μοιάζουν με φαλακρά, κυκλικά «μπαλώματα» πάνω στο σώμα του. Αν το μικρόβιο μεταδοθεί στον άνθρωπο, δημιουργεί ερυθρά σημάδια στο δέρμα και τριχόπτωση. 
Θεράπευσέ το άμεσα: Δυστυχώς αυτή η μόλυνση, δεν μπορεί να προληφθεί. Για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, χρησιμοποίησε μία κρέμα με αντιμυκητιακή δράση σε καθημερινή βάση

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News