Το κατοικίδιό σου αγνοείται; Να τι μπορείς να κάνεις για να το ξαναβρεις

Δε χρειάζεται να απελπίζεσαι αν έχεις χάσει το τετράποδό σου – θέλει ψυχραιμία και τον (σωστό) τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κατοικίδια αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την άνεση του «πατρικού» τους. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης ή γιατί αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ταίρι τους κατά την περίοδο του ζευγαρώματος. Αλλά, δεν είναι ανάγκη να ανησυχείς μέχρι θανάτου, αν το κατοικίδιο σου αποφασίσει ξαφνικά να μπει σε νέες περιπέτειες μακριά από εσένα. Μπορείς να το βρεις αρκεί να το γνωρίζεις πού να ψάξεις και, κυρίως, πού να απευθυνθείς.

Πού να ψάξεις

Προτού, καταφύγεις σε κάποιον ειδικό φορέα, υπάρχουν ορισμένα μέρη όπου μπορείς να ψάξεις, εντός των πρώτων ωρών από την…εξαφάνιση:

  • Αν έχεις χάσει τον σκύλο σου. Περπάτησε στους δρόμους της γειτονιάς σου, φωνάζοντας το όνομα του δυνατά και καθαρά. Καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ένα παιχνίδι ή τις αγαπημένες του λιχουδιές. Τα περισσότερα σκυλάκια απαντούν άμεσα στη φωνή του αφεντικού τους, οπότε οι πιθανότητες να βρεις τον πιστό σου φίλο, αν δράσεις έγκαιρα, είναι με το μέρος σου. Επιπλέον, ενημέρωσε τους γείτονες σου καθώς υπάρχει περίπτωση να τον έχουν δει και να σε βοηθήσουν στην αναζήτηση.
  • Αν έχεις χάσεις την γάτα σου. Επειδή στις γάτες δεν αρέσει ιδιαίτερα η αλλαγή περιβάλλοντος, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις την έρευνά από το σπίτι σου (π.χ. τον κήπο ή την ταράτσα). Έπειτα, αναζήτησε την γάτα σου στους δρόμους κοντά σε αυτό. Φρόντισε να ψάχνεις εξονυχιστικά μέσα σε θάμνους και κάτω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, καθώς αυτά είναι τα αγαπημένα της καταφύγια. Αν την βρεις, πλησίασε την σιγά-σιγά, ψιθυρίζοντας το όνομα της προκειμένου να μη την τρομάξεις.

Πού να απευθυνθείς

Αν έχουν περάσει μέρες και το κατοικίδιο σου είναι ακόμα άφαντο, θα πρέπει να πάρεις ορισμένα πιο δραστικά μέτρα:

  • Ανάρτησε ανακοινώσεις σε κεντρικά σημεία και pet shops στη γειτονιά σου. Σε αυτές, φρόντισε να περιλάβεις λίγες πληροφορίες για το κατοικίδιο σου, μία φωτογραφία του και το τηλέφωνο σου. Η προσφορά κάποιας χρηματικής ανταμοιβής είναι πάντα ένα καλό κίνητρο για να αρχίσει κανείς το ψάξιμο.
  • Τέλος, επικοινώνησε με τη Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία (τηλ.: 210-6020202) καθώς μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ανεύρεση του κατοικίδιου σου.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News