Σκύλος ή γάτα;

Νέα αμερικανική δημοσκόπηση αποκαλύπτει ποιο κατοικίδιο κερδίζει τις προτιμήσεις των φιλόζωων.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Η αιώνια διαμάχη δεν αφορά την κόντρα ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά την κόντρα ανάμεσα στο σκύλο και τη γάτα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ερευνητές του Associated Press, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν να αφήσουν το φιλοζωικό κοινό να ψηφίσει ανάμεσα στα δύο χαριτεμένα ήδη.

Και το Όσκαρ για το Πλέον Αγαπητό Τετράποδο... πάει στο σκύλο μιας και η έρευνά τους, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων, κατέδειξε ότι το 74% των συμμετεχόντων δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης και λατρείας τους στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Αντίθετα, μόλις το 41% των συμμετεχόντων δηλώνει περισσότερο γατόφιλο. Ακόμα περισσότερο: μόνο το 2% του δείγματος απάντησε ότι δεν του αρέσουν οι σκύλοι σε αντίθεση με το 15% που δήλωσε την έντονη «αντιπάθειά» του για τις γάτες.

Πού οφείλεται αυτή η διαφορά... προτίμησης; Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι σκύλοι είναι φύσει καλοπροαίρετοι και πιο πιστοί και αφοσιωμένοι στους ιδιοκτήτες τους ενώ οι γάτες παρότι, κατά γενική ομολογία των ερωτηθέντων, είναι σαφέστατα πιο έξυπνες από τους σκύλους κρίνονται ως εγωίστριες, εγωπαθείς και... σνομπ.

Από την πλευρά τους οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι αυτή η προτίμηση των φιλόζωων στους σκύλους οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν εξημερωθεί νωρίτερα από τις γάτες, με αποτέλεσμα η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο να είναι διαχρονική και περισσότερο οικεία.  Επιπλέον, οι σκύλοι είναι πιο κοινωνικοί από τις γάτες αλλά και πιο πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Αντίθετα, οι γάτες υπήρξαν για αιώνες θρησκευτικό σύμβολο και σύμβολο καλοτυχίας ωστόσο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα συνδέθηκαν με τη μαύρη μαγεία γεγονός που έχει προσδώσει στο είδος έναν ασαφή και σκοτεινό χαρακτήρα.

Ανήκεις στους γατόφιλους του κόσμου τούτου, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι – υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το «κλίμα» για το αγαπημένο σου τετράποδο. Η εν λόγω έρευνα, άλλωστε, αποκάλυψε ότι το 60% των συμμετεχόντων δηλώνουν απερίφραστα τη συμπάθειά τους και στα δύο είδη.

Σχετικά θέματα

Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για την απώλεια του αγαπημένου του ζώου

Όοο δύσκολο κι αν είναι δώστε του την ευκαιρία να του πει "αντίο"

Ανακαλύπτοντας τον μαγικό (γατο/σκυλο)κόσμο της Terry Runyan

Έντονα χρώματα, αστείες φιγούρες, εξαιρετικά σχέδια – οι αγαπημένοι μας φίλοι…

8 φορές που ένα κατοικίδιο κατέστρεψε τα Χριστούγεννα

Σου έχουμε αποδείξεις: οι γιορτές δεν είναι για όλους.

Διαβάζονται τώρα!

Πώς να μετακινηθείτε οδικώς με τον σκύλο σας

Από μια βόλτα στην πόλη έως ένα road trip - όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Η Κάρμα, το σκυλάκι από τη διαφήμιση της ΙΚΕΑ, θέλει τη βοήθειά σας!

Μπείτε στο site της ΙΚΕΑ και βοηθήστε 30 αδέσποτα σκυλάκια να βρουν το δικό…

Οδηγός συμβίωσης: Μωρά και ζωάκια στο ίδιο σπίτι

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν περιμένετε ή έχετε μωρό σε ένα σπίτι με κατοικίδια

Μήπως ο σκύλος σας μπήκε στην εφηβεία;

Κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές που παρατηρείτε μπορεί να οφείλονται σε αυτό!

Κάν’ το όπως… η γάτα σου

Μαθήματα ζωής που μας παραδίδουν καθημερινά οι αγαπημένες μας γάτες