Σκύλος ή γάτα;

Νέα αμερικανική δημοσκόπηση αποκαλύπτει ποιο κατοικίδιο κερδίζει τις προτιμήσεις των φιλόζωων.

Η αιώνια διαμάχη δεν αφορά την κόντρα ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά την κόντρα ανάμεσα στο σκύλο και τη γάτα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ερευνητές του Associated Press, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν να αφήσουν το φιλοζωικό κοινό να ψηφίσει ανάμεσα στα δύο χαριτεμένα ήδη.

Και το Όσκαρ για το Πλέον Αγαπητό Τετράποδο... πάει στο σκύλο μιας και η έρευνά τους, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων, κατέδειξε ότι το 74% των συμμετεχόντων δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης και λατρείας τους στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Αντίθετα, μόλις το 41% των συμμετεχόντων δηλώνει περισσότερο γατόφιλο. Ακόμα περισσότερο: μόνο το 2% του δείγματος απάντησε ότι δεν του αρέσουν οι σκύλοι σε αντίθεση με το 15% που δήλωσε την έντονη «αντιπάθειά» του για τις γάτες.

Πού οφείλεται αυτή η διαφορά... προτίμησης; Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι σκύλοι είναι φύσει καλοπροαίρετοι και πιο πιστοί και αφοσιωμένοι στους ιδιοκτήτες τους ενώ οι γάτες παρότι, κατά γενική ομολογία των ερωτηθέντων, είναι σαφέστατα πιο έξυπνες από τους σκύλους κρίνονται ως εγωίστριες, εγωπαθείς και... σνομπ.

Από την πλευρά τους οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι αυτή η προτίμηση των φιλόζωων στους σκύλους οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν εξημερωθεί νωρίτερα από τις γάτες, με αποτέλεσμα η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο να είναι διαχρονική και περισσότερο οικεία.  Επιπλέον, οι σκύλοι είναι πιο κοινωνικοί από τις γάτες αλλά και πιο πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Αντίθετα, οι γάτες υπήρξαν για αιώνες θρησκευτικό σύμβολο και σύμβολο καλοτυχίας ωστόσο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα συνδέθηκαν με τη μαύρη μαγεία γεγονός που έχει προσδώσει στο είδος έναν ασαφή και σκοτεινό χαρακτήρα.

Ανήκεις στους γατόφιλους του κόσμου τούτου, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι – υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το «κλίμα» για το αγαπημένο σου τετράποδο. Η εν λόγω έρευνα, άλλωστε, αποκάλυψε ότι το 60% των συμμετεχόντων δηλώνουν απερίφραστα τη συμπάθειά τους και στα δύο είδη.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News