Καλιφορνέζικος νόμος υποχρεώνει τα pet shops να πωλούν ζώα μόνο από καταφύγια

Σκοπός, να μειώσει τα αδέσποτα που μένουν στα αζήτητα αλλά και να κλείσει όσα εκτροφεία λειτουργούν κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Η Καλιφόρνια αναμένεται να γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα απαγορεύει την πώληση ζώων συντροφιάς τα οποία δεν προέρχονται από καταφύγια αδέσποτων. Η Γερουσία μόλις ψήφισε ομόφωνα το σχετικό νόμο, με σκοπό να παρακινήσει τα pet shops να πωλούν ζώα από καταφύγια και όχι από εκτροφεία με αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ζητά σαφώς από τους ιδιοκτήτες των pet shops να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια που προέρχονται αποκλειστικά από καταφύγια ζώων ή ιδρύματα με παρόμοιο αντικείμενο. Βασικός σκοπός της ψήφισής του είναι να κλείσει όσα εκτροφεία λειτουργούν με αμφιλεγόμενες συνθήκες, στα οποία δηλαδή η εκτροφή των ζώων γίνεται με αποκλειστικό μέλημα το κέρδος και με ελάχιστη φροντίδα για την ευημερία των ίδιων των ζώων. 

Μάλιστα, πολλά από τα κουτάβια που προέρχονται από τέτοια εκτροφεία, λόγω των αντίξοων συνθηκών στις οποίες έχουν ανατραφεί, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά επιθετικότητας, ασθένειας και διάφορων ψυχικών διαταραχών.

Έτσι, ένα κουτάβι που προέρχεται από ακατάλληλο εκτροφείο είναι πιθανότερο να επιτεθεί σε ανθρώπους και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, που είναι πιο απροστάτευτα. Η αγορά λοιπόν ενός ζώου που προέρχεται από αμφιλεγόμενο εκτροφείο όχι μόνο διαιωνίζει τη λειτουργία του εκτροφείου αλλά, επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των νεότερων μελών της οικογένειας που το υιοθετεί.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News