Τι προβλέπει το επίμαχο σχέδιο νόμου και ποιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει.
Τελευταία ενημέρωση: Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αποσύρεται προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, για να επανεξεταστούν τα θέματα που αναδείχθηκαν από την έως τώρα διαδικασία.
Από την πρώτη ημέρα που βγήκε στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη φιλοζωική κοινότητα.
Μερικά από τα βασικά σημεία του; Υποχρεωτική γίνεται η στείρωση των κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους, εντός έξι μηνών από τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση, όποιος δεν στειρώνει το ζώο του θα καλείται να πληρώνει ένα τέλος ύψους 100 ευρώ ετησίως. Θα εξαιρούνται από το τέλος όσοι έχουν ένα ζευγάρι ζώων (αρσενικό και θηλυκό), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της αναπαραγωγής τους.
Επιπλέον, στη διάρκεια της βόλτας με το κατοικίδιο κάποιος πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο του ζώου, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του.
Επίσης, κάθε κατοικίδιο πρέπει να τσιπάρεται (με το κόστος του τσιπαρίσματος να ανέρχεται στα 6 ευρώ) και να εγγράφεται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου.
Το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει τα ζώα βιτρίνας στα pet shops και προβλέπει να πωλούνται σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.
Στο μεταξύ, προβλέπει τη σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο και τη θέσπιση ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται σε pet shops για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων με σκοπό τη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου μπορείς να διαβάσεις εδώ .
Τι απαντούν οι φιλοζωικές οργανώσεις στο καινούριο νομοσχέδιο;
Ενδεικτικά, παραθέτουμε την ανάρτηση του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr στο Facebook:
«Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς βλάπτει τα ζώα, τους πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις
Οι εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr καταδικάζουν απερίφραστα το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναθέτει την προστασία των αδέσποτων αποκλειστικά σε Δήμους χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία ή υποδομή, θέτει τη λειτουργία φιλοζωικών σωματείων αλλά και τη δράση φιλόζωων πολιτών εκτός νόμου, προωθεί τις μαζικές ευθανασίες αδέσποτων ζώων και θα οδηγήσει σε αύξηση των εγκαταλείψεων και μείωση των υιοθεσιών ζώων συντροφιάς.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
1. Καθιστά Δήμους χωρίς τεχνογνωσία ή υποδομή αποκλειστικά υπεύθυνους φορείς διαχείρισης
Το νέο νομοσχέδιο καθιστά τους Δήμους κυρίαρχα και μοναδικά νόμιμα όργανα προστασίας, περίθαλψης και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, προσωπικό και τεχνογνωσία, ούτε καν στοιχειώδης, στο σύνολο των Δήμων της χώρας. Οι Δήμοι ενισχύονται οικονομικά και συλλέγουν τέλη φιλοζωίας και πρόστιμα χωρίς να ελέγχονται για τις διευρυμένες και απόλυτες αρμοδιότητές τους στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, και χωρίς να ορίζονται συγκεκριμένα πλαίσια λειτουργίας των δημοτικών προγραμμάτων αδέσποτων ζώων. Επιπλέον, με το νέο σχέδιο νόμου, ο χρόνος που δίνεται στους Δήμους για τη δημιουργία καταφυγίων αυξάνεται από τα 2 έτη που ισχύει σήμερα, στα 5 έτη. Ακόμα κι αν οι Δήμοι ήταν οι κατάλληλοι μοναδικοί φορείς για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, τι θα γίνει με τα αδέσποτα από τώρα και για τα επόμενα πέντε χρόνια;
2. Θέτει τα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές φιλόζωους εκτός νόμου
Το σχέδιο νόμου θέτει παράλληλα τα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους εθελοντές και πολίτες εκτός νομικού πλαισίου. Οι υιοθεσίες απαγορεύονται από οποιονδήποτε φορέα εκτός των Δήμων, ενώ οι αγγελίες για υιοθεσίες αδέσποτων από σωματεία ή φιλόζωους πολίτες τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις επιτρέπεται να εκτελούν ένα ρόλο αμιγώς επικουρικό στους Δήμους, υπό συγκεκριμένες τεχνικές προϋποθέσεις που καθιστούν την συμμετοχή τους αδύνατη - πρόσληψη κτηνιάτρου ανά 50 ζώα, τεχνική υποδομή, εγκαταστάσεις με τον αναγκαίο εξοπλισμό, πρόσληψη συνεργείου περισυλλογής αποτελούμενο από εκπαιδευτές κ.ά.
Μέσω οργανώσεων ή μεμονωμένων εθελοντικών δράσεων, η φιλοζωική κοινωνία των πολιτών έχει υπάρξει καταλύτης στην προστασία χιλιάδων ζώων που ζουν στο δρόμο, με αμέριστο κόστος και κόπο, όλα αυτά τα χρόνια. Το Stray.gr, στα 15 χρόνια δράσης του, έχει στειρώσει, περιθάλψει και αποκαταστήσει περισσότερα από 4.000 αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα. Με το νέο νομοσχέδιο, η λειτουργία του Stray.gr αλλά και όλων των φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων πολιτών όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται αλλά τίθεται πλήρως εκτός νόμου, καθώς όσοι ορίζονται ως σκοποί των φιλοζωικών σωματείων σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας τους, κρίνονται πλέον απολύτως παράνομοι και συνοδεύονται από υψηλά πρόστιμα.
3. Βλάπτει τα αδέσποτα ζώα και αυξάνει τις ευθανασίες τους ως μέθοδο ελέγχου του πληθυσμού
Απαγορεύει την περίθαλψη μη τσιπαρισμένων από τους Δήμους αδέσποτων ζώων, χωρίς να υποχρεώνει τους Δήμους να καταγράψουν σωστά όλα τα αδέσποτα ζώα που υπόκεινται στην αρμοδιότητά τους αλλά ούτε και πρακτικά να τους παρέχει τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μικροτσίπ σε όλον τον αδέσποτο πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή τους. Αυτό σημαίνει πως τα αδέσποτα ζώα που δεν θα φέρουν μικροτσίπ δεν θα έχουν δικαίωμα περίθαλψης και προστασίας από κανέναν.
Το νομοσχέδιο επίσης διευκολύνει υπερβολικά τις ευθανασίες, ως ένα αποτελεσματικό μέσο ελέγχου του πληθυσμού. Ανοίγει ξεκάθαρα την πόρτα της ευθανασίας ακόμα και για υγιή ζώα τα οποία οι Δήμοι δεν μπορούν να διαχειριστούν και να αποκαταστήσουν «σε εύλογο χρονικό διάστημα», ενώ προωθεί την ευθανασία για ζώα που πάσχουν από λεϊσμανίαση. Ανοίγει δε παράθυρο και στην επανατοποθέτηση αδέσποτων μακριά από αστικά κέντρα.
Η επιχειρηματολογία περί δημόσιας υγείας στερείται σοβαρότητας και επιχειρημάτων καθώς η λεϊσμανίαση από τον σκύλο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ τα περισσότερα ζώα με λεϊσμανίαση μπορούν να ζήσουν καλά με κτηνιατρικούς ελέγχους και φαρμακευτική αγωγή. Το Stray.gr έχει περιθάλψει, θεραπεύσει και βρει σπίτι σε εκατοντάδες ζώα με λεϊσμανίαση, που ζουν πλέον ευτυχισμένα και υγιή.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική χρήση φίμωτρου στη βόλτα για συγκεκριμένες φυλές σκύλων, οι οποίες κρίνονται, αυθαίρετα, ως επιθετικές. Η αλήθεια είναι πως ένα ζώο γίνεται επιθετικό όταν εκπαιδεύεται σε αυτή την συμπεριφορά από τον ιδιοκτήτη του, που είναι και ο εκπαιδευτής του. Η υποχρεωτική τοποθέτηση φίμωτρου κατά την διάρκεια της βόλτας με σκοπό την στοχοποίηση συγκεκριμένων φυλών σκύλων και την κατάταξη τους ως επιθετικούς, είναι εγκληματική και άδικη.
4. Μειώνει τα πρόστιμα για την κακοποίηση και το βασανισμό ζώων
Το νομοσχέδιο μειώνει τα πρόστιμα για την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη βάναυση μεταχείριση ζώων και τον ακρωτηριασμό, τη στιγμή που τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία και όταν τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί, με πολύ κόπο και προσπάθεια, σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διερεύνηση τέτοιων εγκλημάτων μέσω της στενής συνεργασίας της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.
5. Περιορίζει τις υιοθεσίες και αυξάνει τις εγκαταλείψεις ζώων στο δρόμο
Το νομοσχέδιο καθιστά παράνομες τις υιοθεσίες ζώων από πολίτες του εξωτερικού.
Παράλληλα, μέσω των τελών, των υψηλών προστίμων και των αυξημένων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων προς τους ιδιοκτήτες, αναμένεται να αυξηθούν οι εγκαταλείψεις ζώων και να μειωθούν οι υιοθεσίες – μια τάση ήδη ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες ζώα που έχει περιθάλψει το Stray.gr και άλλα σωματείων, μέσω αυστηρών διαδικασιών ελέγχου και υιοθεσίας, βρίσκουν σπίτια και ζουν ευτυχισμένα σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
6. Τέλος για τη στείρωση – Φοροεισπρακτικός κι όχι φιλοζωικός ο λόγος
Η δήθεν υποχρεωτική στείρωση που παρουσιάστηκε σαν σημαία του νομοσχεδίου στην πραγματικότητα αφορά μόνο στους ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερα από 2 ζώα συντροφιάς, οπότε τα δύο πρώτα μπορεί άνετα κάποιος να τα έχει αστείρωτα, ενώ ταυτόχρονα του δίνεται καθαρό κίνητρο για ιδιωτική παράνομη εκτροφή - 3 γέννες για τον κάθε ιδιοκτήτη.
Την ίδια στιγμή, η υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, μια κομβική και απαραίτητη κίνηση εδώ και πολλά χρόνια, δεν πλαισιώνεται στο νομοσχέδιο προγραμματικά ούτε προβλέπεται να ελέγχεται επαρκώς για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά.
Ως φιλοζωικό σωματείο θεωρούμε τη στείρωση, τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων, απαραίτητη για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων στο δρόμο αλλά και για την υγεία των ίδιων ζώων. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η προώθηση της στείρωσης και η εκπαίδευση της κοινωνίας σε θέματα φιλοζωίας και προστασίας των ζώων είναι ένας απαραίτητος και σύνθετος στόχος, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσω αυστηρών φοροεισπρακτικών πολιτικών, και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Ως Stray.gr, με εκτεταμένη εμπειρία στην περίθαλψη των ζώων στο δρόμο, αισθανόμαστε οργή, ντροπή και θλίψη για το νομοσχέδιο αυτό – ένα νομοσχέδιο παράλογο, αναποτελεσματικό και βαθιά αντιφιλοζωικό, που καταδικάζει ευθέως την πολύχρονη δράση ανθρώπων και οργανώσεων που με πολύ κόπο και εμπειρία δεκαετιών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας των ζώων που ταλαιπωρούνται στο δρόμο. Θα μας βρουν σθεναρά απέναντι, ενωμένους και αποφασισμένους, στη διαβούλευση και στους δρόμους, ώσπου το νομοσχέδιο να αποσυρθεί πλήρως.
Η αντίδραση χιλιάδων πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο ήδη αποδίδει πολιτικά. Στηρίξτε την προσπάθειά μας υπογράφοντας το επίσημο κάλεσμα της ΠΦΟ (της οποίας είμαστε ιδρυτικό μέλος), της ΠΦΠΟ, της Z.O.Σ.ΑΣ, και των σωματείων Animal Action Hellas και Dogs' Voice»
Eκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου έχουν ξεκινήσει στο Avaaz.org οι Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής‐Σαρωνικού, τα σωματεία-μέλη τους και οι οργανώσεις Animal Action Hellas, Dogs’ Voice. Μπορείς να τη βρεις εδώ.