Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για την απώλεια του αγαπημένου του ζώου

Όοο δύσκολο κι αν είναι δώστε του την ευκαιρία να του πει "αντίο"

Τα ζώα σε μια οικογένεια τις περισσότερες φορές δεν είναι απλώς κατοικίδια αλλά θεωρούνται ισότιμα μέλη. Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί τους αναπτύσσουν ισχυρό δέσιμο. Παίζουν μαζί, μεγαλώνουν μαζί. Καμιά φορά κοιμούνται και στο ίδιο κρεβάτι. Μαθαίνουν να τα φροντίζουν. Αναλαμβάνουν ευθύνες καθώς μεγαλώνουν. Η σχέση αυτή τα βοηθάει να γίνονται υπεύθυνα, να αυτονομούνται και να ωριμάζουν. Όταν έρθει η δυσάρεστη στιγμή που το ζωάκι πεθάνει και το παιδί έρθει αντιμέτωπο με τον θάνατο, αυτή η σχέση δεν πρέπει να διαταραχθεί απότομα, αλλά με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν μερικά «πρέπει» και «δεν πρέπει» που θα σας βοηθήσουν να ομαλοποιήσουν την περίοδο πένθους αυτή στο παιδί.

  • Μην πείτε ψέματα: Μην του κρύψετε την αλήθεια λέγοντας «το ‘σκασε» «έφυγε στη βόλτα» «το απήγαγαν οι εξωγήινοι»… Αφενός του δημιουργείται ψευδείς ελπίδες γυρισμού, αφετέρου όταν μάθει ή καταλάβει την αλήθεια θα στεναχωρηθεί που του το αποκρύψατε.
  • Δώστε του χρόνο: Αν θέλετε μπορείτε να το προετοιμάσετε σε περίπτωση που το ζωάκι αρρωστήσει πρώτα. Μιλήστε μαζί του για τα στάδια και τον κύκλο της ζωής. Είναι σημαντικό να καταλάβει πως το επόμενο στάδιο μιας αρρώστιας δεν είναι απαραίτητα ο θάνατος. Ούτε χρειάζεται να τονίσετε σε αυτή τη φάση ότι ο θάνατος είναι κάτι αναπόφευκτο. Αλλά κάτι φυσικό. Όπως και όλα τα άλλα που μας συμβαίνουν. Είναι σημαντικό να μην αγριευτεί αλλά να έρθει με φιλικό τρόπο σε επαφή με το «μυστήριο του θανάτου».
  • Δώστε του την ευκαιρία να το αποχαιρετήσει: Αν έχετε κήπο ή ένα μέρος που μπορείτε να θάψετε το ζωάκι σας, δώστε του αν θέλει να συμμετάσχει. Αν δεν θέλει μη το ζορίσετε. Απλώς είναι σημαντικό να έχει την επιλογή.
pet-for-kid.jpg
  • Αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του ελεύθερα: Μπορεί να περάσει απ’ όλα τα στάδια: της άρνησης, του θυμού, της θλίψης. Να είστε κοντά του. Να του μιλάτε, να το στηρίζετε. Δεν είναι ώρα για κήρυγμα. Αφήστε το να εκτονωθεί όπως θέλει.
  • Νιώστε ελεύθεροι να εκφράσετε και τα δικά σας συναισθήματα: Μιλήστε του για το πώς νιώθετε. Αν είχατε κι άλλα ζωάκια κι εσείς ως παιδί μπορείτε να του πείτε για τις δικές σας εμπειρίες. Δεν είναι κακό να σας δει να κλαίτε. Δεν είναι κακό να κλάψετε μαζί αγκαλιά. Η θλίψη είναι ένα υγιές συναίσθημα που πρέπει να εκφραστεί για να κάνει τον κύκλο του και να συνεχίσουμε.
  • Μην υποβαθμίσετε τη σημασία της απώλειας: Μην εξαφανίσετε ως διά μαγείας κάθε ίχνος από το ζωάκι που πέθανε. Κι αν θέλει να κρατήσει το παιδί κάποιο μπαλάκι ή άλλο αγαπημένο παιχνίδι που άνηκε στο ζωάκι να του το επιτρέψετε.
  • Δημιουργήστε αναμνήσεις: Φτιάξτε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες. Μάθετε στο παιδί να τιμά και να δείχνει σεβασμό στη μνήμη για κάθε τι που είναι σημαντικό στη ζωή του.
  • Η ζωή συνεχίζεται: Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά κάποια στιγμή θα νιώσετε έτοιμοι να αγαπήσετε και να πάρετε σπίτι σας ένα άλλο ζωάκι. Μην αφήσετε την εμπειρία της απώλειας να δηλητηριάσει τη σχέση σας με τα κατοικίδια. Είναι κρίμα να στερηθείτε αλλά και να στερήσετε και από το παιδί σας όλες τις ωραίες στιγμές αλλά και την άδολη αγάπη που μπορεί να σας προσφέρει ένα κατοικίδιο ζώο.

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News