Κινδυνεύει το κατοικίδιό μου από τον κορονοϊό;

Τι πρέπει να ξέρετε και τι μέτρα προφύλαξης να πάρετε;

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Μερικές φορές εκδηλώνονται με ήπια μορφή, όπως το κοινό κρυολόγημα, ενώ άλλα είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε πνευμονία. Διαχέονται συνήθως μέσω άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Ο κορονοϊός παίρνει το όνομά του από τις κορυφές που μοιάζουν με στέμματα στην επιφάνεια του ("corona" στα λατινικά μεταφράζεται σε "στέμμα"). Το γένος του κορονοϊού αποτελείται από τουλάχιστον τρεις ομάδες που προκαλούν ήπια έως σοβαρή εντερική, αναπνευστική ή συστηματική νόσο. Άλλοι γνωστοί κορονοϊοί είναι το SARS και το MERS.

Οι κορονοϊοί είναι συνήθεις σε διάφορα είδη κατοικίδιων και άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, των αλόγων, των σκύλων, των γάτων, των κουνάβιων, των καμήλων, των νυχτερίδων και άλλων.

Αν και δεν είναι συνηθισμένοι, οι κορονοϊοί μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο 209 Novel Coronavirus (2019-nCOV), γνωστός επίσημα ως νόσος του ιού COVID-19 ή κορονοϊός, πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή ζώων. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σκύλοι ή οι γάτες θα γίνουν πηγή μόλυνσης του COVID-19.

success-talk-Natural-Health-Practitioners-Wellness-Professionals-Personal-Development-Educators-Smart-Solutions-Valuable-Contribution-Profitable-Results-c-750x500.jpg

Στις 2.28.20 αναφέρθηκε ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έβαλαν ένα σκύλο σε καραντίνα αφού δείγματα από τη ρινική κοιλότητα και το στόμα του δοκιμάστηκαν και βρέθηκαν «ασθενώς θετικά» για τον ιό. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου είχε δοκιμαστεί θετικά για το COVID-19. Επί του παρόντος, ο σκύλος δεν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας και θα εξεταστεί ξανά. Δεν είναι γνωστό εάν η ανιχνευθείσα παρουσία του ιού οφείλεται σε μόλυνση ή περιβαλλοντική μόλυνση. Το θέμα είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ιοί μπορούν μερικές φορές να μολύνουν ένα είδος, αλλά να μην προκαλέσουν ασθένεια σε αυτό το είδος, ούτε να μεταδοθούν σε άλλους.

Όσον αφορά τους ρεαλιστικούς παράγοντες κινδύνου -όταν, για παράδειγμα, ο σκύλος σας είναι συνήθως στο σπίτι και δεν έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους και κανείς στην οικογένειάς σας δεν έχει τον κορονοϊό COVID-19, έστω και θεωρώντας πιθανό ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ζώα- είναι εξαιρετικά απίθανο.

03_GucluBagisiklikSistemi-750x500.jpg

Συνιστάται, ωστόσο να περιορίσετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα, ενώ είστε άρρωστοι με το COVID-19, όπως θα κάνατε και γύρω από άλλους ανθρώπους. Όταν είναι δυνατόν, να έχετε ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού σας να αναλάβει τη φροντίδα των ζώων σας ενώ είστε άρρωστοι. Αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, όχι χάδια, φιλιά, ούτε ακόμα και να του βάζετε εσείς την τροφή του – για όσο διάστημα φέρετε τα συμπτώματα. Αν πρέπει να φροντίζετε το κατοικίδιο ζώο σας ή να είστε γύρω από τα ζώα ενώ είστε άρρωστος, πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και φορέστε μάσκα προσώπου.

Είναι έτσι κι αλλιώς ωφέλιμο να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα για να αποφύγετε τη μετάδοση πιο κοινών ασθενειών που προκαλούν παράγοντες, όπως τα η σαλμονέλα.

Για να προστατεύσετε το κατοικίδιο ζώο σας από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, εμβολιάστε το κατοικίδιο ζώο σας για Bordetella, parainfluenza και κυνική γρίπη, τα οποία είναι τα πιο κοινά αναπνευστικά νοσήματα στα κατοικίδια ζώα που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σας πλήρως εμβολιασμένα ανά πάσα στιγμή. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια εμβόλια θα πρέπει να έχει το κατοικίδιο ζώο σας, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου.

Διαβάζονται τώρα!

Ποιες φυλές γάτας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Γιατί μπορεί να έχουν όλες 9 ζωές… αλλά σε κάποιες διαρκούν περισσότερο

Πώς να σταματήσω το κουτάβι μου από το να τρώει τα πάντα

Γιατί μπορεί να του φαίνονται όλα δελεαστικά αλλά κάποια είναι πολύ επικίνδυνα

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου και σας έχουμε 15 καλούς λόγους για να μεγαλώσετε το παιδί σας με έναν σκύλο

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και τα οφέλη είναι για όλη την οικογένεια

Πυρκαγιές και άγρια ζώα - τι να κάνουμε μετά;

Χρήσιμες συμβουλές από την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας…

Χάθηκε-βρέθηκε: πλατφόρμα για τον εντοπισμό χαμένων σκυλιών λόγω της πυρκαγιάς

Το dog's voice αλλά και το stray.gr βοηθάνε στη διάσωση, φιλοξενία και ανεύρεση…

Γιατί τα σκυλιά τρώνε χώμα;

Αποκωδικοποιώντας μια βρώμικη συνήθεια