Οι γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους σκύλους να εμφανίσουν κορωνοϊό

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρέχουν νέες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και μπορεί μια γάτα να μεταδώσει τον ιό σε άλλες γάτες, αλλά τα σκυλιά δεν είναι πραγματικά ευαίσθητα στη συγκεκριμένη λοίμωξη, ενημερώνουν ερευνητές στην Κίνα. Η ομάδα, στο Harbin Veterinary Research Institute, καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι τα κοτόπουλα, οι χοίροι και οι πάπιες δεν είναι πιθανό να κολλήσουν τον ιό.

Άλλοι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν ακόμα. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εργαστηριακά πειράματα στα οποία ένας μικρός αριθμός ζώων έλαβαν σκόπιμα υψηλές δόσεις του ιού, το SARS-CoV-2 και δεν αντιπροσωπεύουν αλληλεπιδράσεις πραγματικών συνθηκών ζωής μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων τους, λέει η λοιμωξιολόγος Linda Saif στο Οχάιο και το Κρατικό πανεπιστήμιο Wooster. Δεν υπάρχουν ωστόσο, συνεχίζει, άμεσες ενδείξεις ότι οι μολυσμένες γάτες εκκρίνουν αρκετό φορτίο του ιού για να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους.

preventing-upper-respiratory-infections-in-cats-750x500.jpg

Με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, μερικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το αν μπορεί να περάσει από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους και αντίστροφα. Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει μερικές αναφορές για μολυσμένα κατοικίδια ζώα: μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. «Οι γάτες και τα σκυλιά βρίσκονται σε στενή επαφή με τους ανθρώπους και γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ευαισθησία τους στο SARS-CoV-2 για τον έλεγχο του COVID-19», γράφουν οι συντάκτες της τελευταίας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στη BioRxiv στις 31 Μαρτίου, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα ωστόσο επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον βιολόγο Bu Zhigao, εισήγαγε δείγματα του ιού SARS-CoV-2 στις μύτες πέντε κατοικίδιων γατών. Όταν δύο από τα ζώα υποβλήθηκαν σε ευθανασία έξι ημέρες αργότερα, οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA, καθώς και μολυσματικά σωματίδια ιού, στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς.

Οι άλλες τρεις μολυσμένες γάτες τοποθετήθηκαν σε κλουβιά δίπλα σε μη μολυσμένες γάτες. Η ομάδα ανακάλυψε αργότερα ιογενή RNA σε μία από αυτές τις εκτεθειμένες γάτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση του ιού έγινε από τα σταγονίδια που εκπνέουν οι μολυσμένες γάτες. Και οι τέσσερις από τις μολυσμένες γάτες παρήγαγαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2. Η επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε γάτες πρέπει να θεωρείται ως μέρος των προσπαθειών για την εξάλειψη του COVID-19 στους ανθρώπους, σημειώνουν οι συντάκτες στη δημοσίευση της μελέτης…

cat-whiskers-kitty-tabby-20787-750x500.jpg

Ωστόσο, η Saif λέει ότι καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν εμφάνισε συμπτώματα ασθένειας και ότι μόνο μία από τις τρεις που εκτέθηκαν στον ιό κόλλησε. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μην είναι εξαιρετικά μεταδοτικός στις γάτες», τονίζει. Απαιτούνται περισσότερες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες στις οποίες οι γάτες να λάβουν διαφορετικές δόσεις του ιού για να δουν αν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γάτες πρέπει να εξεταστούν στην προσπάθεια ελέγχου του COVID-19, αλλά ότι δεν αποτελούν μείζον παράγοντα στην εξάπλωση της ασθένειας, διευκρινίζει ο Dirk Pfeiffer, επιδημιολόγος στο City University του Χονγκ Κονγκ. «Η εστίαση στον έλεγχο του COVID-19 αναμφίβολα πρέπει να παραμείνει σταθερά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Προηγούμενες μελέτες του SARS-CoV, του σχετικού κορωνοϊού που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), έδειξαν ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν και να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες. Αλλά «δεν υπήρχε ένδειξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας SARS ότι το SARS-CoV έγινε ευρέως διαδεδομένο σε κατοικίδιες γάτες ή ότι μεταδόθηκε από γάτες σε ανθρώπους», τονίζει η Saif.

(για το συγκεκριμένο άρθρο υπήρξε δημοσίευση στο natura.com)

Σχετικά θέματα

Υπάρχουν ακόμα ζωάκια που περιμένουν να τα υιοθετήσουμε

Ένα ζώο συντροφιάς ωφελεί την ψυχική μας υγεία κι είναι ο καλύτερος φίλος

Κινδυνεύει το κατοικίδιό μου από τον κορονοϊό;

Τι πρέπει να ξέρετε και τι μέτρα προφύλαξης να πάρετε;

Διαβάζονται τώρα!

Το καλό είναι στη φύση τους 

«Ας επιστρέψουμε στη φύση λίγη από την καλοσύνη που μας προσφέρει»

Ζήσε σαν σκύλος – μαθήματα ευζωίας από το κατοικίδιό σου

Απλά βήματα για να βελτιώσεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου

Pet Awards 2021 για 2η συνεχόμενη χρονιά

Στόχο έχουν να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα,…

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές

Μια που ζούμε σε μια εντελώς μεταβλητή εποχή που δυσκολεύει και τα κατοικίδιά…

Όλα όσα θες να ξέρεις για τις λοιμώξεις αυτιού στη γάτα σου

Οκτώ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη θεραπεία