Μήπως ο σκύλος μου έχει άσθμα;

Πώς να καταλάβετε αν ο σκύλος σας απλώς λαχανιάζει ή αν έχει άσθμα

Τα σκυλιά λαχανιάζουν από φυσική αιτία όταν είναι ζεστά ή κουρασμένα. Αλλά προσέξτε και να γνωρίζετε ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν άσθμα, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση στα κατοικίδια.

Όπως και με τους ανθρώπους, το άσθμα στους σκύλους είναι ουσιαστικά μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι στο περιβάλλον. Η έκθεση στο αλλεργιογόνο πυροδοτεί φλεγμονή και ανεξέλεγκτη παραγωγή βλέννας ή υγρού που μπορεί να εμποδίσει ή να στενέψει τους αεραγωγούς για να δυσκολέψει την αναπνοή.

Οι γάτες είναι πολύ πιο ευαίσθητες στο άσθμα από τους σκύλους, αλλά οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι πιο ευάλωτοι από τις μεγαλύτερες ράτσες.

Παράγοντες κινδύνου

Τα κοινά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα περιλαμβάνουν καπνό (από καπνό, τζάκια ή ξυλόσομπες), οικιακά καθαριστικά, αποσμητικά χώρου ή αποσμητικά, αρώματα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ατμοσφαιρική γύρη, ίχνη μούχλας, φυτοφάρμακα και λιπάσματα και σωματίδια απορριμμάτων γάτας. Σε μερικούς σκύλους, οι αιτίες μπορεί να είναι τόσο αβλαβείς όσο οι μυρωδιές του μαγειρέματος ή το άρωμα ενός αναμμένου κεριού.

Συμπτώματα

Ευτυχώς, τα σημάδια μιας κρίσης άσθματος σκύλου διαφέρουν πολύ από την κανονική αναπνοή και το λαχάνιασμα. Υποψιάζεστε άσθμα εάν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα:

* Αναπνοή πιο βαριά και πιο μακριά από το συνηθισμένο. Αναζητήστε αναπνοή με «πλατύ στόμα» και ακραία επέκταση και συστολή των μυών του θώρακα.

* Βήχας, συριγμός ή φαίνεται ότι δεν αναπνέει.

* Απώλεια ενέργειας ή όρεξης.

* Τα ούλα μπορεί να είναι χλωμά ή ακόμα και μπλε. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας πρέπει να πάει στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Το άσθμα στους σκύλους συνήθως διαγιγνώσκεται με ακτινογραφία και αντιμετωπίζεται με διάφορα φάρμακα.

Η πρόληψη σώζει

Εξετάστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο διαβίωσης για ασθματικούς σκύλους:

* Μην καπνίζετε κοντά σε κατοικίδια.

* Χρησιμοποιήστε το τζάκι και την ξυλόσομπα σας ως διακοσμητικό σκηνικό αντί για να κάψετε ξύλα. Κεριά με μπαταρίες, ψεύτικα λαμπερά κούτσουρα ή μη τοξικά φυτά μπορούν να δώσουν ένα άνετο αποτέλεσμα.

* Καθαρίστε τα δάπεδα από πλακάκια και σκληρό ξύλο με λευκό ξύδι, απευθείας από το μπουκάλι ή αραιωμένο με νερό.

* Αντί για αποσμητικά χώρου, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ρηχά μπολ με μαγειρική σόδα γύρω από τα δωμάτια σας. Κρύβονται εύκολα κάτω από τα έπιπλα ή πίσω από κολλήματα και απορροφούν καλά τις οσμές.

* Αντί να φοράτε αρώματα, προτιμήστε αιθέρια έλαια που μπορούν να αναμειχθούν κατά παραγγελία σε διπλές μυρωδιές, αλλά χωρίς χημικά και αλλεργιογόνα.

* Τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα είναι εξαιρετικά για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σπίτι σας. Οι λιγότερο δαπανηρές επιλογές είναι η μείωση της υγρασίας στο σπίτι σας με τη λειτουργία του κλιματιστικού και τη χρήση ενός φίλτρου HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα) στα κλιματιστικά ή στο σύστημα HVAC.

* Εάν οι γάτες μοιράζονται το σπίτι σας, χρησιμοποιήστε απορρίμματα γάτας χωρίς σκόνη – καλύτερα για την ποιότητα του αέρα όλης της οικογένειας καθώς και για τους πνεύμονες της γάτας σας.

* Να κάνετε μπάνιο τακτικά τον σκύλο σας, φροντίζοντας να στεγνώνει καλά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News